A Nemzeti Hajléktalanellátó Szervezetek Európai Szövetségének ifjúsági csoportja kritizálja a hajléktalanság kriminalizációját

Ez a cikk több mint 5 éves.

A nemzetközi emberi jogok napjának alkalmából, a FEANSTA Youth – egy csoport aktivista, akik azért harcolnak, hogy a fiatalkori hajléktalanságnak véget vessenek Európában – rávilágított a nemrégiben végbe ment azirányú lépésekre, hogy kriminalizálják a hajléktalanságot Európában. Az aktivista csoport mély aggodalmát fejezte ki a hajléktalanság kriminalizálásának térnyerésével kapcsolatban.

--040268_1.jpg

Európa-szerte tapasztaljuk azon törvények gyarapodását, melyek diszkriminálják a hajléktalanokat és megakadályozzák, hogy közterületeket vegyenek birtokba. Azon törvényeken túlmenően, melyek illegálisnak nyilvánítják a közterületen való tartózkodást, alvást és személyes holmi tárolását, számos alkalommal megkísérelték a kéregetés betiltását is.

Továbbá olyan köztéri bútorokat, berendezéseket helyeztek ki a közösségi területek privatizációja során, mint például hajléktalan-ellenes padok és tüskék, amelyek ellehetetlenítik a közterek használatát. Magyarország kormánya idén szabálysértésnek nyilvánította a hajléktalanságot, ami azt eredményezte, hogy jelenleg európai polgárokat állítanak bíróság elé, büntetnek meg, börtönöznek be és égetik el a személyes tárgyaikat egy EU tagállamban csak azért, mert hajléktalanok.

Freek Spinnewijn, a FEANTSA igazgatója így nyilatkozott: „Ami a leginkább aggodalomra adhat okot Magyarországgal kapcsolatban az a reakció és a nemzetközi elmarasztalás hiánya az európai kormányok és az Európai Bizottság részéről. Egy szociálisabb Európa szükségességéről beszélünk, miközben egy EU tagállamban azért börtönöznek be embereket, mert szegények. Társdalamunk egyik legkiszolgáltatottabb és leginkább marginalizált rétegéről van szó, a hatalmi pozícióban lévők pedig hagyják, hogy ez a gyakorlat továbbra is folytatódjon.”

Az EU 28 tagállamából 27-ben egyre növekszik a hajléktalanság. A hajléktalanság az alapvető emberi jogok megsértése, ami azt jelenti, hogy egy egész társadalmi rendszer nem képes biztosítani megfelelő életkörülményeket, valamint az oktatáshoz, egészségügyhöz és lakhatáshoz való hozzáférést. Amennyiben meg szeretnénk fordítani ezeket a tendenciákat, akkor a megoldásba kell fektetni, nem pedig a mélyszegénységben élőket üldözni.

Spinnewijn folytatta: „Ami Magyarországon történik, az egészen sokkoló. A nemzetközi emberi jogok napján felszólítjuk az Európai Uniót, hogy marasztalja el a magyar kormány legutóbbi intézkedéseit. Ezek a rendelkezések csak tovább marginalizálják és démonizálják társadalmunk kiszolgáltatott tagjait. A FEANTSA szolidaritást vállal azokkal, akik Magyarországon rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak azért, hogy az otthon nélkül élő emberek helyzetén javítsanak.”

Eredeti megjelenés >>>

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.