Lesz-e hol laknunk ezután? Magyar civilek a lakhatási válság ellen – Budapesten is elindul az európai polgári kezdeményezés

Ez a cikk több mint 5 éves.

A lakásköltségek megfizethetetlenné váltak. Európában egyre több ember kerül nehéz helyzetbe a lakásköltségei miatt. 82 millióan a jövedelmük több mint 40 százalékát fordítják a lakhatásukra – ez abszurd! Egyre hosszabbak a várólisták a támogatott, szociális és megfizethető bérlakásokért. Szinte az összes EU tagállamban nő a hajléktalanság. Az emberek kiszorulnak a városokból. Sokan a lakhatás magas költségei miatt kényszerülnek messzebbre költözni – ők minden nap hosszú időt töltenek ingázással, hogy továbbra is a városokban dolgozhassanak vagy tanuljanak.

housing.jpg

Négy magyar civil szervezet – A Város Mindenkié csoport, az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország és az Amnesty International Magyarország – csatlakozott a Housing for All (Lakhatást mindenkinek) Európai Polgári Kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy javítsa a jogi és pénzügyi keretfeltételeket ahhoz, hogy az európai polgárok gondoskodni tudjanak a megfelelő lakhatásukról.

 

Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy biztosítsa a szociális és megfizethető lakhatáshoz való könnyebb hozzáférést azzal, hogy:

  • eltekint a maastrichti kritériumok alkalmazásától a szociális és megfizethető lakásokat érintő állami beruházások esetén;
  • gondoskodik arról, hogy a szociális és fenntartható lakásépítéssel foglalkozó ingatlanfejlesztők könnyebben jussanak EU-finanszírozáshoz;
  • biztosítja a rövidtávú lakáskiadások szociális, pályázatalapú szabályozását és az európai lakhatási igényekre vonatkozó statisztikák összeállítását.

 

Bízunk benne, hogy minél többen támogatják majd aláírásukkal a petíciót, és a sikeres akció után az EU érdemi lépéseket tesz a lakhatási válság megoldására.

A kezdeményezés ezen a linken érhető el.

A csatlakozó szervezetek

A Város Mindenkié (AVM) olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik csoportja, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport tagjai hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő emberek és biztos lakhatással rendelkező szövetségeseik. Tíz éve küzdünk a kikényszeríthető lakhatáshoz való jog törvénybe foglalásáért és érvényesítéséért. Azért csatlakoztunk ehhez a kampányhoz, mert szeretnénk elérni, hogy a megfizethető lakhatás kérdése egy kiemelt téma legyen az Európai Unión belül, amit pénzben és szabályozásokkal is jobban támogatnak az EU döntéshozó szervei.

 

Az Utcáról Lakásba! Egyesület elsőként kezdett bele hét évvel ezelőtt abba, hogy az Elsőként Lakhatást szemlélet jegyében üresen álló önkormányzati lakásokat hasznosítson. Magyarországon ma a piacon vásárolt vagy bérelt lakáson kívül szinte lehetetlen otthonhoz jutnia bárkinek: az önkormányzati lakások aránya alig 2%, más támogatott lakhatási lehetőség sincsen a rászorulóknak. Az Utcáról Lakásba! Egyesület több, mint ötven bérlőjének példája mutatja, hogy szükség van a szociális bérlakásokra az egyre többeket érintő lakhatási válságból kivezető úton. Mi azért csatlakoztunk a Housing For All kezdeményezéshez, hogy legyen esély itthon is a lakhatási lehetőségek bővítésére, akár lakásépítéssel is.

 

A Habitat for Humanity a világ 70 országában már több mint negyven éve épít otthonokat lakhatási szegénységben élőknek. A szervezet hazánkban 1996 óta segít a lakhatási nehézségekkel küzdőknek megoldást találni, otthonhoz jutni. Terepi programjainkkal közvetlen segítséget nyújtunk nehéz szociális helyzetben lévőknek, átmeneti otthonban élő családoknak és hajléktalan embereknek újítunk fel szociális bérlakásokat. Azért csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez, mert azt gondoljuk, hogy egy egységes szempontok alapján működő, forrásokat biztosító, a közösségi otthonteremtést megkönnyítő európai keretrendszer, valamint a más országok jó gyakorlatainak magyarországi alkalmazása nagyban segítheti a jelenleg kritikus helyzetben élők lakhatáshoz jutását.

Az Amnesty International Magyarország egy magyar jogvédő civil szervezet és a nemzetközi mozgalom magyarországi szekciója, amely azért dolgozik, hogy az emberi jogok mindenkit megillessenek. Azért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert a lakhatási szegénység, és elsősorban a hajléktalanság már önmagában is egy sor emberi jog, például az élethez, egészséghez vagy a megfelelő lakhatáshoz való jog sérelmét jelenti, ez a kezdeményezés pedig egy jó lépés egy közös, az emberi jogok érvényesülését biztosító megoldás irányába.

Háttér

Az európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi az EU polgárainak, hogy konkrét jogi intézkedéseket kezdeményezzenek azokon a területeken, amelyeken az Európai Bizottság jogszabályjavaslat előterjesztésére jogosult.

Polgári kezdeményezést hét olyan uniós polgár indíthat, akik állandó lakóhelyük szerint legalább hét különböző tagállamot képviselnek, és elérték a választójogi korhatárt. Ha egy polgári kezdeményezés szervezőinek sikerült összegyűjteniük legalább egymillió aláírást úgy, hogy a támogató nyilatkozatok száma legalább hét országban elérte az adott országra vonatkozóan előírt küszöbértéket, a Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy eljár-e az ügyben vagy sem.


Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.