Azzal rajtuk kívül soha senki nem jár jól, amikor a felső 1% hergel a szegények ellen

Vitézy Dávid állítólag felkészült közlekedési szakember, aki egyebek mellett azzal szerzett magának népszerűséget korábban, hogy nemzetközi jó gyakorlatok átvételét szorgalmazta különböző várospolitikai kérdésekben.

A hajléktalanság egy fontos várospolitikai kérdés. A hajléktalanság csökkentésével kapcsolatban is ismertek és megismerhetőek jó nemzetközi gyakorlatok. Vitézy Dávidnak ezekről vagy fogalma sincsen (ami sajnálatos, hiszen a főpolgármesterség nem csak a kötöttpályás közlekedés fejlesztéséről szól), vagy annak ellenére alkalmazza ezt az olcsó, Kocsis Máté-féle hangulatkeltést, hogy egyébként ő is tudja, hogy a megoldást máshol kell keresni.

A „szakértő” politikus fő kampányüzenete lényegében az, hogy „túl sok a csöves a villamoson”. Ez tényleg semmivel sem „felkészültebb”, mint a Metropolban vagy más Fideszes propaganda-kiadványokban megszokott „hajléktalanozás”. A „BKK-rendészettel” kapcsolatos javaslatát elmondhatta volna anélkül, hogy közben a hajléktalan budapestiek ellen hergel, szándékosan összemosva a hajléktalanságot a bűnözéssel, a garázdasággal és a nők elleni erőszakkal. A hajléktalanság csökkentésében tétlen, a hajléktalan emberek hatósági üldözését alaptörvényi szintre emelő Orbán-kormány volt államtitkára a hajléktalan emberekkel szembeni indulatkeltésen keresztül próbál szavazatokat szerezni.

Vitézy Dávid kampányát Ungár Péter milliárdos, az LMP társelnöke finanszírozza, aki így tízmilliókat költ a legszegényebb budapestiekkel szembeni gyűlöletkeltésre. Ungár Péter, valamint az LMP szóvivője és fővárosi jelöltje, Süveg Anna igyekezett magyarázkodni ezzel kapcsolatban, de a megszólalásaikkal csak a hajléktalanság problémájával kapcsolatos megdöbbentő tájékozatlanságukról tettek tanúbizonyságot.

A Lehet Más a Politika a 2010 utáni időszakban következetesen felszólalt a hajléktalan emberekkel szembeni uszítás ellen. A párt programjai, helyesen, alapvetően a lakhatási szegénység legszélsőségesebb megnyilvánulásának, nem pedig rendészeti vagy köztisztasági problémának értelmezték a hajléktalanságot. A párt politikusai, így például Schiffer András, Osztolykán Ágnes, Vágó Gábor, Somfai Ágnes és Szél Bernadett többször felszólaltak és érveltek az Orbán-kormány hajléktalan embereket megbélyegző, ellenük indulatokat keltő politikája ellen. Értelmes javaslatokat fogalmaztak meg a hajléktalanság, és ezen belül a közterületi hajléktalanság csökkentésével kapcsolatban. Ebben visszatérően A Város Mindenkié csoporttal is együttműködött a párt korábbi fővárosi és parlamenti frakciója. Innen jutott el Ungár Péter vezetésével a párt odáig, hogy a legfontosabb fővárosi kampányüzenetük a hajléktalan emberekkel szembeni uszítás.

Amit Ungár Péter és Vitézy Dávid művel, az nem más mint:

  • politikai haszonszerzés céljából elkövetett cinikus gyűlöletkeltés a legszegényebbekkel szemben;
  • egy valóban súlyos várospolitikai problémával kapcsolatos tudatlanságuk és gondolattalanságuk palástolása olcsó, buta hangulatkeltéssel.