Tájékoztató gyógyszertámogatásról hajléktalan embereknek

Ez a cikk több mint 7 éves.

Ha gyógyszerre van szükséged, akkor különböző hajléktalanellátó intézményekben gyógyszertámogatást igényelhetsz, hogy kiválthasd őket. A gyógyszertámogatások a legtöbb helyen pályázati pénzből működnek. Ahol így van, ott az intézmények csak akkor tudják biztosítani a támogatást, ha megnyerik a pályázatot, és csak addig, amíg a pályázaton elnyert összeg el nem fogy. A támogatások összege pályázati időszakonként változhat. Alább felsoroljuk, hogy milyen helyeken lehet gyógyszertámogatást igénybe venni, a tájékoztató végén pedig olyan egyéb ellátásokat mutatunk, amik segíthetnek abban, hogy Budapesten gyógyszerhez juss.

gyogyszer_1.jpg

  • BMSZKI – KŐBÁNYAI ÚTI RÉSZLEG

Cím: Budapest VIII. kerület, Kőbányai út 22. (Könyves Kálmán krt. 84.)

Mekkora a támogatás? A gyógyszertámogatás pályázati pénzből működik, ezért összege az intézmény által elnyert pályázati összegtől függ. A BMSZKI intézményei közül most (2017-ben) csak a Kőbányai úti részlegen lehet gyógyszertámogatást kérni, ahol havonta maximum 1300 Ft-tal tudják támogatni az igénylőket.

Mik az igénylés feltételei? A támogatást lehet több receptre kérni, de csak havi egy alkalommal lehet benyújtani. A közgyógyellátásra jogosultakat nem tudják támogatni. Gyógyászati segédeszközöket is a Kőbányai úton lehet igényelni.

Hol és mikor lehet igényelni? A Könyves Ambulancia udvarában az alábbi időpontokban lehet receptet leadni. A recept leadása után pár nappal tudod átvenni a gyógyszert, ennek is meg van határozva az időpontja, amit nyíllal jelöltünk.

Recept leadása –> Gyógyszer átvétele

Hétfő 12-15 óráig –> szerdán 13-16 óra között

Kedd 12-15 óráig –> csütörtök 13-16 óra között

Szerda 13-16 óráig –> péntek 8-11 óra között

Csütörtök 13-16 óráig –> hétfő 12-15 óra között

Péntek 8-11 óráig –> kedd 12-15 óra között

Hogyan lehet igényelni? Kell egy pecséttel, aláírással és fejléccel ellátott hivatalos ajánlás egy szociális munkástól, ami tartalmazza az igénylő adatait. Csatolni kell hozzá jövedelemigazolást, valamint indokolni kell pár sorban, hogy miért kéred a támogatást. Ha gyógyszertámogatást igényelsz, a jövedelmed nem lehet több 70 ezer Ft-nál. A jövedelmet nyugdíjszelvénnyel is lehet igazolni. Fontos, hogy aki igényli a támogatást, annak rendezve legyen a TB-je, különben nem tudják kiállítani a receptet. Szükséges még egy aláírt nyilatkozat arról, hogy ha helyettesíthető gyógyszereket ajánlanak fel, akkor azt elfogadod. A támogatást csak személyi igazolvánnyal vagy más fényképes igazolvány bemutatásával lehet igényelni. A gyógyszereket a recept leadástól számítva 14 napig lehet átvenni. Gyógyászati segédeszközök támogatása is itt történik (mankó, járókeret, pelenka, inkontinencia betét stb.)

Hogyan tudod rendezni a TB jogviszonyod? A TB jogviszonyodat úgy rendezheted, ha egy hajléktalanellátó intézmény vezetője bejelent az egészségbiztosítóhoz. Ez az intézmény lehet fapad, nappali melegedő, átmeneti szállás, hajléktalanok otthona vagy rehabilitációs intézmény. Ennek elintézéséhez kérd a szociális munkások segítségét! A bejelentésről az intézmény vezetője igazolást ad ki. Az így megszerzett jogosultság max. 6 hónapig érvényes, ezért figyelj a rendszeres megújításra! A következő helyeken biztosan tudnak segíteni a jogosultság bejelentésében:

– Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1033 Bp. Miklós u. 32.

– Kiút Szociális és Mentálhigiénés Egyesület 1103 Bp. Noszlopy u. 1.

– Menhely Alapítvány Nappali Centrum 1073 Bp. Kürt u. 4.

– Hajléktalan Információs Iroda 1087 Bp. Könyves Kálmán krt. 84.,

– Magyar Vöröskereszt Nappali Szociális Központ 1084 Bp. Diószeghy Sámuel u. 5.

