Amikor a lakcím miatt nem lehetsz a beteg gyereked mellett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy kardiológiai intézet munkatársa számolt be nekünk a következő esetről, amely röviden összefoglalva a következő: egy szegénységben élő anya kizárólag az érvényes lakcím hiánya miatt nem maradhatott a szívbeteg gyermeke mellett a kezelés alatt. A történetből nem derül ki, de a szóbeli elmondásból igen: a gyermek később elhunyt.

„A gyermek egy beavatkozásra érkezett hozzánk, vidékről. Mivel kórházunk rendelkezik Anyaotthoni elhelyezéssel, kórházon belül lehetősség van az édesanyáknak megszállni, ezt a vidékről érkező édesanyáknak fel tudjuk ajánlani. Szabályzatunk tartalmazza, hogy a szociálisan rászoruló családok ingyenesen vehetik igénybe ezt az ellátást (háromszori étkezés, 3 ágyas szobákban). Ezt a rászorultságot édesanya tudta is igazolni, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságával. A rendszer viszont nem engedte felvenni, mert a TAJ száma piros volt. Mivel az anyaotthoni elhelyezés nem számít alapellátásnak, ezért így számára ingyenes szállást nem tudtunk biztosítani. Rendszeres ellátása viszont volt és rászoruló volt, ezért a főigazgatói kérvénnyel egy időben megkerestem a Kormányhivatalt a TAJ számot illetően, de ők arról tájékoztattak, hogy állandó lakcím hiányában nem minősül belföldinek, ezért egészségügyi szolgáltatásra nem jogosult.”

lakcim_csalad_print_blog_1.jpg

Magyarországon 65 ezer embernek – köztük kb. 4500 kiskorúnak – nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden szociális támogatásból és alapvető szolgáltatásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak ún. település szintű lakcíme van, ami azon túl, hogy nem felel meg a hatályos törvényeknek, megnehezíti, hogy bármilyen ellátáshoz hozzájussanak. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. Az érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő alapvető szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátás, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (pl. lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás és átmeneti segély) és ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni, szintén kell, hogy legyen lakcíme.

A Város Mindenkié és az Utcajogász 2016. december 6-án adta át az Emberi Erőforrások Minisztériumának azt a petíciót, amivel 2500 ember követelte Balog Zoltán minisztertől, hogy haladéktalanul találjon megoldást a lakcím nélküli családok problémájára. Annak ellenére, hogy személyesen egyeztettünk a minisztérium képviselőivel és írásban is leadtuk javaslatainkat, a kormány pedig még egy munkacsoportot is létrehozott a probléma kezelésére, öt hónap alatt nem kaptunk érdemi választ arról, mit tervez a minisztérium a  lakcím problémával küzdő emberek helyzetének javítása érdekében.

Alább bemutatjuk, hogy – ahogyan a minisztériumot is tájékoztattuk – szerintünk mi lenne az azonnali megoldás ezekre a helyzetekre.

Probléma: Noha a törvény szerint az érvényes bérleti szerződést el kell fogadni a szállásadó hozzájárulásaként a lakcím bejelentéséhez, a járási hivatalok külön aláírást követelnek a lakóktól a lakcím bejelentésekor.

Megoldás: A minisztériumnak azonnal el kell igazítania a járási hivatalok munkatársait és átfogó képzést kell nyújtania az ügyintézőknek a lakcímbejelentési eljárásról, hogy betartsák a törvényt és ne akadályozzák az állampolgárokat a jogaik érvényesítésében. Ezen kívül meg kell változtatni a lakcímbejelentési űrlapot, hogy egyértelmű legyen, mikor van szükség a szállásadó külön aláírására és mikor nincs.

Probléma: Amiatt, hogy ilyen sok gyereknek és szülőnek nincs lakcíme, sokan eleshetnek alapvető egészségügyi, szociális és oktatási szolgáltatásoktól és ellátásoktól.

Megoldás: Meg kell változtatni a pénzügyi támogatásokra és alapvető ellátásokra vonatkozó jogszabályokat úgy, hogy a gyerekek vagy szüleik lakcím nélkül is tudják igazolni a jogosultságukat.

Probléma: Az alacsony jövedelmű emberek nagyon nehezen találnak megfizethető árú és biztonságos lakhatást, ráadásul gyerekkel még nehezebb albérletet találni. Ezek a családok sokszor kénytelenek uzsoraalbérletben lakni vagy szerződés és így minden jogi védelem nélkül kifizetni a bérleti díjat.

Megoldás: Átfogó állami és önkormányzati lakáspolitikára van szükség, ami minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, hogy senki se kerülhessen olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

Ha neked is problémát jelent a lakcímbejelentés és szeretnéd, ha igazságosabb lenne a lakcímszabályozás, csatlakozz Lakcím Önsegítő Csoportunkhoz!

Email: [email protected]

Kérdésed van? Tedd fel a lakcím érdekvédelmi fórumban a Facebookon!

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.