Cserdiné Németh Angéla a végsőkig ragaszkodott a gyermekes család kilakoltatásához, a rendőrség sokkolót is bevetett aktivistáink ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy XV. kerületi édesanya és gyermeke vált otthontalanná Cserdiné Németh Angéla polgármester döntése miatt, aki annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudta volna a tartozását. A Város Mindenkié, a Szikra Mozgalom, az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Zöld Front aktivistái élőlánccal akadályozták a kilakoltatást, a rendőrség azonban korábban nem tapasztalt brutalitással lépett fel ellenük.

Gizella és 12 éves gyermeke 2015 óta laktak abban az önkormányzati bérlakásban, amiből ma délután karhatalmi erővel kilakoltatta őket a XV. kerületi önkormányzat. A Város Mindenkié csoport (AVM) a kilakoltatás időpontja előtt elhárította az önkormányzat által jelzett akadályokat, a család alapítványi támogatásból egy összegben rendezni tudta volna a tartozását.

Cserdiné Németh Angéla mégis a kilakoltatás mellett döntött. Annak ellenére is, hogy az önkormányzat döntéshozói tudtak arról, hogy a család a kilakoltatás nyomán otthontalanná válik, és annak ellenére is, hogy a kilakoltatás leállítása esetén az önkormányzat lényegében azonnal hozzájuthatott volna a kintlévősége egészéhez.

Az AVM folyamatosan, minden rendelkezésre álló csatornán, az utolsó pillanatig kereste a megoldást. Önkénteseinknek azonban azt kellett megtapasztalnia, hogy mire a kilakoltatással fenyegetett édesanya az AVM segítségével az előző nap támasztott feltételeket teljesítette, a polgármester más indokot talált a kilakoltatás végrehajtására.

Égbekiáltó hazugság a polgármesteri titkárság azon nyilatkozata, miszerint a kilakoltatott kerületi lakosok „sem az önkormányzat, sem a Főváros segítségét nem fogadják el, a lakó nem hajlandó semmiben együttműködni”.

A fővárosi önkormányzati forrásokból működő Hálózat Alapítvány krízistámogatásának a megítélésével kapcsolatban az AVM még a kilakoltatást megelőzően megküldte a polgármesternek az Alapítvány támogatási nyilatkozatát. A támogatáshoz való hozzáféréshez azonban a kilakoltatás leállítására, és egy legalább egy évre szóló határozott idejű bérleti szerződés megkötésére lett volna szükség, amire nem a kilakoltatott család, hanem Cserdiné Németh Angéla együttműködésének a hiánya miatt nem került sor.

A kilakoltatott édesanya még tegnap is órákat dolgozott önkéntesünkkel és az Újpalotai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársával egy kikezdhetetlen hátralékrendezési terv összeállításán – ennek végrehajtása sem a család, hanem a polgármester együtt nem működésén bukott el.

A Város Mindenkié csoport az elmúlt bő tíz évben számtalan kilakoltatás megelőzésében, megakadályozásában vett részt. Mindezidáig kizárólag a Fidesz által vezetett önkormányzatok vállalták fel, hogy erőszakmentes élőlánccal tiltakozó aktivisták ellen alkalmazott rendőri erővel, minden lehetséges megoldást elutasítva, csak azért is kilakoltassanak egy gyermekes családot.

Cserdiné Németh Angéla ezzel lényegében a leginkább szegényellenes kormánypárti kerületi vezetések „szociálpolitikai” irányvonalához csatlakozott, az ún. „baloldali” kerületi vezetések közül egyedülálló módon. Sőt: tapasztalt aktivistáink szerint ennek a kilakoltatásnak a leállítását vagy elhalasztását még a Kocsis Máté által vezetett Józsefvárosi Önkormányzatnál is el lehetett volna érni néhány évvel ezelőtt.

A polgármester személyes döntése nyomán végrehajtott kilakoltatás újabb mélypontot jelent a kilakoltatások és a hajléktalanná válás megelőzése érdekében végzett fővárosi erőfeszítések történetében.

A gyermekes családot védő élőlánc felbontása során a rendőrség szokatlan és indokolhatatlan erőszakkal lépett fel, ideértve a sokkoló használatát, amire szintén nem volt példa az AVM által szervezett erőszakmentes ellenállási akciók történetében. Az AVM – az élőláncban együttműködő szervezetekkel közösen – feltérképezi az aránytalan rendőri intézkedéssel kapcsolatos jogi lépések lehetőségét. A ma délután lezajlott – az utolsó pillanatig elkerülhető, teljesen indokolatlan – erőszakos kilakoltatás azonban alapvetően nem a rendőrség, hanem Cserdiné Németh Angéla polgármester felelőssége.

Fotó: Mérce.

Az AVM felszólítja XV. Kerület Önkormányzatát, hogy ha már az önkormányzat vezetője érthetetlen módon elmulasztotta leállítani a kilakoltatást, akkor legalább utólag járjon el észszerűen és tisztességesen, és nem utolsó sorban a hajléktalanná válás megelőzésének biztosításával kapcsolatos – a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) 12. pontjában rögzített – kötelező feladatának megfelelően. Soron kívül biztosítsa az általuk otthontalanná tett családnak egy megfizethető lakbérű önkormányzati bérlakás bérbevételét. Akár annak a – 25 m2-es! – lakásét, amit mint cserelakást a család számára az önkormányzat idén januárban felajánlott, a család elfogadott, az önkormányzat azonban mégsem adta bérbe a részükre.

A Cserdiné Németh Angéla döntése nyomán kegyetlen módon kilakoltatott családdal természetesen kapcsolatban maradunk a lakhatási helyzetük mielőbbi rendezése érdekében.

Címlapkép: Kilakoltatás elleni élőlánccal szemben sokollót vet be a rendőrség a XV. kerületben, 2022. 07. 19-én. Fotó: Mérce.