A kilakoltatás elkerülhető lett volna, de Önök ragaszkodtak hozzá – válasz az Újpesti Önkormányzatnak

Ez a cikk több mint 7 éves.

2017. március 14-én délután az Újpesti Önkormányzat kilakoltatta azt a nőt (F. E.), akinek ügyével kapcsolatban múlt héten nyílt levélben fordultunk Wintermantel Zsolt kerületi polgármesterhez és Nagy István alpolgármesterhez. A kilakoltatást annak ellenére hajtották végre, hogy a bérlőnek sikerült adományokból összegyűjtenie az önkormányzat felé fennálló tartozásának a teljes összegét, és az utolsó pillanatig megegyezést keresett az önkormányzattal.

blog1_4.jpg

A kilakoltatás annyira fontos és sürgős volt az önkormányzatnak, hogy ahelyett, hogy adtak volna egy utolsó esélyt a megegyezésnek, karhatalom igénybevételével bontották fel az önkormányzat volt bérlőjét védő aktivisták élőláncát. Ennek során, a rendőrség gondatlansága miatt az egyik aktivista alkarja elrepedt.

A kilakoltatást követően az Újpesti Önkormányzat jegyzője közleményt adott ki az ügyben, amire röviden indokolt reagálnunk.

  1. Felháborítónak tartjuk, hogy az Önkormányzat ily módon nyilvánosságra hozott a kilakoltatott bérlővel kapcsolatba hozható személyes adatokat. Az Önkormányzatnak a vonatkozó törvények vagy az érintett felhatalmazásának hiányában ehhez nem volt joga. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz és bírósághoz fogunk fordulni.
  2. A jegyzői közlemény nem vitatja, hogy az Önkormányzatnak lehetősége lett volna leállítani – vagy legalább elhalasztani – a kilakoltatást. Ez alátámasztja azt a fő állításunkat, hogy a kilakoltatás, ha az Önkormányzat nem ragaszkodik hozzá, elkerülhető lett volna. Különösen arra tekintettel – amiről a jegyző közleménye sokatmondóan hallgat – hogy a kilakoltatott anya az utolsó forintig, egy összegben rendezni tudta volna a tartozását
  3. A jegyző kifogásolja, hogy a nyilvánossághoz fordultunk. Ezzel kapcsolatban csak azt tartjuk indokoltnak elmondani, hogy mint általában, most is csak azt követően fordultunk a nyilvánossághoz, miután a korábbi próbálkozásaink (amikor találkozót vagy méltányosságot kértünk az önkormányzattól) elutasításra kerültek.
  4. A jegyző azt hangsúlyozza, hogy a kilakoltatás jogszerű A Város Mindenkié csoport nem azt állította, hogy a kilakoltatás ne felelt volna meg az egyébként súlyos problémáktól terhelt magyarországi szabályozásnak, hanem azt, hogy a kilakoltatás elkerülhető lett volna, ha az Önkormányzat nem ragaszkodik hozzá. A kilakoltatást emiatt tartjuk indokolatlannak és igazságtalannak.
  5. A jegyző „kikéri magának”, hogy szerinte „személyükben” támadjuk a munkatársait. A jegyző úrnak nincs mit kikérnie magának: mi alapvetően a társadalmi igazságtalanságot és az igazságtalan intézkedéseket támadjuk. A számonkérhetőség demokratikus alapértékére tekintettel ez alkalmanként valóban magába foglalja azoknak a döntéshozóknak a megnevezését, akiket az igazságtalan intézkedésekért viselt felelősség terhel. Az AVM azonban nem él személyes vagy személyeskedő támadásokkal, és az esetről való kommunikáció során végig a kerület vezetőinek a politikai felelősségét, nem pedig a hivatal munkatársainak a személyes felelősségét hangsúlyoztuk.
  1. Ezzel együtt, az Önkormányzat cinikus, méltánytalan eljárása a jegyző által nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvből is kiderül: az, hogy a kilakoltatott bérlővel tárgyaló főosztályvezető a kilakoltatás előtti napig végig elzárkózott a kilakoltatás elhalasztásától, attól függetlenül, hogy F. E. be tudta volna-e fizetni a tartozását vagy sem, majd a kilakoltatás előtti napon azt mondta neki, hogy ha aznapra befizette volna, talán a lakásban maradhatott volna. (Ez az ajánlat azonban másnapra már érvényét vesztette, hiszen, ahogyan azt már a végrehajtás kezdete előtt jeleztük az Önkormányzatnak, az önkormányzat által kilakoltatott nő teljes egészében, egy összegben be tudta volna fizetni az adósságát.)

Úgy gondoljuk, hogy a néhány tízezer forintos tartozás, vagy a hasonló nagyságrendű korábban kiutalt szociális támogatások kérdésénél sokkal fontosabb, hogy egy közel két évtizede a kerületben élő és dolgozó, a lakhatási helyzetének megoldása érdekében hatalmas erőfeszítéseket tevő nőt a helyi önkormányzat támogat, vagy pedig újabb létbizonytalansági spirálba lök. Hiszen mi másra lennének valóak az önkormányzati bérlakások, mint hogy a kerületben élő rászorulók lakhassanak bennük? Erről a kilakoltatott bérlő az AVM honlapján ír.

F. E. az önkormányzat inkorrekt eljárása, az egymásnak ellentmondó tájékoztatások, a sorozatos visszautasítások és a fenti visszásságok ellenére is szívesen együttműködne az önkormányzattal, hogy rendezhesse lakhatási helyzetét.

Fotó: Csoszó Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.