A Belváros Mindenkié- Hellenbarth Virág beszéde

Ez a cikk több mint 3 éves.

A főváros vezetése ideiglenes hajléktalanszállót tervezett kialakítani a Városháza épületében, hogy ezzel segítse a járvány alatt különösen veszélyeztetett helyzetbe került hajléktalan embereket. A fővárosi kormányhivatal azonban ezt nem engedélyezte, mégpedig arra hivatkozva, hogy a városháza műemléképület és turisták által közkedvelt helyen áll. A Város Mindenkié csoport a leghatározottabban elítéli a kormányhivatal azon döntését, mellyel a turisták érdekeit a kiszolgáltatott budapestiek érdekei fölé helyezte. Ezzel ugyanis tovább nehezítette az leginkább kiszolgáltatott, alsóbb társadalmi rétegbe tartozók életét. A műemlékvédelem és a kultúra támogatása szerintünk is fontos feladat, de embertársaink egészségének megóvásánál semmi sem lehett fontosabb! 

image00005.jpg

Mégis úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak a saját érdekcsoportjainak kiszolgálása az első. A műemlékvédelem természetesen csak egyszerű kifogás, amivel döntésük hajléktalan-ellenességét igyekeznek leplezni. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nyolcadik kerületi Heinrich udvarban éppen most alakítanak szállodává egy műemlékvédelem alatt álló épületet. Jól értjük, hogy ha befektetésről van szó, akkor elhanyagolható a műemlékvédelem, de ha hajléktalan emberek védelméről, akkor máris rendkívül fontossá válik? Úgy véljük, hogy a jelenleg üresen álló szállodák is alkalmasak lennének ideiglenes befogadásra az állam támogatásával, ahogyan azt Londonban, Párizsban, New Yorkban is láthatjuk. Hiszünk benne, hogy  műemlékeink nem csak azért léteznek, hogy turisták gyönyörködhessenek bennük, hanem szükség esetén a rászorulók számára is elérhetőnek kell lenniük ezeknek az épületeknek. Sajnálatos módon a kormány ezúttal sem próbálja megoldani a budapesti lakhatási válságot. Most is csupán azt láthatjuk, hogy igyekeznek elrejteni, a külvárosba száműzni a hajléktalanokat és a szegényeket.

image00006.jpg

A koronavírus járvány idején a hajléktalan emberek különösen veszélyeztetettek, ezért  kulcsfontosságú lenne, hogy számukra biztonságos lakhatást, és a karantén lehetőséget biztosítsunk. A szállók zsúfoltságának enyhítése természetesen nem csak a járvány miatt ilyen kiemelkedően fontos. A magyar állam egyik legjelentősebb kötelezettségvállalásának tartjuk, hogy mindenkinek segítsen megteremteni az emberhez méltó lakhatás feltételeit. Üdvözöljük, a Fővárosi Önkormányzat elképzelését, hogy a Városházán alakítsanak ki pár tucat ember befogadására alkalmas szállást. A probléma azonban gyökeres megoldásért kiált! Valódi változásra van szükség: szociális bérlakásállomány jelentős bővítésére, az elhelyezés nélküli kilakoltatások betiltására, a hajléktalanság megelőzésére. 

image00004.jpg

Ezért követeljük a kormánytól, hogy tegyen eleget a legalapvetőbb kötelezettségének, és ne söpörje tovább a szőnyeg alá a hajléktalan emberek ügyét, hanem biztosítsa a kilépési lehetőséget az ellátórendszerből önkormányzati és állami lakhatási programokon keresztül. Nyomatékosan kérjük, hogy haladéktalanul hagyjon fel a hajléktalanok elleni uszító propagandával. A város ugyanis nem csak a tehetőseké, a befektetőké, vagy a turistáké. A Város Mindenkié. Mindazoké, akik saját házukban, a bérelt lakásukban, vagy akár bármiféle fedél nélkül, hajléktalanként élnek itt. 

image00003.jpg

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.