Törvénysértő kilakoltatások Pécelen? Jogi tájékoztató az önkormányzati bérlakások lakói számára

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tudomásunkra jutott, hogy Pécel Város Önkormányzata olyan hivatalos leveleket küld az önkormányzati bérlakások lakói számára, amelyek téves, illetve félrevezető információkat tartalmaznak a kilakoltatások jogszerű menetével kapcsolatban. Felmerül a gyanú, hogy az önkormányzat törvénysértő módon lakoltatott ki vagy próbál kilakoltatni családokat. Az Utcajogász Egyesület erről a napokban értesítette a város jegyzőjét. Az érintett lakók tájékoztatása érdekében az alábbi jogi információkat tesszük közzé. 

pe_cel_jogi_1.jpg

A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény rendelkezéseinek megfelelően jogcím nélküli lakáshasználó önkéntes teljesítése hiányában lakás kiürítésére kizárólag jogerős bírósági végzés vagy közjegyzői záradék alapján indult végrehajtási eljárásban van lehetőség .

Az önkormányzat mint bérbeadó tulajdonos nem jogosult lakás kiürítésének foganatosítására (kilakoltatásra), valamint ehhez karhatalmi (rendőri) segítség igénybevételére. Ebből következik, hogy az önkormányzat által küldött, a lakás elhagyására vagy kiürítésére felszólító levél alapján senki sem lakoltatható ki az otthonából.

Mindez egyaránt vonatkozik azokra a lakókra, akiknek lejárt a határozott idejű bérleti szerződése és azokra, akiknek a bérleti szerződését az önkormányzat (pl. lakbér-tartozás miatt) felmondta.

Lakáskiürítést kizárólag bírósági végrehajtó foganatosíthat. Minden egyéb esetben arra biztatjuk a kilakoltatás által fenyegetett lakókat, hogy forduljanak a rendőrséghez, jelentsék be a törvénysértést, és kérjenek tőlük segítséget a törvények betartatásában.

Amennyiben az önkormányzat nem a végrehajtási törvény szabályai szerint kéri meg a lakás kiürítését a jogcím nélküli lakáshasználóval szemben, a lakás kiürítése jogellenes, amelyért mind az önkormányzat, mind pedig az esetleges együttműködő hatóságok polgári jogi felelősséggel tartoznak.

Azokat a lakókat, akiket törvénytelen kilakoltatás fenyeget vagy törvénysértő eljárásban lakoltattak ki az otthonából, arra biztatunk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az Utcajogász Egyesülettel és A Város Mindenkié csoporttal a lenti elérhetőségek egyikén.

A Kilakoltatás-ellenes kisokosunkban további információk találhatók a kilakoltatás jogi menetéről, a kilakoltatás által fenyegetett családok jogairól és kötelezettségeiről. 

2018. június 27.


A Város Mindenkié csoport

www.avarosmindenkie.hu
[email protected]
06203818996

Utcajogász Egyesület
www.utcajogasz.hu
[email protected]
06202823616

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.