A XIII. kerület „szocialista” vezetése utcára tenne egy 70 éves nőt és az unokáját

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kilakoltatás fenyeget egy 70 éves nőt és az unokáját a XIII. kerületben. A végrehajtást kérő a kerületi önkormányzat. A család jövedelme nem elegendő ahhoz, hogy magánbérleménybe költözzenek, ezért a kilakoltatás a hajléktalanná válásukhoz vezetne. A Város Mindenkié (AVM) eddig hiába igyekezett elérni a 2020. szeptember 21. hétfő reggelre kitűzött kilakoltatás felfüggesztését. A család kilakoltatását szükség esetén polgári engedetlenséggel fogjuk megakadályozni.

kevesebbvadaskodast.jpg

Mária 2007-ben költözött a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakásba. Lánya halálát követően ő nevelte az unokáját. Mária igyekezett kifizetni a lakás bérleti díját és közüzemi számláit, azonban a létminimum alatti jövedelme miatt visszatérően olyan dilemmákkal szembesült, amelyekben csak rosszul dönthetett: enni ad az unokájának, kiváltja a cukorbetegsége kezelésére szolgáló inzulint, vagy befizeti az esedékes számlákat. 

Az alacsony jövedelme miatt Mária már évekkel korábban hátralékba került a lakbérrel és a közüzemi díjakkal. Mostanra több százezer forintos, tehát jelentős – de nem kezelhetetlen – mértékű adóssága halmozódott fel. Az önkormányzat a hátralék kezeléséhez az évek során többször igyekezett segítséget – akár jelentős összegű adósságcsökkentő támogatást – nyújtani a családnak. Sajnos előfordult, hogy Mária a család szegénysége miatt csak rendszertelenül tudta fizetni a hátralék törlesztés részleteit vagy a folyó havi lakásfenntartási költségeit, illetve nem tudta előteremteni a támogatások igyénybe vételéhez szükséges önrészt. Ezért a hátralékuk összességében tovább nőtt. 

A hétfői kilakoltatás indoka és valódi oka azonban nem – az önkormányzat munkatársának a tájékoztatása szerint sem – a család lakbér- és közüzemi díj hátraléka, hanem az „együttműködés hiánya” és a „közösségi együttélés szabályainak a megsértése”, illetve a szomszédok ezzel kapcsolatos panaszai. A Mária által megfogalmazódott vádak pontos mibenléte sem előttünk, sem Mária előtt nem ismertek, ami önmagában is aggályos. Az önkormányzat részéről a kilakoltatás felfüggesztésére irányuló megkereséseinkre mindenesetre azt a választ kaptuk, hogy arra akkor van lehetőség, ha a lakóközösség többsége erre az álláspontra helyezkedik. 

Ezt a jogállamiság szempontjából is értelmezhetetlen, méltánytalan eljárásnak és a felelősség áthárításának tekintjük. Egy önkormányzat nem dönthet családok sorsról egy valóságshowba illő kiszavazáson keresztül. 

Ezzel együtt, aktivistáink Mária több szomszédjával beszéltek, és a többségük aláírta azt a petíciót, ami Mária kilakoltatásának a megakadályozását kéri az önkormányzattól. Volt olyan szomszéd is, akinek volt ugyan konfliktusa Máriával, ugyanakkor azt gondolta, hogy erre nem arányos, és bizonyosan nem szükséges válasz a család kilakoltatása. Egyetértünk vele: egy társasházi konfliktusnak nem tisztességes megoldása egy család hajléktalanná tétele. Ezzel kapcsolatban fontos körülmény, hogy az önkormányzat tudomásunk szerint nem nyújtott segítséget a lakóközösség számára – például mediátor bevonásával – a szomszédsági konfliktusok kezeléséhez és feloldásához. 

A Magyarország helyi önkormányzatairól 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (4) 12. pontja értelmében a XIII. kerületi önkormányzat törvényi kötelezettsége „a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”. A XIII. kerületi önkormányzat ezzel a kötelező és egyértelmű törvényi rendelkezéssel szöges ellentétben, hétfő reggel hajléktalanná tenne egy 70 éves nőt és az unokáját. 

Ezúton is arra kérjük őket, hogy ne tegyék. Arra kérjük őket, hogy függesszék fel a kilakoltatást, és találjunk közösen megoldást a család megélhetésére, hátralékuk rendezésére és a szomszédsági problémák kezelésére. 

Ellenkező esetben – sajnos – nem lesz más választásunk, mint hogy erőszakmentes ellenállással akadályozzuk meg, hogy a kerület „szocialista” vezetése hajléktalanná tegyen egy rászoruló családot.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.