A Fidesz ismét nem volt hajlandó tárgyalni az AVM törvényjavaslatáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A parlament mára összehívott rendkívüli ülésének egyetlen napirendi pontja lett volna: A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslat, amely első lépésként legalább a gyermekes családok esetében felszámolná az elhelyezés nélküli kilakoltatások kegyetlen gyakorlatát. A Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg az ülésen, a parlament így határozatképtelen volt. Tavaly február óta ez volt az ötödik alkalom, hogy a kormánypártok elszabotálták, hogy a parlament érdemben tárgyalhasson az AVM törvényjavasatáról.

teljes_legjobb_va.jpg

„Magukat minősítik…” – így reagált a mai rendkívüli ülést az ülésteremből követő, kilakoltatás által fenyegetett édesanya arra, hogy a kormánypárti képviselők még csak meg sem jelentek az ülésen. Szintén csalódottságának adott hangot az a volt állami gondozott, szegénységben élő nő, akit gyermekeivel együtt néhány hónappal korábban lakoltattak ki a korábbi otthonából, és aki szintén az ülésteremből követte az ellenzéki képviselők felszólalásait. „Hol van itt a családbarát kormány? Amikor azzal nem tisztelik meg az embert, és az egész népet, hogy eljöjjenek. Ennél még az is tisztességesebb lett volna, ha eljönnek és nemmel szavaznak.”

A rendkívüli ülés kezdete előtt az AVM sajtótájékoztatót tartott, amin a csoport részéről Lakatosné Jutka és Misetics Bálint, a törvényjavaslatot előterjesztő pártok és képviselők részéről pedig Csárdi Antal (LMP) és Szabó Szabolcs (független) képviselők szólaltak fel.

--5170594.jpg

„A családok hajléktalanná válásának az egyik legsúlyosabb következménye, hogy a gyermekeket kizárólag anyagi okokból elválasztják a szüleiktől. Ez elvben már ma is törvénytelen, mégis rendszeresen előfordul, és mi azt tapasztaljuk, hogy szinte minden kilakoltatás által fenyegetett család retteg tőle” – mondta Lakatosné Jutka, az AVM hajléktalan aktivistája. „Mivel én magam is állami gondozásban nőttem fel, és ott voltam akkor is, amikor az élőláncunk felbontása után kilakoltatott család gyermekeit elvették, pontosan tudom, hogy ez mennyi szenvedést okoz. Szeretném a kormányzat figyelmét felhívni arra, hogy elsősorban a gyermekek lelkivilágát és életét teszik tönkre, miközben sem nekik, sem a szüleiknek nem biztosítanak lehetőséget, hogy biztos és közös otthonuk legyen.”

Misetics Bálint (AVM) egyebek mellett arról beszélt, hogy noha a rendkívüli ülés megítélését minden bizonnyal befolyásolja az európai parlamenti kampány is, az AVM-nek nem az volt célja, hogy a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását „kampánytémává” tegye. „Ennek egyáltalán nem kellene témának lennie, hiszen abban mindannyian egyetérthetünk, pártállástól függetlenül, hogy gyermekes családokat nem szabad utcára tenni. Mivel hónapok óta hiába várunk a minisztérium válaszára, a kilakoltatási moratórium viszont véget ért, nem volt más választásunk, mint hogy ismét a parlament elé vigyük az ügyet.”

sza_llo_va.jpg

Az AVM mindezek ellenére is várja az Emberi Erőforrások Minisztériumának az álláspontját a törvényjavaslattal kapcsolatban. Az AVM a Miniszteri Titkárság részéről még tavaly decemberben azt a választ kapta, hogy a „Parlamenti Államtitkárság munkatársa hamarosan felveszi [az AVM-mel] a kapcsolatot a további egyeztetések érdekében”. Ezt követően azonban közel fél évig semmilyen választ nem kaptunk a Minisztériumtól, egyeztetésre pedig azóta sem került sor. Az ügyfélszolgálati iroda által jegyzett májusi válaszlevél pedig egyetlen sort sem szán az AVM törvényjavaslatával kapcsolatos minisztériumi álláspont kifejtésére.

Ha a javaslatot elfogadná a parlament, akkor

  • a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és
  • az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A törvényjavaslat hamarosan a Népjóléti Bizottság, ezt követően pedig a parlament plenáris ülése elé kerül. Az AVM addig is várja a további csatlakozókat a törvénymódosításhoz kapcsolódó petícióhoz.

Kovács Gábor Tamás és Vörös Anna képeit a sajtótájékoztatóról ld. itt.

A Mérce közvetítését az AVM sajtótájékoztatójáról ld. itt.

A a rendkívüli ülés napirend előtti felszólalásairól készült felvételt ld. itt.

 

A fenti képeket Vörös Anna készítette. 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.