A Fidesz beszélni sem volt hajlandó a gyerekes családok kilakoltatásáról a Parlament rendkívüli ülésén

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután a Fidesz már három alkalommal megakadályozta, hogy a Parlament tárgyalhasson A Város Mindenkié (AVM) által kezdeményezett törvénymódosításról, az LMP kezdeményezésére 2018. március 21-én szerdán az Országgyűlés rendkívüli ülést tartott a javaslatról. A rendkívüli ülés összehívásának a célja az volt, hogy a Parlament még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt foglalja törvénybe a gyerekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának tilalmát.

blog2_44.jpg

Az AVM és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott törvényjavaslatot február 12-én nyújtották be az Országgyűlésnek az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői a Momentum támogatásával. Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, és az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

blog3_18.jpg

Mivel a rendkívüli ülésen összesen 29 országgyűlési képviselő jelent meg és az országgyűlés határozatléptelen volt, így csupán a frakcióvezetők napirend előtti felszólalásaira volt lehetőség. Itt a felszólalók közül egyedül Szél Bernadett (LMP) beszélt hosszabban a lakhatási válságról és annak lehetséges megoldásairól. A rendkívüli ülést a karzatról tíz olyan ember nézte végig, akiket a kilakoltatás fenyeget vagy nagyon nehéz lakáskörülmények között élnek, a Fidesz frakció még őket sem tisztelte meg a jelenlétével. Az ülés utáni sajtótájékoztatón Kovács Vera, az AVM aktivistája emlékeztetett arra, hogy ma Magyarországon minden harmadik állami gondozásban élő gyerek anyagi okok miatt került ki a családjából. Ennek az igazságtalan és törvénytelen helyzetnek vethetett volna véget a törvénymódosító elfogadása.

blog_166.jpg

A mai rendkívüli ülés egy újabb lehetőség lett volna a Fidesz számára, hogy meggondolja magát és a „családok évében” a kilakoltatás által fenyegetett családok oldalára álljon – de a kormánypárt ezzel a lehetőséggel nem élt. Egyértelmű, hogy az április 8-i választások előtt a Fidesz kész arra, hogy akár a gyerekek lakhatását is a pillanatnyi politikai előnykovácsolás oltárán áldozza fel. A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása csak egy politikai kampányakció volt, a családok lakhatási gondjainak megoldásáról pedig még tárgyalni sem hajlandó a kormánypárt.

blog2_43.jpg

A Város Mindenkié folytatja a küzdelmet a lakhatáshoz való jogért országos és helyi szinten is. Kőbányán azért dolgozunk, hogy ne bontsanak el egy olyan épületet, amit alig több, mint 6 éve újított fel az önkormányzat 700 millió forintból és ne tegyenek utcára családokat, időseket és gyerekeket. 2018. március 22-én csütörtökön a kőbányai képviselő testület tart ülést, ahol aktivistáink és a Bihari út 8/c lakói Tóth Balázs képviselő segítségével ismét megpróbálnak párbeszédet kezdeményezni az önkormányzattal. Miután a legutóbbi testületi ülésen levették a napirendről a határozati javaslatunkat, ez alkalommal már azt is elutasították, hogy az egyáltalán előzetesen a napirendre kerüljön. A napirendről a helyszínen fognak szavazni, aktivistáink és a lakók pedig a helyszínen fognak nyomatékot adni annak az igényüknek, hogy az önkormányzat hajlandó legyen meghallgatni az érintetteket.

Fotók: Vörös Anna, Misetics Bálint, LMP

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.