Börtönbe zárni a szegénységet – A Város Mindenkié álláspontja a szabálysértési törvény módosításáról

Ez a cikk több mint 5 éves.

A kormánypárt uralta Parlament 2013 óta sorozatosan hoz olyan törvényeket, amelyekkel lehetővé teszi a hajléktalan emberek hatósági üldözését: az Alaptörvénybe, majd a szabálysértési törvénybe is beleírták, hogy az önkormányzatok által kijelölt helyeken büntethető a közterületi hajléktalanság. Az eddig érvényben lévő törvénnyel kapcsolatban az volt a tapasztalat, hogy valójában nem tartják be: mi minden hónapban kikérjük a szabálysértési statisztikákat a Belügyminisztériumtól, amiből látszik, hogy 2016 novembere óta lényegében nem indítottak szabálysértési eljárást hajléktalan emberek ellen utcán élés miatt és ez nem azért van, mert már senki nem él az utcán.

csoszo_gabriella_21_1.JPG

 A hamarosan életbe lépő szigorítások Bajkai István újdonsült Fideszes országgyűlési képviselő korszakalkotó javaslatával kezdődtek, aki már a nyár elején arról beszélt, meg kell teremteni annak a jogi feltételeit, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás. Mert hogy van elég férőhely a szállókon (nincs), és amúgy is zavaró és kellemetlen a hajléktalan emberek látványa. Szerintünk is zavaró és kellemetlen, főleg azoknak, akik arra kényszerülnek, hogy az utcán éljenek és különösen az ország vezetőire nézve, hiszen leginkább az ő szakértelmük, akaratuk és emberségük hiányát mutatja, hogy nem képesek minimálisan sem mérsékelni a mára több millió embert érintő lakhatási válságot. Mi megoldásnak a lakhatáshoz való jog érvényesítését javasoljuk és nem a társadalom legelesettebbjeinek a bebörtönzését. 

Ilyen esetekben gyorsan és hatékonyan működik a törvényhozás – nem úgy, mint amikor arról kéne szavazni, hogy ne lehessen gyermekes családokat elhelyezés nélkül az utcára tenni, – és az Alaptörvény 7. módosítását természetesen elfogadták, azóta pedig még inkább tilos a hajléktalanság. 

Az Alaptörvény módosítása után a Fidesz kezdeményezte a szabálysértési törvény módosítását is, ami 2018. október 15-én lép hatályba, ebben szabályozzák hogyan és milyen eszközökkel fogják tiltani az utcai hajléktalanságot. A főbb a változások:

  • az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilos lesz , nem csak az önkormányzat által kijelölt helyeken
  • eddig az volt a törvényben, hogy ha valaki rendőri felszólításra nem megy el (vagy nem megy be hajléktalanszállóra) a közterületről, akkor az szabálysértést követ el és közérdekű munka vagy pénzbírság szabható ki rá. Ehhez képest az új törvényszövegből kivették a szankciók közül a pénzbírság lehetőségét és helyette az szerepel benne, hogy ha egy utcán élő ember a rendőr felszólítására nem hagyja el a közterületet vagy nem megy be szállóra, akkor a rendőr azonnal szabálysértési eljárást indíthat ellene (a negyedik ilyen felszólításkor pedig kötelező eljárást indítania). Ezután az érintettet azonnal őrizetbe veszik, majd a bíróság gyorsított eljárásban dönt a figyelmeztetésről, a közmunka kiszabásáról vagy az elzárásról, amit szintén azonnal végre kell hajtani.
  • az elzárás idejére a hajléktalan emberek tárolásra alkalmatlannak ítélt ingóságait megsemmisíthetik.

A további lehetséges következményekre az Utcajogász hívta fel a figyelmet, miszerint:

  • Az eljárás során a rendőrség „gondoskodik az elkövető tisztálkodásáról és tiszta ruhával történő ellátásáról,” ami miatt felmerül a kényszermosdatás lehetősége.
  • Azzal szemben, akit a bíróság hat hónapon belül már kétszer felelősségre vont, már csak elzárást (1-60 nap) lehet kiszabni

A kérdés, hogy mi a kormány valódi célja a szabálysértési törvény szigorításával. Tömegesen szeretnék büntetni és elzárni az utcán élő hajléktalan embereket vagy hangulatkeltésnek, figyelemelterelésnek használnák az egészet „megtisztítjuk az utcákat, hogy senkinek se kelljen egy egyenlőtlen társadalmi rendszer következményeivel szembesülnie” jeligére. 

Abban az esetben, ha a törvénymódosítás nem egy politikai fogás – hogy addig se foglalkozzunk azzal, hogy Magyarországon 2-3 millió ember él lakásszegénységben; hogy az elmúlt télen 120 ember fagyott meg  és hogy átlagosan naponta 22 családot lakoltatnak ki – hanem konkrét célja a büntetés, akkor viszont a legembertelenebb intézkedések között van, amit ez a kormány valaha elkövetni készült a hajléktalan emberekkel szemben. Röviden összefoglalva: ha arra kényszerülsz, hogy az utcán élj, és nem fogadod el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatod. A jósolható eredmény tehát a hajléktalan emberek látható közterekről való kiszorítása vagy pedig erőszakos intézménybe kényszerítése lesz. Viszont ettől egyetlen hajléktalan emberrel sem lesz kevesebb – csak kevésbé fognak látszódni. Hogy világos legyen: A Város Mindenkié nem azért küzd, hogy a hajléktalan emberek az utcán élhessenek, hanem azért, hogy mindenkinek lehetőségük legyen lakni valahol laknia. A cél nem az utcán élés joga, hanem a lakhatáshoz való jog.)

Ezzel az intézkedéssel az emberi jogokat ismét sárba tiporják – ezt persze lassan „megszokjuk”, de nem fogadjuk el. Ha tényleg betartják a törvényt – és sajnos folyamatosan jelennek meg az erre utaló hírekmi is cselekedni fogunk. Az emberek eltüntetése és elzárása nem megoldás. A szegénységet nem lehet börtönbe zárni. 

Addig is folytatjuk a munkánkat és küzdünk azért, hogy ne kelljen még több embernek megtapasztalnia a hajléktalanságot. Ha egyetértesz velünk, írd alá a #stopkilakoltatás petíciónkat, hogy megállítsuk a hajléktalanság újratermelődését és a gyerekek állami gondozásba kerülését . Ha az embertelen szabálysértési törvény ellen tiltakoznál, gyere el október 14-én az Erdős Virág költővel és kortárs írókkal közösen szervezett Egy mondat című demonstrációra

Az Utcajogász összefoglalója a szabálysértési törvényről >>>

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.