150 éves a budapesti közvécé

Ez a cikk több mint 3 éves.

Őze Sándor – „Nem hagyhatjuk, hogy egy ennyire alapvető igényünk kulturált, emberhez méltó kielégítése vagyoni és lakhatási helyzettől vagy éppen testi fogyatékosságtól függjön! Ingyenes, akadálymentesített, éjjel nappal nyitva tartó nyilvános vécékre van szükség.” --9100495.jpg

Úgy sejtem kevesen tudják, de közvécék szempontjából az idei egy jubileumi-év.1870-ben itt, a Deák Téren nyílt meg Budapest első közvécéje. Éppen százötven évvel ezelőtt realizálta Budapest polgársága és városvezetése, hogy sokkal kellemesebb egy a célra létesített, kiépített helyen eleget tenni a test bizonyos követeléseinek. A helyzet azóta sem változott. Ezek a szükségletek anatómiai sajátosságainkból adódóan változatlanul arra késztetetnek minket (kivétel nélkül minden élő embert), hogy igénybe vegyük a wc-ket. A kérdés csupán az, hogy hol vannak a wc-k?! Hova lettek azok a nyilvános vécék, amelyeket ingyenesen lehetett használni, amelyek akadálymentesítettek voltak, amelyek mindig nyitva álltak azok előtt, akik egy jót akartak pisilni.  Nem is biztos, hogy valaha léteztek ilyenek. Holott valószínűleg szükségtelen bárkinek is magyarázni, hogy wc-re mindenki jár. Az is tagadhatatlan, hogy nem mindenki teheti meg, hogy mindig, amikor a szükség úgy hozza buszra, metróra, villamosra, ne adj isten vonatra vagy repülőre száll és hazarohan. Van olyan, hogy nincs hova hazarohanni.

150 éve építenek a városok közterületeire vécéket. Elképzelhetetlen számomra, hogy ne lehetne Budapesten kialakítani egy megfelelő közvécéhálózatot. Rengeteg információ, rengeteg különféle metodika ismeretes a nyilvános illemhelyek üzemeltetésére vonatkozóan.

Sajnos társadalmunk alapvetően a fogyasztás köré szerveződik, de ez nem jelenti, hogy a testi szükségletek is a tőkelogikához igazodnának. Az embernek nem csak akkor vannak szükségletei, amikor éppen egy bevásárlóközpontban pénztkölt, cukrászdában tömi magába a Rákóczi túróst vagy a kocsmában iszik. A város azon színterein is megjelennek a szükségletek, ahol a lakosok alapvetően nem fogyasztanak. Ilyenkor egy felelős városvezetés gondol a gyerekekre, a kismamákra, a munkába sietőkre, turistákra, idősebbekre, fogyatékkal élőkre vagy akár a fedél nélküliekre és lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek ne szegjék meg a törvényt. Elkerülhetővé teszi a köztisztasági szabálysértést azzal, hogy wc-ket helyez üzembe.

Nem hagyhatjuk, hogy egy ennyire alapvető igényünk kulturált, emberhez méltó kielégítése vagyoni és lakhatási helyzettől vagy éppen testi fogyatékosságtól függjön! Ingyenes, akadálymentesített, éjjel nappal nyitva tartó nyilvános vécékre van szükség.

A Város Mindenkié csoport ezért kampányol most. És ezért követeljük, hogy jogszabályi szinten kerüljön rendezésre a vécékérdés, azaz, hogy az önkormányzatok kötelessége legyen egy megfelelő vécéhálózat fenntartása és üzemeltetése.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.