Lakcím naplók – 13. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő tünete. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra nézve, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen szolgáltatásoktól és ellátásoktól esik el. A Város Mindenkiét és az Utcajogászt évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat javasoltunk 2018 februárjában. 

blog2_27.jpg

Kérdés: Külterületen lakom a családommal már kb. 10 éve. A terület megnevezése művelés alól kivon terület, rajta a ház megnevezése mezőgazdasági melléképület (egy présháznak készült kétszintes épület). 10 éve élünk úgy, hogy a lakcím kártyánkon a település neve és a lakcím nélküli jelző szerepel. Segítőkészséget a hivatal nem mutat, pontos rendeletekre nem hivatkozik, hogy miért utasítja el a lakcím-bejelentési kérelmünket. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? 

Válasz: A jogszabályok szerint, ha az ingatlan létezik, amiben laknak, akkor joguk van bejelentkezni. Erről itt olvashat részletesebben. Azt javasoljuk, hogy ezzel az információval keresse fel újra az okmányirodát és ragaszkodjon ahhoz, hogy az elutasítást írásban tegyék meg. Ha ismét elutasítják Önöket, szívesen nyújtunk további jogi segítséget! 

Kérdés: Meg tudná erősíteni, hogy lakóhelyként egy zártkerti ingatlanon található gazdasági épület is megadható, ahol életvitelszerűen élnénk, hiába nincs utca, házszám, de helyrajzi szám igen. Elutasítás eseten el kell fogadnunk a helyzetet vagy van valamilyen megoldás? Milyen törvényre hivatkozhatunk? 

Válasz: Ha az épület létezik, akkor be lehet oda jelentkezni állandó lakcímre, melyről itt olvashat bővebben. Azt javasoljuk, hogy ezzel az információval keresse fel újra az okmányirodát és ragaszkodjanak ahhoz, hogy az elutasítást írásban tegyék meg. Ha ismét elutasítják Önöket, szívesen nyújtunk további jogi segítséget! 

Kérdés: 9 éve élek Budapesten. 2016-ban az albérletemben állandó lakcímre bejelentettek, majd a lakást eladták. Később szembesültem vele, hogy a lakcímem már fiktív és nem tudok telefont vásárolni. Az új tulajdonos csak úgy jelentene be, ha 30 ezer forinttal többet fizetek, és közjegyzői okiratba foglaljuk a szerződést, ami azt jelenti, hogy nagyon gyorsan ki tudnak lakoltatni. Mit tud tanácsolni? 

Válasz: Az állandó lakcím bejelentése alapvető joga és nem külön pénzzel megváltható kiváltság. Ha valakinek érvényes szerződése van egy lakáshoz, akkor már nem kell a tulajdonos külön beleegyezése a lakcím bejelentéséhez, csupán ki kell tölteni a lakcímbejelentő lapot és az okmányirodában be kell mutatni a bérleti szerződést, amit két tanú is aláírt. Erről itt olvashat részletesebben. Amit még szintén fontos tudnia Önnek és a tulajdonosnak is, hogy a lakcím önmagában nem jogosítja Önt a lakás használatára. Kizárólag a szerződést szabályozza azt, hogy Ön mikor, meddig és hogyan használja a lakást. Így szól erről a lakcím törvény: „(5)233 A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg.” Természetesen nem az Ön szállásadója az egyetlen, aki félreérti a lakcímbejelentés intézményét, ezért írtunk egy külön kisokost szállásadóknak, amit itt talál. Ha gondolja, ezt vagy a törvény szövegét érdemes megosztani vele, hátha így könnyebb lesz meggyőzni a jogai érvényesítéséről. 

Kérdés: 2016 májusában lakoltattak ki a VI. kerületből, három fiatal felnőtt korú gyerekemmel együtt. Most szívességi lakhatásban élünk, bejelentés nélkül. Mivel az önkormányzat hatóságilag kijelentett a korábbi lakásból és tartózkodási lakcímet sem tudunk létrehozni, gyakorlatilag elvesztettük állampolgári jogainkat és szociális támogatásra való jogosultságunkat (aktívan dolgozunk, adózunk, TB-t és járulékokat fizetünk). Az idei országgyűlési választásokon milyen lehetőségünk van szavazati jogunk érvényesítésére? 

Válasz: Az országgyűlési választáson minden 18 éven fölüli magyar állampolgár szavazhat, akit nem tiltottak el a közügyektől. Vagyis a szavazáshoz nincs szükség magyarországi lakcímre sem. Viszont ha nincs magyarországi lakcíme, akkor csak levélben szavazhat és csak egyetlen szavazata van: a pártok országos listájára szavazhat, de egyéni képviselőre nem. Arról, hogyan lehet érvényes lakcím nélkül szavazni, itt tudhat meg többet: http://valasztasz.tasz.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/szavazas-hajlektalan-emberkent-es-vagy-nem-szokvanyos-lakcimkartyaval/

Emiatt – és azért, mert lakcím nélkül nagyon sok hátrány fogja érni és egy idő után nem fogja tudni elintézni alapvető ügyeit sem –, fontos lenne, hogy legyen lakcímük, ami két módon lehetséges:

– a szívességi lakásba is be lehet jelentkezni: ebből a tulajdonosnak semmilyen hátránya nem származik: ilyenkor érdemes ún. szívességi lakáshasználati szerződést kötni, ami nagyon hasonlít egy bérleti szerződésre, csak a lakbér mértéke nulla. Ezzel a szerződéssel már a tulajdonos külön beleegyezése nélkül is bejelentkezhet a lakásba, amiről itt tudhat meg többet: http://utcajogasz.hu/2015/07/ervenyes_szerzodessel_barhova_be_lehet_jelentkezni/

– bejelenthet ún. település szintű lakcímet, amiről itt tudhat meg többet: http://utcajogasz.hu/2015/11/telepules_szintu_lakcim_bejelentese/. Ebben az esetben annyit kell majd kideríteni, hogy melyik szavazókör van az Önök számára kijelölve az adott kerületben – erről az önkormányzaton adnak tájékoztatást. 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz a lakcím érdekvédelmi fórumhoz a Facebookon, ahol a kérdéseidet is felteheted!

Kapcsolat: [email protected]

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.