Lakcím naplók – 7. rész

Ez a cikk több mint 6 éves.

A lakcím nélküliség és a lakcímbejelentésből adódó nehézségek a lakhatási válság egyik egyre jobban látható, százezrek életét megkeserítő következménye. Az, hogy valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol lakik, nagyon súlyos következményekkel járhat arra, hogy mennyire tud élni állampolgári jogaival és milyen – amúgy neki járó – szolgáltatásokból és ellátásokból esik ki. Mivel ezzel a kérdéssel évek óta kiemelten foglalkozunk, A Város Mindenkiét és az Utcajogászt is évente több százan keresik fel lakcímmel kapcsolatos problémák miatt. Most válogatást adunk közre abból, hogy milyen ügyekben kerestek fel minket és milyen megoldásokat tudtunk javasolni 2017 augusztusában.

blog_138.jpg

Kérdés: Üdvözlöm! Abban szeretnék segítséget kérni, milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha végrehajtás során elárverezték a lakásunkat. Jelenleg albérletben lakunk a tulajdonos nem zárkózik el az ideiglenes bejelentéstől, de állandó lakcímünk a régi. Onnan ki kell jelentkeznünk, mert az új tulajdonos kijelent minket, amennyiben mi nem tesszük meg. 13 éve élünk Budapesten, van munkánk, és a továbbiakban is itt szeretnénk élni.

Válasz: Köszönjük szépen a megkeresését. Ha az albérlet tulajdonosa beleegyezik a tartózkodási hely bejelentéséhez, akkor elvileg az állandó lakcím (azaz lakóhely) bejelentése sem kellene, hogy gondot okozzon neki. Jogilag – a tulajdonos szempontjából –a két cím között csak annyi a különbség, hogy a tartózkodási hely 5 évet követően magától megszűnik, a lakóhelyet viszont fiktiválni kell, ha új címet nem jelentettek be .Ami a tulajdonosnak a legfontosabb lehet: egyik sem ad Önöknek plusz jogokat a lakás használatával kapcsolatban. Van egyébként szerződésük az albérlethez, amit két tanú aláírt? Mert ha igen, akkor nincs is szükség a tulajdonos külön beleegyezésére, a szerződéssel együtt jár önöknek a lakcímhez való joguk. Erről részletesebben itt olvashat.

 Kérdés: Segítségét szeretném kérni. Szeretnénk Sopronban venni egy ingatlant, mely gazdasági épületként van nyilvántartva. Azt szeretném tudni, ha meg vesszük ezt az ingatlant, esetleg helyrajzi számra valamilyen módon lehet-e ideiglenes lakcímet kapni? Arrafelé Ausztria miatt nagyon drágák az ingatlanok, nem is igen van esélyünk más kondíciójú házat vásárolni, de ebbe meg nem lehet bejelentkezni, pedig mindennel felszerelt ami a napi élethez kell. A jelenlegi tulaj is ott él 3 éve, de neki annyiból szerencsésebb a helyzete, hogy édesanyja soproni lakos, így a címére be tudott jelentkezni. Nekünk is fontos lenne, már csak az orvosi ellátás miatt is, amit soproni lakcím nélkül hogyan tudnánk megoldani.

Válasz: Köszönjük a megkeresését. A jogszabály szerint bárhova be lehet jelentkezni állandó lakcímre (azaz lakóhelyre), ahol a polgár szükségből él, vagyis akár egy gazdasági épületbe is, de ezzel az okmányirodák sokat szoktak problémázni (pl. a címnek szerepelnie kell a lakcím nyilvántartásban, ahova bizonyos esetekben bonyolult ezt elintézni). Azt javaslom, hogy ellenőrizzék, hogy az ingatlan szerepel-e a lakcímnyilvántartásban (ezt az önkormányzat tudja megmondani). A bejelentkezésről itt olvashat többet.

 Kérdés: A lakásomban két albérlő lakik (az egyikük külföldi) és be szeretnének jelentkezni állandó lakcímre. Lehet ebből valamilyen gondom? A külföldi állampolgárnál van valamilyen különleges eljárás, amit követnem kell?

Válasz: Köszönjük a megkeresését. Önt a lakcímek bejelentése miatt semmilyen hátrány nem éri, ráadásul ha érvényes szerződésük van, akkor a lakóknak kifejezetten joguk is van ahhoz, hogy ott állandó lakcímet (lakóhelyet) létesítsenek. Erről részletesebben itt olvashat. A külföldi állampolgár esetében is ugyanaz az eljárás a lakcímbejelentésre, mint a magyar albérlőnél, ha van érvényes bérleti szerződése.

Kérdés: Elvesztettem a lakásom egy ideje, hajléktalanszállón nem akarok aludni, mert nagyon poloskás, ezért most az utcán vagyok kénytelen élni. Itt-ott alszom Budapesten, de a munkavállaláshoz szükségem lenne lakcímre. Hova tudok bejelentkezni?

Válasz: Ha nem tud sehova máshova bejelentkezni, akkor a település szintű lakcím marad, aminek a bejelentéséről itt olvashat. Sajnos elég sok hátrányos megkülönböztetés éri azokat, akiknek ilyen lakcímük van, többek között a munkáltatók részéről is, ami teljesen alaptalan, de ha csak a lakcíme miatt nem akarják felvenni egy munkahelyre, érdemes panaszt tenni az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál.

Kérdés: Elvesztettem a lakásomat és most albérletben élek. Elmentem a városi okmányirodába, ahova vittem magammal a bérleti szerződést is az albérletről, de nem engedték, hogy bejelentkezzek, még a szerződéssel sem. Követelik, hogy a tulajdonos írja alá a lakcímbejelentő lapot. Ez jogos? 

Válasz: Nem. Ha valakinek érvényes lakásbérleti szerződése van, amit két tanú aláírt VAGY ügyvéd ellenjegyzett, akkor joga van ahhoz, hogy a lakásba a szállásadó külön beleegyezése nélkül bejelentkezzen. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy menjen el újra az okmányirodába a kitöltött bejelentő lappal és a szerződéssel, és ha ismét megtagadják a bejelentést, akkor kérje írásban az elutasítás okát. Sokszor már önmagában ez a kiállás elég ahhoz, hogy az okmányiroda engedje érvényesíti a lakónak a lakcímhez való jogát, de ha ez nem sikerül, küldje el nekünk az írásos elutasítást és segítünk a jogorvoslatban. 

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.