Nem kevesebb, hanem több szociális bérlakásra van szükség! – Nyílt levél Baranyi Krisztina polgármesternek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tisztelt Polgármester Asszony! Kedves Kriszta! 

Jelentős várakozásaink voltak a polgármesteri munkáddal kapcsolatban, hiszen ellenzéki képviselőként többször kiemelkedően segítőkész voltál, amikor kilakoltatással fenyegetett kerületi lakosok védelme érdekében kerestünk fel; egy ferencvárosi gyermekes család kilakoltatása ellen szervezett élőláncunkat személyes jelenléteddel is támogattad; és természetesen nagyra tartjuk az önkormányzati lakásvagyon elherdálása köré szerveződött bűnözői gyakorlatok feltárása és felszámolása érdekében végzett munkádat is. Ezért is állunk értetlenül a ferencvárosi képviselő-testület holnapi ülésére általad előterjesztett új lakásrendelet előtt, amit viszont, a jelenlegi változatában, elfogadhatatlannak tartunk.

30223903985_6a40727833_o.jpg

Nem gondoltuk volna, hogy amikor a programodban azt írtad, hogy „az önkormányzati lakásvagyont a közösség érdekében hasznosítjuk, nem politikusok rokonainak és haverjainak adjuk el áron alul”, akkor azt úgy kell érteni, hogy a lakásgazdálkodás körüli korrupciónak véget vetsz ugyan, de általában viszont támogatod a szociális bérlakások áron aluli értékesítését. Az általad előterjesztett lakásrendelet sajnos erre utal, amennyiben akár a lakás forgalmi értékének 50%-án is lehetővé tenné a lakások megvásárlását, ráadásul bizonyos feltételek fennállása esetén akár teljes egészében részletekben. 

Magyarországon széles körű szakmai konszenzus övezi azt a meggyőződésünket, hogy nem kevesebb, hanem több – jóval több! – szociális bérlakásra van szükség. Az ellenzéki pártok nyilvános álláspontja alapján ráadásul ezt a meggyőződést nem csak szakmai, hanem – a kormánypártot leszámítva – széleskörű politikai konszenzus is övezi. Úgy tudjuk, ennek a konszenzusnak te is része vagy. A lakások megvásárlását sok helyi rendelet ösztönzi indokolatlan kedvezményekkel, az azonban, hogy egy ehhez hasonló szabályozás helyet kap egy teljesen új lakásrendeletben, sajnos arra utal, hogy nyitott vagy arra a lakásprivatizációs politikára, ami a rendszerváltás egyik legsúlyosabb társadalompolitikai hibájának a folytatását jelentené, kicsiben. 

A lakbérek emelésével kapcsolatos szabályozást is aggályosnak tartjuk a jelenlegi formában: a lakbértámogatás szabályozásának az ezzel párhuzamos felülvizsgálata és egy olyan elemzés vagy hatástanulmány hiányában, ami a lakbéremelést és annak mértékét a lakások fenntartási költségeire, a bérlők jövedelmi helyzetére és a hátralékosság kockázatára tekintettel indokolná és igazolná. A lakáshasználati díjra vonatkozó szabályozással sem értünk egyet: álláspontunk szerint az a jelenlegi formában a hátralékba került háztartások hátralékának a gyorsabb és nehezebben kezelhető növekedéséhez vezetne. 

Végezetül, a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmával kapcsolatban elfogadott szabályozás annak ellenére sem szerepel a lakásrendeletben, hogy a fővárosi lakásrendelet közgyűlési vitáján kifejezetten elköteleződtél annak kerületi átvétele mellett. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát – különösen a gyermekes családok és más sérülékeny csoportok esetében – mi olyan civilizációs minimumnak tartjuk, aminek a jogszabályban való garantálása magától értetődő elvárás minden döntéshozó felé. De különösen feléd, hiszen a programod is teljesen egyértelműen fogalmaz ezzel kapcsolatban: „Nem kerülhet önkormányzati lakásból elhelyezés nélkül az utcára gyermekes család, de idős, beteg, sérült ember sem!” Megelőlegezzük, hogy a Ferencvárosban október óta ez a gyakorlat. Reméljük, hogy ennek a közjogi garanciái még a rendelet elfogadása előtt beépülnek az előterjesztésbe. 

Minderre tekintettel arra kérünk, hogy 

  • vond vissza a „Javaslat Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló …/2020.(…) rendelete megalkotására” című, 38/4/2020. sz. előterjesztést;
  • biztosíts lehetőséget a rendeletben foglaltak megvitatására A Város Mindenkié csoport és más szakmai és érdekvédő szervezetek részvételével; 
  • vizsgáld felül a lakásprivatizációval kapcsolatos álláspontodat és az ehhez kapcsolódó szabályozási javaslatot; 
  • az újonnan előterjesztett rendelet kielégítő módon indokolja és igazolja a lakbérek emelésének az okát, annak mértékét és módját;
  • az újonnan előterjesztett rendelet biztosítsa a minimálisan elfogadható elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát, és a hátralékba került vagy jogcíműket elvesztett rászoruló lakók hátralékának és jogcímének a kiszámítható rendezését!

 

A fentieken túl, továbbra is várjuk válaszodat a koronavírus-járvány esetleges második hullámára való felkészülésről, a hajléktalan emberek védelméről és a kapcsolódó lakásgazdálkodási feladatokról szóló, korábban küldött levelünkre. 

 

Az együttműködés reményével,

A Város Mindenkié 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.