A kőbányai Fidesz másodszorra menekült el a kilakoltatásra ítélt lakók elől

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kőbányai képviselő-testület fideszes többsége nemmel szavazott arra, hogy akár csak tárgyaljanak arról az előterjesztésről, ami biztosítaná, hogy a Bihari utca 8/C. lakói nem kerülnek az utcára. Amikor a lakók és A Város Mindenkié aktivistái magukhoz vették a szót, hogy számon kérjék az Önkormányzaton a tervezett elhelyezés nélküli kilakoltatásokat, Kovács Róbert polgármester az önkormányzat többi vezetőjével és a kormánypárti képviselőkkel együtt ugyanúgy elhagyta a termet, ahogy a február 22-ei ülésen.

--3220347.jpg

A Bihari utca 8/C. alatti önkormányzati tulajdonú épület lakóinak jelentős részét elhelyezés nélküli kilakoltatás fenyegeti. A kőbányai önkormányzat annak ellenére tervezi az épület elbontását, hogy azt néhány évvel ezelőtt – jórészt Kovács Róbert alpolgármesterségének idején – 700 millió forint közpénzből újították fel. Az AVM és a lakók december óta próbálnak megoldást keresni, de az Önkormányzat semmilyen nyilvános egyeztetésre nem hajlandó az ügyben. A most sem tárgyalt javaslat elfogadásával az önkormányzat vállalta volna, hogy az épületről szóló végleges döntés tartalmától függetlenül sem lakoltatnak ki senkit elhelyezés nélkül, a végleges döntés meghozataláig pedig biztosította volna a bizonytalan helyzetbe került családok lakhatását.

--3220324.jpg

„Nem könyöradományokat kérünk. A polgármester úr bemegy a lakásába és ott lehajtja a fejét. Nekünk áprilistól nincs hova lehajtani a fejünket. Mi bizalmat szavaztunk neki, akkor a polgármester úr miért szalad el? Nem mi vagyunk érte, ő van miértünk.” – mondta Lázár Terézia, az egyik lakó, így már csak a bent maradt néhány ellenzéki képviselőnek, valamint az önkormányzat jegyzőjének.

A javaslat elfogadása helyett azonban az Önkormányzat minden alkalommal elhárítja a felelősséget a lakók meghallgatása, illetve helyzetük rendezése kapcsán, miközben többen már kézhez kapták a kilakoltatási végzésüket, aminek értelmében a téli kilakoltatási moratórium április 30-ai lejárta után utcára fognak kerülni: „A papírokat már megkaptuk a végrehajtótól, hogy hagyjuk el a lakást április 30-ával,mert különben jön a végrehajtó és karhatalommal a gyerekeinket is elviszik” – mondta el Terézia.

Az önkormányzat törvényi kötelezettsége a „hajléktalanná válás megelőzésének a biztosítása”. A hatóságnak a kerületi lakásproblémák enyhítését nem a jelenlegi önkormányzati bérlők hajléktalanná tételével, hanem a szociális bérlakás-állomány bővítésével (valamint az üresen álló lakások hasznosításával) kell megoldania. Ezt semmiképpen nem segíti elő, ha az önkormányzat több mint 70 önkormányzati bérlakást felszámol – lényegében azért, mert azt a saját mulasztásai miatt néhány évvel ezelőtt nem sikerült megfelelően felújítani. „4 gyerekem van, akiket tisztességel nevelek és rendesen fizetem a közüzemi díjakat és a lakáshasználati díjat most is. Embertelen ahogy velünk bánnak” – mondta el Baranyi Nikolett, egy másik, kilakoltatás által fenyegetett lakó.

--3220387.jpg

Horváth Charlie a kerület díszpolgáraként szintén kiállt a lakók mellett és méltányosságra, illetve arra kérte a polgármestert, hogy az önkormányzat tartson közmeghallgatást az ügyben, ahogyan az a testületi ülésen napirendre sem vett előterjesztésben is szerepelt.

„Ezek után bármire képes vagyok, a harcot nem adom fel és április 8-án ott leszek a választáson” – mondta Nikolett. A Város Mindenkié pedig tovább folytatja a lakók támogatását annak érdekében, hogy a kőbányai önkormányzat a hajléktalanná válás megelőzéséről szóló önkormányzati kötelezettségnek megfelelően járjon el az ügyükben, és az épület esetleges bontása esetén se veszítse el senki a lakhatását.

Helyszínen készült videók: Slejm, Mérce.

Képek a mai testületi ülésről és a lakók felszólalásáról itt.

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.