Már az önkormányzat sem állítja, hogy minden rendben volt a 79 éves budafoki férfi hajléktalanná válása körül

Ez a cikk több mint 4 éves.

A budafok-tétényi képviselő-testület csütörtöki ülésen tárgyalt arról az előterjesztésről, amit Bodrog Zoltán független képviselő nyújtott be (sürgősségi indítványként) azt követően, hogy A Város Mindenkié csoport szerdán újabb törvénysértésre hívta fel a figyelmet a 2019. július 30-án hajléktalanná tett 79 éves budafoki férfi ügyében. Az előterjesztés célja az ügy kivizsgálása és – annak eredményére tekintettel – a törvényesség biztosítása. Az előterjesztés mindehhez október 4-i határidőt rendelt. 

testuletibudafok.jpg

Bodrog Zoltán képviselő az előterjesztés indokolásaként egy hangfelvételt játszott le, amin az idős budafoki úr, H. Károly a következőket üzente a képviselőknek: „szeretném megtudni azt, hogy mi késztette a XXII. kerületi önkormányzatot, hogy teljes mértékben nekirugaszkodjon annak a témának, hogy engem kitegyenek a volt lakásomból. Arra szeretném kérni a tisztelt testületet, hogy számomra ezt a lakás lehetőséget biztosítsa a továbbiakban is. Tulajdonképpen arról van szó, hogy vissza szeretnék kerülni abba a mindössze 21 m2-es kis lakásba, ahol nyugodtan élhetném a hátralévő napjaim”.

A képviselők többsége támogatta az előterjesztést, amit ezáltal a testület elfogadott. A Város Mindenkié csoport önkéntesei az ülésteremben az előterjesztés megszavazásáig transzparensekkel tiltakoztak az idős férfit ért jogsértések ellen. 

Álláspontunk szerint egy újabb vizsgálat nélkül is teljesen egyértelmű, hogy az önkormányzat akkor járna el helyesen, méltányosan és jogszerűen, ha azonnal lehetővé tenné a hajléktalanná tett idős úr számára, hogy visszaköltözzön az otthonába, rendezné a bérleti jogviszonyát, és az otthonában biztosítaná számára mindazt a segítséget, amire a korára és egészségi állapotára tekintettel akár az egészsége megőrzéséhez, akár az otthona rendben tartásához szüksége van.

Az ügyben történt legsúlyosabb jogsértés megállapításához ugyanis nincsen szükség vizsgálatra: a Vagyongazdálkodási Iroda a Családsegítő Szolgálat hathatós közreműködésével, ugyanakkor a törvény által előírt bírósági és végrehajtási eljárások megkerülésével tett hajléktalanná egy 79 éves budafoki lakost. A helyzetet súlyosbítja, hogy – ahogyan az időközben birtokunkba jutott bizonyíték alapján arról szerdán hírt adtunk – az idős úrnak már a bérleti szerződését is törvénysértő módon mondták fel. A Vagyongazdálkodási Iroda és a Családsegítő Szolgálat eljárását azonban az sem mentené, ha a bérleti szerződés felmondása során az idős úrnak esetleg mégis lett volna valamekkora, elhanyagolható mértékű hátraléka – amit a megtakarításából ráadásul minden bizonnyal azonnal ki tudott volna fizetni, ha a családsegítő szolgálat ebben segít neki, nem pedig abban, hogy hajléktalanná váljon.

ezsaias.jpg

A Város Mindenkié csoport ezzel együtt is üdvözli, hogy az önkormányzat vezetői ezúttal nem tagadták le a problémát (mint eddig), nem próbálták meg vádaskodással elterelni a figyelmet az ügyben elkövetett súlyos hibákról (mint korábban), nem próbálták ellehetetleníteni, hogy az önkormányzat döntéshozó fóruma elé kerüljön az ügy (mint legutóbb), és az újságírók munkáját sem akadályozta egyikőjük sem (ahogyan az két hete történt). A képviselők és a polgármester az előterjesztés elfogadásával ugyanis legalább annyit már beismertek, hogy a napvilágot látott tények tükrében „fennáll a gyanú”, illetve „megalapozottan vélelmezhető”, hogy az eljárás nem felelt meg a törvényességnek, sértette az érintett idős úr alapvető jogait, és hogy mindez „súlyos aggályokat” vet fel a Vagyongazdálkodási Iroda és a Családsegítő Szolgálat működésével, valamint azok vezetőinek a felelősségével kapcsolatban. 

Egy belső vizsgálat a gyakorlatban persze nemcsak jóhiszeműen, hanem rosszhiszeműen is lefolytatható. A Város Mindenkié csoport azon lesz, hogy az önkormányzat az utóbbi esetben se tudjon kibújni a felelősség alól. Ebből a szempontból is fontosnak tartjuk a Szociális Szakmai Szövetség által az ügyben létrehozott tényfeltáró bizottság még folyamatban lévő munkáját, valamint az Alapvető Jogok Biztosánál kezdeményezett vizsgálatot. 

Azt reméljük továbbá, hogy a képviselő-testület által megszavazott vizsgálat azoknak a Vagyongazdálkodási Iroda és a Családsegítő Szolgálat működésével kapcsolatos általánosabb problémáknak a feltárását és orvoslását is elősegíti majd, amelyek más budafok-tétényi családoknak is súlyos jog- és érdeksérelmeket okoznak.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.