Figyelem! A jogosultság megszerzéséhez szükséged van TAJ-számra. Ha nincs TAJ-kártyád, tarts magadnál egy olyan orvosi papírt (beutaló, lelet stb.), amin rajta van a TAJ-számod, hogy be tudd diktálni, amikor kell. TAJ-kártyát bármelyik kormányhivatal egészségpénztári ügyfélszolgálatán igényelhetsz.

A BMSZKI Kőbányai úti részlegén hajléktalan embereket ellátó orvosi rendelő is üzemel! A BMSZKI Orvosi Krízis Szolgálat az 1087 Budapest Kőbányai út 22. szám alatt működik, de a Könyves K. krt. 84. felől kell bemenni. Itt van háziorvosi, pszichiátriai rendelés és kötözés, a lábadozó részlegen lévőknek pedig gyógyszertámogatás. Az ellátáshoz TAJ szám és lakcímkártya szükséges.

  • MENHELY ALAPÍTVÁNY„KÜRT” NAPPALI CENTRUM

Cím: Budapest VII. kerület Kürt u. 4.

Mekkora a támogatás? A gyógyszertámogatás itt is pályázati pénzből működik, ami általában nyáron véget ér, és ősszel indul újra. A receptek kiváltását havonta egy meghatározott összegig tudják támogatni, jelenleg (2017. februári információ) a felírt gyógyszer 80% tudják kifizetni. A gyógyszer áráról szükséges receptet vinni, és 20% önrészt be kell fizetni a patikában, mielőtt az igénylő megkapja a receptet. A támogatás összege változó, az aktuálisról mindig az intézménynél kell érdeklődni.

Hol és mikor lehet igényelni? Gyógyszerkiváltás ügyében a melegedőben ügyelő szociális munkásokhoz kell fordulni hétfő, kedd, szerda és péntek 9-14 óra között.

Mi kell az igényléshez? A támogatást bármely hajléktalan ember kérheti, nem függ lakhatástól, (mindegy, hogy szállón, vagy utcán élsz) és jövedelemtől. A kiállított recepteknél egy kikötés van: a hajléktalan háziorvosi rendelésen felírt receptet nem fogadják el, de ezen kívül bármely rendelő vagy orvos által felírt recept esetében tudnak segíteni.

Hol lehet kiváltani a gyógyszereket? A Kürt utcai intézmény által támogatott recepteket csak a Szent Kozma patikában (Budapest VII. kerület Alsóerdősor u. 7) lehet kiváltani. A patikába a kiváltáshoz vinni kell a szociális munkás által kiállított „küldőlapot” is. Ez egy formanyomtatvány, amit a Kürt utca szociális munkásaitól lehet kérni, és ami nélkül nem igényelhető a támogatás.

  • MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT24 ÓRÁS EGÉSZSÉGÜGYI CENTRUM

Cím: Budapest I. kerület Bem rakpart 28.

Kik igényelhetik? Az Egészségügyi Centrum a nap 24 órájában működő speciális háziorvosi rendelő hajléktalan embereknek, ahol az ott megjelenő betegek számára tudnak biztosítani gyógyszereket.

Hol lehet igényelni? A háziorvosi szolgálaton keresztül a fenti címen.

Mi kell az igényléshez? Rászorultság alapján látnak el embereket, azért érdemes vinni hajléktalan igazolványt, de ha nincs, az sem baj. A háziorvosi ellátás nem területi illetékesség alapon működik, bármely kerületből lehet fordulni hozzájuk.

Mekkora a támogatás? A gyógyszerek kiváltása sok esetben mérlegelés alapján történik, az intézmény anyagi keretétől függően tudják kiváltani a gyógyszereket. Ha a gyógyszertámogatásra szánt keret elfogyott, érdemes a BMSZKI-nál próbálkozni, vagy Krízissegélyt igényelni.

  • KÖZGYÓGYELLÁTÁS

Ki és mire igényelhet támogatást? A közgyógyellátás a szociálisan rászoruló emberek számára biztosított hozzájárulás, amit gyógyszerekhez és gyógyászati segédeszközökhöz, gyógyászati ellátásokhoz lehet igénybe venni. 

Hol lehet igényelni? A közgyógyellátást a kerületi (járási) hivataloknál és kormányablakoknál lehet igényelni, ahol megvizsgálják a jogosultságot és megállapítják a gyógyszerkeretet. A jogosultságot ún. közgyógyellátási igazolvánnyal lehet igazolni.

