Kovács Vera: „Nem leszavazni, nem felvállalni a vitát, nem beszélni róla”

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma volt az utolsó esély arra, hogy a parlament a választás előtt úgy dönthessen: véget vet a gyerekes családok kilakoltatásának. A Fidesz frakció helye a parlamenti közvetítés szerint az ülésteremben üresen tátongott – ezt azért csak a képernyőn tudtam követni, mert a beléptetésemet a parlamenti őrség indoklás nélkül megtagadta. A ma tervezett ülésen csak a napirend előtti felszólalások hangzottak el – az ülés határozatképtelenség miatt itt véget ért, a napirendet már nem fogadták el. Ez volt a kormánypárti taktika mindvégig a törvénymódosítással kapcsolatban: nem leszavazni, nem felvállalni a vitát, egész egyszerűen nem beszélni róla.

blog_165.jpg

A Város Mindenkié csoport által előterjesztett törvénymódosítási javaslat, amelynek értelmében az önkormányzatoknak kötelező lett volna együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatott, vagy kilakoltatásra váró gyerekes családoknak, a Fideszen bukott el.

Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői együtt nyújtották be a javaslatot, ami előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett, helyi gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés elrendelését is megtiltaná, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A javaslat először február 14-én került a házbizottság elé, majd miután a Fidesz frakció gondolkodási időt kért, február 19-re lett halasztva, azonban ekkor sem a Fidesz-frakció, sem a fideszes házelnök nem támogatta, hogy az Országgyűlés még a téli kilakoltatási moratórium vége előtt megtárgyalhassa azt. Így a téli kilakoltatási moratórium – cinikus módon a választások utánra tolt – vége után ismét utcára tehetnek gyerekes családokat.

Ma Magyarországon minden harmadik, állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából, mondta ki tavaly év végén az ombudsman jelentése. ennek az igazságtalan, és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget most a törvénymódosító elfogadása.

A Fidesz számára azonban az, hogy 2018 a családok éve legyen, csak egy szlogen. most tehettek volna a legszegényebb családok egyben tartásáért, de elmulasztották, a választások utánra halasztották ezt a döntést, ami egyértelműen jelzi: a cél az, hogy a választás után végleg lesöpörjék a kezdeményezést.

Az április 8-i közelgő választások előtt fontos látni, hogy a Fidesz kész arra, hogy az emberek, de még a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt. Az, hogy a családok éve van, csak egy üres szlogen – ne hagyjuk, hogy így folytatódjon!

Fotó: Vörös Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.