Megszűnik egy munkásszálló – felhívás olcsó lakhatási lehetőségek létesítésére

Ez a cikk több mint 6 éves.

A napokban 120 olyan, olcsónak számító munkásszálló férőhely szűnik meg Budapesten, mely évek óta sok ember számára biztosított kilépési lehetőséget a hajléktalanságból.

blog2_28.jpg

Magyarországon nyilvánvalóan hatalmas hiány van megfizethető lakhatási lehetőségekből. Különösen súlyos a helyzet a fővárosban, ahol az elmúlt öt évben átlagosan a kétszeresére növekedtek a magánpiaci lakbérek, miközben tovább csökkent az önkormányzati bérlakásállomány – aminek ráadásul csak egy részét hasznosítják az önkormányzatok szociális céllal. Az alacsony jövedelmű budapesti polgárok egyre inkább kiszorulnak az egyébként is rosszul szabályozott magánbérlakás-piacról. Mindeközben a szociálisan támogatott önkormányzati bérlakások kínálata messze-messze alulmúlja a szükségleteket. Így fiatalok, idősek és családok ezrei kényszerülnek arra, hogy tartósan hajléktalanellátó, vagy gyermekvédelmi intézményekben, illetve olyan köztes lakhatási formákban éljenek, mint a szobabérlők háza vagy a munkásszállók. Utóbbiak valamivel jobb és tartósabb feltételeket biztosítanak, de tipikusan jóval drágábbak is. Sokaknak ezek a szálláslehetőségek jelentik az egyetlen esélyt a hajléktalanságból való kikerülésre, vagy a hajléktalanná válás elkerülésére.

Az alacsony jövedelmű emberek számára elérhető szálláslehetőségek száma most még tovább csökken Budapesten. Az egyik még megfizethető fővárosi szállás, a Kunigunda Munkásszálló egy-két héten belül megszűnik, és a jövőben diákszállóként üzemel tovább. A mostanáig ott lakók egy része már elköltözött (van, aki az utcára került); másoknak a Menhely Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat segít alternatív elhelyezést találni (de sokan így is visszakényszerülnek a hajléktalanellátásba); és számosan vannak, akiknek még mindig bizonytalan a helyzete: nem tudják, hogy hova költözhetnek július 7-e után, amikor el kell hagyniuk a szállót. Hajléktalanná válásuk megelőzéséért a törvény szerint az Óbudai Önkormányzat lenne a felelős.

blog_143.jpg

Ezért felhívjuk mind az önkormányzati ügyekért felelős Belügyminisztérium, mind a szociális ügyekért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetését, hogy mielőbb hozzanak létre a Magyar Állam, illetve annak vállalatai tulajdonában lévő, évek óta üresen álló, lakhatási célú ingatlanokban olcsó, támogatott munkásszállókat és szobabérlők háza típusú lakhatási lehetőségeket, az alacsony jövedelmű polgárok hajléktalanná válásának elkerülése érdekében.

Egyben felhívjuk a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok döntéshozóit, hogy a fővárosi lakhatási válságra tekintettel intézkedjenek az alacsony jövedelmű budapestiek számára is megfizethető bérlakás-állomány megőrzéséről és bővítéséről.

Budapest, 2017. június 30. 

A Város Mindenkié                                      Menhely Alapítvány

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.