Véget ér a kilakoltatási moratórium: a családvédelem közepette családok ezrei kerülhetnek újra az utcára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Április 30-án véget ér a téli kilakoltatási moratórium. A november 15-étől április 30-ig tartó időszakban bár lehetőség lett volna rá, a kormányzat azonban nem tett semmit annak érdekében, hogy valódi segítséget nyújtson a lakhatási válság által érintett állampolgároknak

A Város Mindenki csoport (AVM) a téli kilakoltatási moratórium utolsó napján, április 30-án, a 8. kerületi Teleki László téren, sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy a kilakoltatások megelőzhetőek és a lakhatási válság kezelése kormányzati feladat. A sajtótájékoztatón beszédet mondott Csepregi Dorka az AVM Stopkilakoltatás kampányának koordinátora, aki felhívta a figyelmet arra, hogy: „Az állam feladata, hogy a lakhatás elvesztése esetén elfogadható elhelyezést biztosítsanak azoknak, akik ennek hiányában hajléktalanná válnak. Sőt az önkormányzatoknak évek óta törvényi kötelezettsége is a hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása. Ehhez egyebek mellett a jelenleginél kiterjedtebb, központilag szabályozott szociális bérlakás-szektorra van szükség, amelynek létrehozását a szociális szakemberek évek óta szorgalmazzák.”

47687885242_68a63bc96a_b.jpg

 

 

A sajtótájékoztatót követően a csoport szövetséges és érintett tagjai a helyszínen felállított Találkozási pontjukon információt és segítséget nyújtottak a helyi lakosoknak. A Város Mindenkié figyelemfelhívó akciójának célja az volt, hogy a téli kilakoltatási moratórium végéről minél többen értesüljenek, és hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak azok a hasznos információk, amik segíthetnek a kilakoltatások megelőzésében.

Az AVM szerint a kilakoltatás egy folyamat végeredménye, és mindenkinek az a legjobb, ha nem jutunk el odáig. Ehhez pedig olyan lakáspolitikára van szükség, ami mindenki számára megfizethetővé teszi a lakhatást, és megelőzi a családok eladósodását. A kilakoltatásokkal nem az a probléma, hogy esetleg hideg időben kerül rájuk sor, hanem az, hogy hajléktalanná tesz embereket. A megoldás nem egy hosszabb-rövidebb téli kilakoltatási moratórium, hanem egy egész éves kilakoltatási moratórium az elhelyezés nélküli kilakoltatásokra.  Ehhez azonban felelős lakáspolitikára volna szükség. Ehhez képest 2015-ben az Orbán-kormány megszüntette az országos lakásfenntartási támogatást, a nagyobb települési önkormányzatoknak előírt adósságcsökkentési támogatással együtt. Mindemellett a kormányzat részéről semmilyen intézkedést nem hívott életre az sem, hogy a magánbérleti szektorban az albérletárak rohamszerűen (Budapesten a duplájára) emlekedtek az elmúlt években, megnehezítve ezzel többszázezer ember életét. Egy tervezet pedig ott hever az Emberi Erőforrások Minisztériumának asztalán, mely a minimum minimumaként védené legalább a gyermekes családokat, hogy ne lehessen őket közös elhelyezés nélkül kilakoltatni.

Az AVM hónapok óta hiába vár válaszra a törvényjavaslat és az ahhoz kapcsolódó – több mint 10 ezer aláíró és további 10 civil szervezet támogatásával megerősített – petíció ügyében. A Miniszteri Titkárság decemberben azt válaszolta, hogy  a Parlamenti Államtitkárság egyik munkatársa „hamarosan” felveszi az AVM-mel a kapcsolatot a „további egyeztetések” érdekében. Hónapokkal később, erre még mindig nem került sor.

 33863763248_df39501d0b_o.jpg

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot 2019. április 18-án ellenzéki képviselőkkel együttműködve újra benyújtottuk az Országgyűlésnek, miután a Fidesz 2018-ban a Családok Évében már több alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson a kilakoltatással fenyegetett családok ügyéről.

 Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor

1)   a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és

2)  az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

 

A Város Mindenkié Stopkilakoltatás kampányáról itt olvashat.

A Város Mindenkié Stopkilakoltatás kampányának animációja itt érhető el.

A Sajtótájékoztatóról további képek itt érhetőek el.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.