„Nem tiltja a törvény, hogy gyerekeket lakoltassanak ki az utcára” – Magyari Tibor beszéde

Ez a cikk több mint 6 éves.

Azért vagyunk ma itt, mert A Város Mindenkié kampányt indít azért, hogy gyermekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára. A Város Mindenkié csoport két törvénymódosító javaslatot fog benyújtani az Országgyűlésnek, ezzel figyelmeztetjük a kormányt az ígéreteire, amiket a polgároknak és a gyermekeknek tett: 2017 novemberében Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke így nyilatkozott: „Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa”.

tibi.jpg

Pedig ma Magyarországon nem tiltja a törvény, hogy gyermekeket lakoltassanak ki – akár az utcára. Sajnos ez meg is történik – rendszeresen! Ilyenkor a családok sokszor szétszakadnak és a gyermekek nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban kényszerülnek élni. A szülők pedig mehetnek hajléktalanszállóra. Pedig egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez előforduljon!

Azért kezdeményezzük a szociális és végrehajtási törvény módosítását, hogy ez megváltozzon!

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy május 1-től – a kilakoltatási moratórium lejárta után – tovább folytatódjon az a bevett gyakorlat, hogy gyermekes családokat akár önkormányzati lakásból is mindenféle elhelyezés nélkül kilakoltatnak.

Az 1997.évi gyermekvédelmi törvény szerint gyermeket kizárólag anyagi okból fenn álló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani. Mégis, az ombudsman jelentése szerint minden harmadik kiemelt gyereket anyagi okok miatt választottak el a családjától. Egyértelmű, hogy ez a törvény egyelőre csak papíron létezett és semmilyen intézkedés nem biztosította, hogy kilakoltatáskor a családok együtt maradhassanak.

Évek óta küzdünk ennek a törvénysértő gyakorlatnak a megszüntetéséért, de nem történt semmi.

Most mi lépünk: A Város Mindenkié és az Utcajogász a következő törvénymódosítást fogja benyújtani a két hét múlva induló parlamenti ülésszakon:

  1. Minden önkormányzat köteles legyen elhelyezést biztosítani azoknak a gyermekes családoknak, akik az adott településen kilakoltatás miatt veszítik el a lakhatásukat
  2. A magánszemélyek által kiadott bérlakások kivételével a gyermekes családok kilakoltatását fel kell függeszteni, ha nincs megfelelő elhelyezésük a kilakoltatás után…

Vagyis módosítani kell a szociális törvényt: bele kell foglalni az önkormányzatok elhelyezési kötelezettségét. És úgy kell módosítani a végrehajtási törvényt, hogy az önkormányzati bérlakások vagy bedőlt lakáshitelek ügyében kezdeményezett eljárásokban elhelyezés hiányában lehetséges legyen a kilakoltatás megállítása.

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.