Válsághelyzet és lakhatás – írd alá a petíciót III.

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány okozta válsághelyzet miatt sokak lakhatása került veszélybe! Blogunkon bemutatunk pár történetet: Balázs egyedül él, a vírus következtében elvesztette munkáját és most nincs hova mennie.

31217118118_183becb204_o.jpg

Balázs biztonságiőrként dolgozott egy rendezvényszervező cégnél. A koronavírus okozta válság miatt elveszítette a megélhetést jelentő munkáját. Szerződés nélküli, szívességi lakásban él egyedül. Korábban ketten osztoztak a lakhatás költségein, így Balázsnak 30 ezer forintot és rezsit kellett fizetnie. Mióta magára maradt, minden fizetnivaló ráhárult. 90 ezer forintot és rezsit követel tőle a lakás haszonélvezője, amit nem tud előteremteni. A lakás hagyatéki eljárás tárgya, az örökös nem akarja megvárni, míg Balázs fizetőképessé válik; nem akar türelmi időt biztosítani. Balázs állás hiányában a munkásszállót nem tudja fizetni, az éjjeli menedékhelyek pedig a járvány miatt zárva tartanak. Balázsnak nincs hova mennie, az egyetlen lehetősége jelenleg az utca.

Balázs története sajnos nem egyedüli. Az AVM álláspontja szerint közös felelősségünk, hogy a kialakult válsághelyzetben segítségre szoruló embertársainkat ne hagyjuk egyedül, az indított petíció aláírásával kérünk támogatást, hogy közösen üzenjünk a döntéshozóknak, hogy mit várnunk el tőlük! 

A kormány eddigi intézkedései szintén nagyon fontosak, a jelzáloghitellel rendelkezők fizetési halasztást kaptak, és jelen helyzetben elengedhetetlen a kilakoltatások felfüggesztése is, azonban ezek a rendelkezések még mindig nem elegendőek ahhoz, hogy a közeljövőben ne veszítsék el tömegek az otthonaikat.

Ezért az alábbi intézkedések azonnali bevezetését kérjük a kormánytól: 

  1. Ne csak a hitellel rendelkezőket mentsék fel a törlesztőrészlet fizetése alól, kapjanak támogatást az albérletben élők is!
  2. Rendelkezzen a kormány kikapcsolási moratóriumról az áram-, gáz és vízszolgáltatásokra a válsághelyzet idejére, a hátralékkal rendelkezőknek pedig kapcsolják vissza ezen szolgáltatásokat!
  3. Az állam és a közműszolgáltatók fele-fele részben vállalják át azon rászoruló háztartások rezsiköltségeit, akik a válsághelyzet okozta munkavesztés vagy bevétel hiányában ezeket nem tudják kifizetni!
  4. Az önkormányzatok kapjanak rendkívüli költségkeretet, hogy krízistámogatást tudjanak nyújtani helyben a rászoruló családoknak! 

A petíció elérhető itt!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.