Hogyan igényelhető a közgyógyellátási igazolvány, és mit kell mellékelni a kérelemhez? A közgyógyellátási kérelmet a lakóhely szerint illetékes járási (kerületi) hivatalhoz kell benyújtani. Előtte fel kell keresni a háziorvost, hogy igazolja a havi rendszeres gyógyító ellátásokat. Az igazolást a kérelmezőnek is alá kell írnia. A kérelmet formanyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell a közgyógyellátás iránti igény alapjául szolgáló tények igazolását, tehát a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát. Ha valaki igényelni szeretne ún. egyéni gyógyszerkeretet, akkor zárt borítékban a háziorvos által a havi rendszeres gyógyító ellátásokról kiállított igazolást is csatolni kell. Az egyéni gyógyszerkeret összege a jogosult havi rendszeres gyógyszerköltsége. Ha az egyéni rendszeres gyógyszerköltség a havi 1000 Ft-ot nem éri el, akkor az egyéni gyógyszerkeretet nem állapítják meg. Ha valaki alanyi jogú közgyógyellátást igényel (pl. ha aktív korúak ellátására jogosult egészségkárosodott személy, központi szociális segélyben részesül vagy rokkantsági járadékos) és nyilatkozik arról, hogy egyéni gyógyszerkeret megállapítására nem tart igényt, akkor a kérelméhez nem kell csatolni zárt borítékban a háziorvos igazolását. A kérelmen jelezni kell azt is, hogy postai úton, vagy a kormányhivatalnál személyes átvétellel kéri az igazolvány kézbesítését. (forrás: www.neak.gov.hu)

  • KERÜLETI GYÓGYSZERTÁMOGATÁSOK

Több budapesti kerületben is lehet igényelni valamilyen gyógyszertámogatást, gyógyszerutalványt. Az igénybevételhez szükséges feltételek kerületenként változhatnak, ezért mindig az illetékes kerületnél kell érdeklődni az igénylés pontos feltételeiről. Általánosságban három dolog szokott számítani: 1, az igénylő kerületi illetékessége, tehát hogy meghatározott ideje kerületi lakosnak kell lennie (hogy ezt lakcímkártya, vagy tartózkodási hely alapján nézik, az már változó) 2, a jövedelme legyen egy bizonyos szint alatt, 3, valamint a havi gyógyszerköltsége ne haladjon meg egy bizonyos összeget. A kerületi támogatásra nem jogosult az, aki közgyógyellátásban részesül.

Hol lehet igényelni? Általában az illetékes polgármesteri hivatal szociális ügyekkel foglalkozó osztályán.

  • NEMZETI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ALAPKEZELŐ (NEAK korábban OEP)

Ki és mire igényelhet támogatást? Itt segélyt lehet igényelni, olyan nagyobb mennyiségű vagy drága gyógyszerre, amit havonta ki kell váltani, vagy egyszeri nagyobb kiadást jelent. Súlyos, hosszantartó betegség esetén az orvos által javasolt, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerekre is lehet kérni. Már kifizetett gyógyászati segédeszközre is lehet kérni kis összegű támogatást. A segély nyújtása nincs jövedelemhatárhoz kötve, viszont a kérelem elbírálása során figyelembe veszik az egészségi állapottal összefüggő igazolt költségek és az egy főre jutó nettó jövedelem arányát.

Hol lehet igényelni és benyújtani a kérelmet? A segély iránti kérelmet csak írásban, személyesen vagy postai úton lehet benyújtani a lakóhely szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatalnál, vagy a kormányablaknál. Ha valaki a kérelmet nem az eljárásra illetékes hatósághoz nyújtja be, akkor a hatóság a kérelmét továbbítja a lakóhelye szerint illetékes, elbírálásra jogosult hatósághoz. A kérelemhez szükséges adatlapot az interneten, a NEAK oldalán lehet letölteni, Nyomtatványok a társadalombiztosítás által méltányosságból adható egyszeri segélykérelemhez címmel.

Mit kell mellékelni a kérelemhez? A kérelemhez a szükséges adatlapot és jövedelem nyilatkozatot kell csatolni, amit a kérelmező tölti ki, valamint a gyógyszerköltségről szóló igazolást, amit a háziorvosnak vagy kezelőorvosnak kell kitölteni és orvosi bélyegzőjével ellátni.

Forrás és további információ: www.neak.gov.hu

  • KRÍZISSEGÉLY

Ha gyógyszerre van szükséged, és nem tudsz igényelni gyógyszertámogatást, akkor a krízissegélyt még igénybe tudod venni. Ezt évente egyszer lehet igényelni, jelenlegi összege 7000 forint.

Hol lehet igényelni? A krízissegélyt a Fővárosi Önkormányzat Ügyfélszolgálatán kell kérelmezni.

Mit kell mellékelni a kérelemhez? A szállóigazolást, a szociális munkás ajánlását, érvényes személyi igazolványt és a lakcím kártyát.

Kik vagyunk?

A Város Mindenkié olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt és lakásszegénységben élő aktivistákból és szövetségeseikből áll, akik a lakhatáshoz való jogért küzdenek.

A Város Mindenkié találkozási pont: minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (jó időben a téren, rossz időben az aluljáróban)

Kapcsolat: Szarka Alexandra (06 30 441 6763)

E-mail: [email protected]

Facebook: http://www.facebook.com/AVarosMindenkie

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.