„Túl jó helyen van a lakás – ne hidd, hogy megtarthatod!” – a devizahiteles válságnak és a kilakoltatásoknak korántsincs vége

Ez a cikk 7 éves.

B. M. kilakoltatása ma (2017. március 29-én) 11.30-kor esedékes: esete ékes példája annak, hogy az erről szóló intenzív kormányzati kommunikáció ellenére a lakáshitelezési válság messze nincs megoldva, annak súlyos társadalmi következményei továbbgyűrűznek. B. M. egy olyan cégtől kapott hitelt 2009-ben, melynek működését nem sokkal később (2010 elején) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is szabálytalannak minősítette. A IX. kerületben élő nőt ennek ellenére ma ki akarják lakoltatni; a 62 éve általa lakott lakást pedig a csaló cég jogutódja, illetve ahhoz kötődő magánszemélyek fogják megszerezni.

szetvert_lakas.png

„Évek óta harcolok az ingatlanomért. Az összes lehetséges jogi eszközt kimerítettem, hogy ne tudjanak kiforgatni a lakásomból; többször is megállítottam a végrehajtást, de ma lehet, hogy már nem fogom tudni. Jelenleg is folyamatban van egy per, amit azért indítottam, hogy az eredeti szerződést semmissé nyilvánítsák. Viszont ennek tárgyalása csak április 6-án lesz – ha ma kilakoltatnak, akkor hiába is nyernék, a lakásomat már nem fogom tudni visszaszerezni.

Szokásos hitelnek mondhatnánk, amit 2009-ben felvettem, de nem az volt. A Zee Capital nevű cég adta a hitelt, amit én rendesen fizettem. Majd volt egy egyhónapos fizetési nehézségem, amit jeleztem. Az egyhavi kiesés viszont elég volt ahhoz, hogy a Zee Capital jogásza (saját cégén keresztül) éljen az opciós vétel jogával. Felmondták a szerződést és messze áron alul megszerezték a lakásom tulajdonjogát. Közölte velem ez az ember, hogy túl jó helyen van a lakás, ezért nehogy azt higgyem, hogy újra az enyém lehet. Az opciós vétel után az ingatlan folyamatosan újabb és újabb cég tulajdonába került; összesen 12 cég követte egymást. Ahogy próbáltam megakadályozni a végrehajtásokat, mindig felszámolták az aktuális céget, amit aztán egy újabb cég követett. Közben pedig folyamatosan egyre több hitelt terheltek a lakásra, végül összesen 780.000.000 (hétszáznyolcvan millió!) forintnyi jelzálog volt rá bejegyezve.  2015-ben két magánszemély nevére került a lakás, akik megbíztak egy biztonsági céget, hogy rakjanak ki az ingatlanomból, amit 62 éve lakom. Beköltöztettek két kopasz nagydarab biztonsági őrt, akik 24 órás szolgálatban voltak a lakásban, verbálisan zaklattak, fenyegettek. Miután nem mentem ki a lakásból, egy hét elteltével a cég megbízásából egy horda megjelent és rommá verték a lakást. Én maradtam. Rendőrségi feljelentést tettem, aminek viszont sajnos nem volt semmi hatása. Az állítólagos tulajdonosok karhatalommal való kilakoltatást kértek, ami március 29-ére van kitűzve. 

Felháborítónak tartom, hogy ilyen módon kiforgassanak a lakásomból, miközben:

  • A kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy segítenek a bajba jutott adósoknak (és a jelenleg érvényes jogszabályok alapján nem is lehetett volna ilyen módon, áron alul eladni a lakást);
  • A cégről, akitől a hitelt kaptam, a PSZÁF is kimondta, hogy szabálytalanul működött – most mégis nekem kell ennek következményeit viselnem;
  • A jelenlegi tulajdonosok közül az egyik magánszemély a kecskeméti önkormányzat hatósági osztályának vezetője – úgy tűnik, megfelelő pozícióban kell lenni, hogy valaki az ilyen ügyletekkel jól járjon.
  • Az egy hét múlva (április 6-án) tartandó tárgyaláson lehet, hogy érvénytelenné fogják nyilvánítani a szerződést, és kiderülne, hogy lakásomban maradhatok – amit viszont utólag képtelenség lesz visszaszereznem.

Ez egy gyalázat, amit velem tettek. Tudom, nem én vagyok az egyetlen – ez pedig még nagyobb gyalázat. Fogalmam sincs, hogy volt erőm küzdeni. És ez nem fogy, csak erősödik. Meg kell állítani ezeket a törvénytelenségeket, és össze kell fognunk ellenük. Ha másoknak bármiben a segítségére tudok lenni, azonnal megyek. Nem túl sok egy ember, de több mint a semmi.”

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.