Kilakoltatás naplók – 2. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

2017. november 15-től életbe lépett a kilakoltatási moratórium, A Város Mindenkiét mégis hetente többen keresik meg amiatt, hogy elvesztették a lakhatásukat vagy ez fenyegeti őket. Bár teljesen önkéntes alapon működő érdekvédelmi csoportként kevés eszköz áll a rendelkezésünkre, mindenkinek megpróbálunk tanáccsal vagy egyéb módon segíteni. A Kilakoltatás naplók sorozatot azért indítjuk útjára, hogy láthatóvá váljon az a küzdelem, amit kiszolgáltatott emberek nap mint nap folytatnak a méltóságteljes életért. Hosszú távon célunk, hogy a lakhatáshoz való jog mindenkit megillessen Magyarországon, amihez az is kell, hogy láthatóvá váljon a tömegeket érintő lakhatási válság. Az alábbiakban az elmúlt hónapokban hozzánk érkező segítségkérések egy részét mutatjuk be.

blog1_11.jpg

Január elején keresett meg bennünket egy pár, akik régebb óta húzták meg magukat egy üres magántulajdonban a II. kerületben. A tulajdonos tudott arról, hogy ott élnek és megengedte nekik, hogy ott legyenek, viszont nemrég szólt, hogy felújítás indul és el kell menniük onnan. A hétvégét még ott tölthették, de hétfőn reggel végleg menniük kellett. Nem tudták, hogy hova mehetnek és elhelyezésben kértek segítséget tőlünk. Mindenképpen együtt szerettek volna maradni. Végül a BMSZKI Aszódi úti szállóját kerestük fel, ahol az éjjeli menedékhelyen lehetőség van páros elhelyezésre is, így sikerült bejutniuk biztonságos helyre.

HASZNOS! Ahhoz, hogy minél hamarabb találj helyet hajléktalanszállón, jó, ha a papírjaid rendben vannak (személyi igazolvány, TB kártya), illetve ha van érvényes tüdőszűrő igazolásod. Ha nincs gyermeked, akkor nézd át a Diszpécserportál információs kiadványát az elérhető ingyenes és fizetős szállásokról vagy hívd a területileg illetékes Diszpécserszolgálatot, akik naprakész információt tudnak adni arról, melyik éjjeli menedékhelyen vagy átmeneti szálláson van még szabad hely és milyen feltételekkel lehet bekerülni.

Szintén januárban keresett meg minket egy négy gyermekes édesanya, Baranyi Nikolett, akinek január 25-re tűzte ki a végrehajtó a kilakoltatását a Bihari utca 8/c alatti önkormányzati lakásból. Az édesanyát három nappal korábban értesítette a végrehajtó, hogy még azon a héten kilakoltatják. Az Utcajogász egyértelműen megállapította, hogy a kilakoltatás jogszerűtlen lett volna, mivel az édesanyára és gyermekeire is vonatkozik a kilakoltatási moratórium, azaz április 30-ig nem lett volna végrehajtható a lakás kiürítése. Az Utcajogász végrehajtási kifogással élt az ügyben, A Város Mindenkié pedig nyílt levélben és telefonon fordult Kovács Róbert polgármesterhez és Weeber Tibor alpolgármesterhez. Végül az önkormányzat felismerte, hogy a kilakoltatás jogszerűtlen lett volna, és nyomásunkra felfüggesztette az eljárást.

Nikolett helyzete egyébként nem egyedi a Bihari utca 8/c-ben: ő is azok közé a bérlők közé tartozik, akiket a ház bontása miatt akarnak kiköltöztetni, és akinek külön indoklás nélkül maradt el a bérleti szerződés meghosszabbítása. A Város Mindenkié és az Utcajogász a lakókkal együtt küzd azért, hogy senki váljon hajléktalanná és az önkormányzat ne bontsa el minden megalapozott nélkül azt az ingatlant, amit néhány éve 700 millió forintból újítottak fel.

FONOS! Ha kilakoltatás fenyeget, keresd fel az Utcajogászt (ügyfélfogadás minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren) és kérj segítséget!

Februárban keresett meg minket egy család, akiknek 2017 áprilisában járt le a lakásbérleti szerződése, így az édesanya két gyermekével (akik közül az egyik egy pár napos csecsemő) és párjával jogcím nélküli lakáshasználóként tartózkodott a lakásban. A családnál február 16-án megjelent a végrehajtást kérő bank képviselője, a bírósági végrehajtó és a rendőrség munkatársai és felszólították őket, hogy hagyják el a lakást. Végül a gyerekekre tekintettel 10 nap haladékot adva február 26-ra tűzték ki a kilakoltatást.

Rengeteg hamis információ miatt – amit részben a végrehajtást kérő banktól és a végrehajtótól, részben pedig az önkormányzatnál dolgozó munkatársaktól kaptak – a család rendkívül kétségbeesve keresett meg minket. A családra a kilakoltatási moratórium természetesen vonatkozik, ezért másnap az Utcajogász egy végrehajtási kifogást adott be a végrehajtónál, amiben felhívtuk a figyelmet a moratóriumra és kértük, hogy a törvényeknek megfelelően április 30-ig halasszák el a lakás kiürítését.

Ezzel párhuzamosan telefonon felkerestük a végrehajtást kérő bankot és a végrehajtót és próbáltuk elérni náluk, hogy a teljesen jogszerűtlen kilakoltatásra ne kerülhessen sor. Emellett a Magyar Bírósági Végrehajtói Karhoz és a végrehajtást kérő bankhoz is levéllel fordultunk, amiben összefoglaltuk aggályainkat a kilakoltatási moratórium alatti jogszerűtlen végrehajtási gyakorlatra.

Szerencsére végül mindezekre tekintettel a végrehajtást kérő bank felhívta ügyfelünket péntek késő délután, hogy a hétfői jogszerűtlen kilakoltatást elhalasztják és csak április 30-át követően kerül rá sor, vagyis most több, mint 2 hónapjuk van arra, hogy megfelelő lakhatást találjanak a jelenlegi helyett.

FONTOS: a kilakoltatási moratórium alatt csak egészen kivételes helyzetben lehet kilakoltatni bárkit, így csak abban az esetben ha:

* önkényes lakásfoglaló,

* az eljárás során rendbírságot kapott,

* a végrehajtást kérő biztosít elhelyezést

* van más beköltözhető ingatlana

* a végrehajtást kérő magánszemély lakhatása nem lenne biztosítható a kiürítendő lakás birtokba vétele nélkül.

Ha ezen helyzetek egyike sem áll fenn, akkor a kilakoltatási moratórium ideje alatt foganatosított lakáskiürítés jogszerűtlen.

Ha kilakoltatás fenyeget, keresd fel azUtcajogászt (ügyfélfogadás minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren) és kérj segítséget! 

Csatlakozz küzdelmünkhöz, segíts megállítani az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat!

Írj emailt [email protected] címre és elmondjuk, hogyan tudsz részt venni a Kilakoltatás-ellenes kampányunkban vagy csatlakozz A Város Mindenkié Barátai Facebook csoporthoz!

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.