Tisztelt Bizottság! Ne legyenek kegyetlenek! – Egy keddi kilakoltatásról döntenek ma este Újpesten

Ez a cikk több mint 1 éves.


Továbbra is bizonytalan annak a rászoruló, krónikus beteg újpesti polgárnak a helyzete, akit az Újpesti Önkormányzat által indított végrehajtási eljárásban 2022. szeptember 27-én lakoltatnának ki az otthonából. Az önkormányzat Népjóléti és Lakhatási bizottsága a ma esti ülésén dönt arról, hogy legalább egy kisebb bérlakást biztosítanak-e a hajléktalanná válással fenyegetett lakos számára, a kilakoltatási eljárás felfüggesztésétől azonban az önkormányzat vezetése elzárkózik. A Város Mindenkié csoport (AVM) levélben kérte a bizottsági tagokat, hogy támogassák a vonatkozó előterjesztést. Ha az önkormányzat mégsem állítja le a kilakoltatást, az AVM polgári engedetlenséggel, élőlánccal akadályozza majd a kilakoltatást.

Károly 1988 óta lakja a kicsi, 38 m2-es önkormányzati bérlakást, egész életében Újpesten élt. Súlyos, krónikus, kifejezetten sérülékeny beteg, aki ennek ellenére mindent megtesz, ami erejéből és azon felül telik, hogy rendezze az életét, és megőrizze a lakhatását. Noha a komplex minősítést végző szakértői bizottság 64%-os egészségkárosodás megállapítása mellett nem javasolta a foglalkozási rehabilitációját, Károly júliusban portásként helyezkedett el, hogy növelni tudja a jövedelmét. Károly ráadásul részese volt az önkormányzat VEKOP-projektjének, amiben az önkormányzat a részvevők lakhatási és életkörülményeinek a javítására kapott 2 milliárd forintot.

Károlyt már 2020 őszén majdnem hajléktalanná tette az önkormányzat, akkor Déri Tibor polgármester és Kanász-Nagy Máté (akkori) alpolgármester a polgári engedetlenség (élőlánc) kilátásba helyezése ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz – annak leállítását csak az utolsó pillanatban, a bíróságon sikerült elérni.

Azóta az AVM mindennek ellenére a nyilvánosság teljes kizárásával tárgyalásokat folytatott az önkormányzattal, annak érdekében, hogy Károly lakhatása (legalább egy kisebb, a jelenleginél is kisebb, 21 m2-es szociális bérlakásban) biztosítva legyen. Az önkormányzat ehhez – ezúttal – a tartozások megfizetését támasztotta feltételül. Alapítványi segítséggel ezt a feltételt 2 nap alatt teljesítettük, az önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kisebb lakás rendelkezésre áll. A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság ma este dönt arról, hogy jóváhagyja-e ennek a kisebb lakásnak a Károly részére történő bérbeadását.

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó értesüléseket kaptunk arról, hogy a bizottság előreláthatóan hogyan dönt majd, a kilakoltatás felfüggesztésétől pedig a kerület vezetése továbbra is elzárkózik. Utóbbi akkor is logikátlan, ha a bizottság döntése az lesz, hogy Károly bérbe vehet egy másik lakást. Ismerve az önkormányzati lakásgazdálkodás ügymenetét, ennek a gyakorlati megvalósítása nagyon bizonytalan néhány óra alatt, vagyis másnap délelőtt, még a tervezett kilakoltatást megelőzően.

Mivel az önkormányzat a végrehajtást kérő, az önkormányzat vezetőinek eddig is lehetősége lett volna, és – a bizottsági döntéstől függetlenül – most is lehetősége lenne rá, hogy bármikor leállítsa a kilakoltatást. Álláspontunk szerint nincsen ésszerű indoka annak, hogy az önkormányzat először évekig, de jelenleg is az utolsó pillanatig bizonytalanságban tartson egy rászoruló, sérülékeny polgárt azzal kapcsolatban, hogy végül megkegyelmeznek-e neki, vagy pedig hajléktalanná teszik őt. Károly nem egy lakásgazdálkodási akta, hanem egy ember. Aki évek óta, és jelenleg is attól retteg, hogy kirakják az otthonából, és hajléktalanná válik.

A kilakoltatás elkerülése érdekében az AVM megkereste a Momentum és az LMP elnökségét is, mivel a kerület polgármesterét az előbbi, a „népjóléti” ügyekért felelős alpolgármestert az utóbbi párt adta (noha Déri Tibor polgármester párttagságát a Momentum néhány hete, más okból, felfüggesztette). Az Újpesti Önkormányzat más, velünk kapcsolatban lévő rászoruló újpesti polgárok ügyében is indokolatlan és igazságtalan kilakoltatásokat tervez a közeli jövőben. Az ügyükben való közreműködésünk során szerzett tapasztalataink szerint az önkormányzat lakásgazdálkodására visszatérően az a szegényellenes politika jellemző, amit a Momentum és az LMP – a pártok programja, valamint politikusaik nyilvánosan elérhető állásfoglalásai alapján – egyébként határozottan ellenez.

Miután az AVM önkéntesei hónapok – Károly ügyében évek – óta próbálják, a nyilvánosság bevonása nélkül, a lehető leginkább jóhiszemű, leginkább kompromisszumkész módon, ugyanakkor sikertelenül elérni az önkormányzat döntéshozóinál, hogy állítsák le ezeket az indokolatlan, igazságtalan kilakoltatásokat, és vegyék komolyan az önkormányzat hajléktalanná válás megelőzésével kapcsolatos törvényi kötelezettségét – immár kötelességünknek tartjuk felhívni a közvélemény és a választópolgárok figyelmét arra az ellentmondásra, amit a Momentum és az LMP által képviselt szolidáris társadalompolitikai elképzelések, valamint a kerület szegényellenes lakásgazdálkodási gyakorlata között feszül.

Az AVM továbbra is bízik abban, hogy az önkormányzat felülvizsgálja az álláspontját, eláll Károly kilakoltatásától, és lehetővé teszi, hogy rendezze a hátralékát és a jogviszonyát, és ezáltal megőrizze a lakhatását. A Népjóléti és Lakásügyi Bizottság tagjait levélben kértük, és ezúton is arra kérjük, hogy támogassák az erről szóló előterjesztést; levelünkhöz a hátralék rendezését biztosító alapítványi támogatásokról szóló nyilatkozatokat is mellékeltük.

Ha az önkormányzat mégsem állítja le a kilakoltatást, az AVM élőláncot szervez a rászoruló újpesti polgár védelmében.

Címlapkép: AVM