A Fidesz pirossal bekarikázta április 30-át – Tóth Fanni beszéde

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma kezdődik a Parlament tavaszi ülésszaka. A múlt héten beadott törvénymódosító javaslatunk a házbizottság elé került. A Fidesz frakció máig kért haladékot, hogy eldöntse, engedi-e a gyerekes családok kilakoltatását vagy úgy dönt, hogy tényleg tesz azért egy kis lépést, hogy ahogyan Orbán Viktor mondta „Magyarország ne a kilakoltatott emberek országa legyen”.

blog5_7.jpg

A benyújtott törvénymódosítás egyrészt előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelező elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak; másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyekben – már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltja abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Azért van szükség erre a törvényre, mert a hatóságok Magyarországon rendszeresen megsértik a gyermekvédelmi törvényt azzal, hogy szegénység miatt, például arra hivatkozva, hogy nincs hol lakniuk kiemelik a gyerekeket a családból. Tavaly 4000 kilakoltatás történt, de ennél sokkal magasabb azoknak a száma, akik gyerekükkel együtt elveszítik a lakhatásukat. Akik most még biztonságban vannak, azoknak a Fidesz most pirossal bekarikázta április 30-át. Most indul a visszaszámlálás, május 1-től gyerekkel is utcára lehet tenni családokat.

A Fidesz hazudott, amikor azt mondta, hogy 2018 a családok éve, mert engedi, hogy családokat lakoltassanak ki.

Orbán Viktor az évértékelő beszédében azt mondta, hogy nagyon örül, hogy növekszik a házasságok és a gyerekek száma. Hogyan gondolja, hogy támogatja a megszületendő gyerekeket, ha a szülőket utcára lehet tenni, a gyerekeket meg kiszakítani a családból?

Azoktól a gyerekektől, akik nem CSOK-os családban születnek, még az elfogadható élet lehetőségét is elveszik, aminek az alapja a biztonságos lakhatást.

Nem hagyjuk abba a küzdelmet. Miután megalakul az új kormány és munkába kezd a Parlament, mi újra benyújtjuk ezt a törvényjavaslatot.

Ez persze csak az első lépés: a cél az, hogy senki ne kerüljön az utcára és fokozatosan mindenkire kiterjedjen ez a védelem – a fogyatékos emberekre, az idősekre, a terhes anyákra – és mindenkire!

A következő felszólaló a kőbányai Bihari utcából érkezik, akit több gyerekkel lakoltattak ki. Ha ezt a törvényt elfogadnák, akkor ez nem történhet meg.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.