Legszegényebb emberek védelme < turisták kényelme

Ez a cikk több mint 3 éves.

2020. június 12-én A Város Mindenkié (AVM) csoport az Építésügyi és Örökségvédelmi Kormányhivatal előtt hívta fel a figyelmet: A Belváros Mindenkié. Az akció célja, hogy reagáljon a kormányhivatal döntésére, amely a műemlékvédelemre, és a turisták kényelmére hivatkozva ellehetetlenítette, hogy a belvárosban, a Városházán (ideiglenes módon) a járványügyi helyzetre hivatkozva hajléktalan szállót alakítsanak ki. A magyar kormánynak többet ér a turizmus, mint embertársaink védelme.image00004.jpg

Az eseményen beszédet mondott a csoport egyik aktivistája, Hellenbarth Virág, aki felhívta a figyelmet arra, hogy „mégis úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak a saját érdekcsoportjainak kiszolgálása az első. A műemlékvédelem természetesen csak egyszerű kifogás, amivel döntésük hajléktalan-ellenességét igyekeznek leplezni. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyolcadik kerületi Heinrich udvarban éppen most alakítanak szállodává egy műemlékvédelem alatt álló épületet. Jól értjük, hogy ha befektetésről van szó, akkor elhanyagolható a műemlékvédelem, de ha hajléktalan emberek védelméről, akkor máris rendkívül fontossá válik?”

A koronavírus járvány idején a hajléktalan emberek különösen veszélyeztetettek, ezért kulcsfontosságú, hogy a város enyhítse a szállók zsúfoltságát, valamint karanténra alkalmas épületeket különítsen el. A főpolgármesteri hivatal a vírus lehetséges második hullámára készülve egy fővárosi tulajdonban lévő csepeli ingatlant jelölt ki erre a célra. A kerület fideszes polgármestere, Borbély Lénárd, valamint Németh Szilárd államtitkár gyűlöletkeltő felszólalásai és a kerület lakosságának felbujtása után a városvezetés úgy döntött, saját épületük, a Gerlóczy utcai Városháza egyik szárnyát alakítják át úgy, hogy az ideiglenesen hajléktalan emberek befogadására alkalmas legyen.

Ehhez azonban a Budapest Főváros Kormányhivatal engedélyére is szükség lett volna, amit az épület műemlék mivoltára hivatkozva elutasítottak. A sajtóközleményben azt is hozzáteszik, az épület „turisták által nagy számban látogatott világörökségi védőövezetben fekszik” valamint, hogy a környéken szállás funkció nem helyezhető el, ehhez pedig az épület rendeltetése nem módosítható. Továbbá azt is megjegyzik „a rekordokat döntő magyar turizmus szempontjából sem szerencsés a főpolgármester ötlete”. Csoportunk elítéli, hogy a turizmus, és a műemlékvédelemre hivatkozva megtiltják a belvárosban hajléktalan emberek elszállásolását. Európai példákat tekintve a nagyvárosokban Párizsban, Berlinben is vannak a centrumban szállók, hisz a belváros mindenkié, a hajléktalan emberek sem szorulhatnak ki a város szélére ahogy ez itthon történik.

A kormány tehát már a második esetben akadályozza meg a fokozottan veszélyeztetett hajléktalan emberek számára létkérdést jelentő, valamint járványügyi szempontból is kiemelkedően fontos tömegszállók zsúfoltságának enyhítését.  Úgy tűnik azonban, a kormány számára a műemlékvédelem csak akkor fontos, amikor azt hajléktalanságban élőkkel szemben tudja felhasználni, hiszen épp a múlt hónapban határoztak arról, hogy a 8. kerületi Heinrich-udvar műemléki védettségét megszüntetve kormányközeli befektetők szállodát építenek a helyére, májusra pedig már kiemelt nemzetgazdasági projektnek nyilvánították a beruházást. 

Ebből is látszik, a kormány számára elsődleges a saját érdekcsoportjainak kiszolgálása, valamint Budapest átalakítása a turisták kedvéért, míg saját állampolgárai, a budapesti lakosok védelmével nem törődik. A műemlékvédelem és a kultúra támogatása nem ér önmagában semmit, ha a legkiszolgáltatottabbakról nem veszünk tudomást. A belvárosból hajléktalan emberek létének megkérdőjelezése, a Városháza ideiglenes átalakításának megtiltása a műemlékekre és a turizmusra hivatkozva kegyetlen és rosszindulatú. A kormány csak saját oligarcháinak vagy külföldi tőkéseknek játssza ki a belvárosunk, műemlékeink lakásait, ezáltal pedig a városban élő kevésbé kiváltságos magyar emberek, valamint a segítségre szorulók kiszorulnak a fővárosból.

A Város Mindenkié, azoké, akik itt laknak, akár saját házukban, akár albérletben, akár hajléktalanként, és nem csak a fideszeseké, a külföldi befektetőké és az iderepülő legénybúcsú csapatoké. A Város Mindenkié követeli a kormánytól, hogy a járvány megfékezése és a hajléktalan emberek védelme érdekében biztosítsa a járvány alatt a hajléktalan emberek biztonságos elhelyezését, hosszútávon pedig kilépési lehetőséget az ellátórendszerből önkormányzati és állami lakásokon keresztül.

Az akcióról készült képek és videó itt érhető el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.