Azért vagyok ma itt, mert az életem a tét! Lakatosné Jutka beszéde

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szeretettel köszöntök mindenkit, aki megjelent ezen a rendkívüli demonstráción. Én Lakatosné Jutka vagyok, A Város Mindenkié csoport hajléktalan tagja. Azért vagyunk ma itt, mert az Alkotmánybíróság tegnap döntött a hajléktalan emberek üldözéséről szóló szabályozásról.

jutka_ab.jpg

Korábban, 2012-ben az Alkotmánybíróság kimondta:

„a hajléktalanság szociális probléma, amit az államnak a szociális igazgatás, a szociális ellátás eszközeivel és nem büntetéssel kell kezelnie”.

És most ugyanez a bíróság azt mondta:

A fedél nélkül élő emberek hatósági üldözése nem ütközik az Alaptörvénybe.

Az alkotmánybírák többségében nem volt elég bátorság, nem volt elég igazságérzet, és igen, nem volt elég jogérzék ahhoz, hogy helyes döntést hozzon.

Hogy érvényt szerezzen a jogállamiság követelményeinek.

Hogy érvényt szerezzen a legalapvetőbb emberi értékeknek.

A Város Mindenkié csoport szerint ez a döntés elfogadhatatlan.

Az alkotmánybírák többsége még abban sem talált kivetni valót, hogy ha a rendőrök egy fedél nélkül élő embert néhány órán belül háromszor felszólítsanak, majd ha negyedszerre is ott találják, akár még ugyanazon a napon rögtön őrizetbe is vegyék!

Tavaly októberben, de már a korábbi években is láttuk, hogy mit eredményez a hajléktalanság betiltása. A hajléktalan emberek vegzálását, zaklatását, megalázást, bíróság elé ráncigálását, és elzárását. Miközben a közterületi hajléktalanság nem csökkent. Senkinek nem lett jobb. De a legszegényebb honfitársainknak még rosszabb lett.

A Város Mindenkié csoport ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a hajléktalanná válás megelőzése és a megfelelő lakáspolitika lenne, ami mindenkinek biztonságos és megfizethető lakhatást biztosít.

Azért vagyok ma itt, mert az életem a tét!  

Azért vagyok ma itt, mert a legelesettebb réteghez tartozó  társaim élete a tét!

Azért vagyok ma itt, mert a hajléktalanság nem bűn, hanem állapot, tehát az állam mulasztása miatt vagyok büntethető a saját hazámban, immár az Alkotmánybíróság jóváhagyásával!

Azért vagyok ma itt, mert tiltakozom ezen döntés ellen saját és hajléktalan társaim nevében!

SZÉGYELLJÉK MAGUKAT AZOK A BÍRÓK, AKIK ÍGY KEZELIK EMBEREK ÉLETÉT!!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.