A képviselőknek jár az olcsó lakhatás, a rászorulóknak nem?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Lakásavatót rendezett A Város Mindenkié azoknak a ferencvárosi képviselőknek és rokonaiknak, akik a kerületben olcsó önkormányzati lakásokat bérelnek – elsősorban azoknak, akik idén már ötödik éve bérlik a köztulajdonban lévő ingatlanokat, és idén akár fél áron meg is vásárolhatják azokat. Külön ünneplést érdemelnek a képviselők az Európai Unió forrásainak kreatív felhasználásért, hiszen a lakások egy része uniós támogatásból felújított épületekben található. Mivel köztulajdonról van szó, a Bakáts téren, az önkormányzat előtt rendeztünk be egy lakást a sikeres önkormányzati bérlakás-pályázó képviselők tablóival. A polgármestert is meghívtuk az eseményre, ő azonban nem jött el. A polgármesteri hivatalban átadtuk a felelős és igazságos lakásgazdálkodásra vonatkozó javaslatainkat.

lakasavato.jpg

A lakásavatót március elsejére időzítette a csoport, hiszen a képviselőket arra is emlékeztetni akartuk, hogy mától vége a téli kilakoltatási moratóriumnak, ami ma Magyarországon sajnos azt jelenti, hogy bárhol elhelyezés, tehát alternatív lakhatási lehetőség felajánlása nélkül lakoltathatnak ki rászorulókat. A lakásavatón A Város Mindenkié aktivistái, Varga Andrea, Magyari Tibor, Danó Gizella és Farkas Erzsébet mondtak beszédet. Ők mindannyian lakásgondokkal küzdenek, tehát a képviselőkkel ellentétben valóban szükségük lenne érdemi támogatásra lakhatásuk biztosításához. Elmondták, hogy osztoznak annak a több százezer embernek a sorsában, akik rossz minőségű bérlakásokban, szívességi lakhatásban vagy méregdrága albérletekben kínlódnak Magyarországon, hogy hónapról hónapra fedelet biztosítsanak a fejük fölé.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai alapján 2015-ben 2336, 2016-ban 3474 kilakoltatás történt Magyarországon, tehát a kilakoltatások száma egy év alatt másfélszeresére nőtt. Csoportunkat hetente több olyan rászoruló család keresi meg, akik képtelenek piaci árú albérletet kifizetni vagy gyerekkel nem adják ki nekik az elérhető ingatlanokat. A legtöbben közülük semmilyen segítséget nem kapnak az államtól és az önkormányzatoktól lakhatási helyzetük megoldásában, sőt, gyakran még gyermekeik kiemelésével is megfenyegetik őket, ha nem rendezik lakhatási helyzetüket. Ha az önkormányzatokhoz fordulnak, akkor azt mondják nekik: nincs elég önkormányzati bérlakás ahhoz, hogy segíteni tudjanak. Úgy tűnik azonban, hogy az önkormányzati képviselők hatékonyan meg tudnak küzdeni az önkormányzati lakáshiánnyal – ha maguknak kell kiutalni a lakásokat.

Miközben Magyarországon csak az önkormányzati lakásokból is mintegy négy családot lakoltatnak ki egy átlagos napon, a felelőtlen lakásgazdálkodás és a korrupciónak teret nyitó lakásrendeletek miatt önkormányzati képviselők és a hozzájuk közel álló gazdasági érdekeltségek gond nélkül tudnak olcsó bérleti jogot szerezni, majd rendkívül alacsony áron meg is vásárolni az önkormányzati lakásokat. Mivel ez általános jelenség, a jövőben is folytatnánk ünnepségsorozatunkat, amellyel az önkormányzati bérlakás-pályázásban sikeres képviselőkre és a lakásgazdálkodás áldozataira hívjuk majd fel továbbra is a figyelmet.

Sajtóértesülések szerint a Ferencvárosi Önkormányzat – vélhetően a rendőrségi eljárás ösztönzően hatott rájuk – megújítja lakásgazdálkodási koncepcióját. Ez a lépés inkább figyelemelterelő akciónak tűnik, hiszen a képviselők továbbra is ott laknak ezekben az önkormányzati ingatlanokban, továbbra is maguknak szavazzák meg a lakásokat, és a lakásrendelet továbbra sem akadályozza meg, hogy azok a képviselők, akik most önkormányzati lakásban élnek, megvehetik ezeket az ingatlanokat féláron. A mai napon ezért mi is átadtuk a javaslatainkat a felelős lakásgazdálkodásról.

A moratórium lejártával nem csak Budapesten indulnak el a kilakoltatások, hanem az egész országban. Nem csak A Város Mindenkié hívta fel erre a figyelmet, hanem más alulról szerveződő csoportok is.

A Város Mindenkié Pécs rendhagyó ügyfélfogadást tartott a Polgármesteri Hivatal Kossuth téri épülete előtt, ahol a Lakásgazdálkodási Csoport is működik. Az egész napos akciójuk célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az önkormányzat lakásgazdálkodásának visszásságaira, lakáspolitikájának hiányára és a hivatalok elnyomó kommunikációjára. Az elhelyezés nélküli kilakoltatások, a lakhatási megoldások hiánya és a felelőtlen lakásgazdálkodás ellen tiltakoztak Szegeden és Miskolcon is.

Fotó: Halász László

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.