Nyílt levél örkormányzati vezetőknek: most van lehetőség lefaragni a lakbérekből!

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tisztelt Polgármester Asszony/Úr!

Augusztus 1-én hatályba lépett az a törvény, amely felhatalmazta Budapest kerületi önkormányzatait, hogy rendeletben korlátozzák a lakások turisztikai célú hasznosítását. Az önkormányzatoknak mostantól lehetősége van szabályozni, hogy egy lakást évente hány napra lehet magánszálláshelyként kiadni.71015837_2382639085139233_1916610584401412096_o.jpg

A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadásnak számos hátránya van a lakosságra nézve. Egyrészt: számtalan kellemetlenséget okoz a lakáshotelek közvetlen környezetében, csökkenti a szomszédok életminőségét és a társasházak megfelelő működtetését is ellehetetlenítheti. Mindemellett van egy kevésbé nyilvánvaló, de annál súlyosabb, budapestiek százezreit érintő hatása. A lakás turisztikai célú használata csökkenti az elérhető bérlakás-állományt, ezáltal felveri a lakbéreket. A lakbérek növekedése nemcsak a belső kerületeket érintheti, ahol a turizmus miatt népszerűbb a turisztikai célú lakáskiadás, hanem a bérlők onnan való kiszorulása következtében a külsőbb városrészeket is. Álláspontunk szerint a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük.

Biztosan Ön is tudja, milyen nehéz megfizethető bérleményt vagy albérletet találni ma Budapesten. A lakbérszint az elmúlt években szélsőséges mértékben növekedett, és a városlakók széles rétegeinek vált megfizethetetlenné. Az önkormányzatok most egy olyan felhatalmazást kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy világszerte alkalmazott szabályozási eszközzel enyhítsenek a lakhatási válságon: a lakások turisztikai célú hasznosításának a korlátozásával növeljék az elérhető bérlemények kínálatát és ezen keresztül hozzájáruljanak a lakbérek megfizethetőségéhez is.

A kerületi önkormányzatoknak abban kell döntést hozniuk, hogy a lakások turisztikai célú hasznosításával szemben a hosszú távra kiadott, megfizethető lakhatást részesítik-e előnyben, amivel rengeteg budapestinek javíthatnának az életminőségén. Ennek érdekében olyan szabályozást kell alkalmazni, amely legfeljebb az év egy kisebbik részében teszi csak lehetővé a lakások – lényegében – szállodaként való üzemeltetését. 

Ezért nyomatékosan kérjük az önkormányzatokat, hogy a lakások turisztikai célú hasznosítását legfeljebb évi 30 napig engedélyezzék.  Ez a korlátozás még lehetőséget adna arra, hogy egy lakástulajdonos egy esetleges hosszabb utazás alkalmával vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magánszálláshelyként üzemeltesse az ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez.

Nagyon reméljük, hogy javaslatunkat megfontolják!

Válaszukat mihamarabb várjuk!

Üdvözlettel:

A Város Mindenkié, Jövő Egyesület, Szikra Mozgalom (Szabad Budapest Fórum), Táncsics Radikális Balpárt, Utcáról Lakásba Egyesület, Zöld Front Ifjúsági Mozgalom

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.