Minden bevételünk daganatos gyermekem kezelésére megy el, emiatt ki akarnak minket lakoltatni

Ez a cikk több mint 7 éves.

Egy határ melletti kis faluban élünk hét kiskorú gyermekemmel, súlyos daganatos beteg nagyobbik fiammal és családjával. Gyermekeimet egyedül nevelem, a házunkra sajnos devizahitelt vettünk fel. Nemrég a hitel árát megemelték havi 50 ezer forinttal. Ezután legnagyobb fiam daganatos beteg lett. Összes bútorunkat, beleértve a kályhánkat is eladtuk, hogy a beteg fiamat el tudjuk hordani kezelésre az 50 km-re fekvő kórházba. Az utazási költségre sincs pénzünk. Volt, amikor a fiamnak potyáznia kellett a vonaton, de volt olyan is, hogy megbüntették, vagy leszállították. Szabálysértésért börtönbe is került, mert nem tudta befizetni a büntetési költséget. Sok helyen meg lehet szervezni, hogy falubusszal kórházba vagy vizsgálatra vigyék a beteg embereket, de itt nálunk nincs ilyen lehetőség. Fiam a betegsége miatt nem tud dolgozni, felesége gyes-en van, mellette tanul. A gyes és a családi pótlék az összes bevételük. Nem tudják honnét lesz pénzük Pestre vagy Miskolcra menni kezelésekre, gyógyszerre, pelenkára, tápszerre. Nem tudják, mit tegyenek, hova fordulhatnának.

gyerek2.jpg

Én jelenleg háztartásbeli vagyok. 2016-ban megszereztem a Szociális gondozó és ápoló vizsgát OKJ-s képesítéssel. Munkaügyi központ által angol alapfokú nyelvvizsgát is tettem. Sokáig konyhalányként dolgoztam Szolnokon, és egy iskolában. Szeretnék dolgozni, hogy a családomat el tudjam tartani, de nem kapok munkát. Sajnos elmaradtam 2 hónapnyi kölcsön tartozással, ezért fel akarják mondani a lakás szerződést, és ki akarnak lakoltatni minket. Hogy miért maradtam el? Pestre kellett vinni a fiamat kivizsgálásokra, és inkább az utazást fizettem. Közben nagy viharok is voltak. A házban az ablakok betörtek, falak leomlottak – miből tettem volna rendbe őket? Örültem, hogy tudok enni adni és gyógyszert venni a családomnak. Nincs segítségem. Egyedül kell megadnom mindent. Szeretném, ha valaki segíteni tudna akár ajtóval és ablakokkal. Sajnos villanyunk nincs. Kifizettem, de elmaradtam a végrehajtási költséggel, és anélkül nem kapcsolják vissza. És a régi villanyóra nem jó, új óradoboz kell, amit 60-70 ezer forint-ért kötnek be. Vizet a kútról hozunk. A gyámügy is kiszokott járni hozzánk, belekötnek, hogy legyen külön ágy meg íróasztal Tamás nevelt lányának. Most, hogy itt a tél, tüzelőre is nagy szükségünk lenne.

Gyermekeim iskolába járnak. Igaz nincs villanyunk, de esténként a tűznél a szobában beszélgetünk, hogy kivel mi történt a nap folyamán, a gyertyafénynél olvasunk, vannak könyveink, rajzolunk a gyerekeknek. Szerető családnak tartjuk magunkat. Segítünk mindenkinek, hiába vagyunk szegények, Szeretnénk a faluba hitoktatást, szeretnénk a falusi emberek jogait és érdekeit képviselni. Mert úgy érezzük, el vagyunk zárva a külvilágtól.

Segítséget szeretnék kérni, mert egyedül vagyok, nincs, aki segítsen. A hivatal elutasít minket, arra hivatkoztak, hogy nekik sincs pénzük. Amiatt lenne szükségünk a segítségre, hogy a lakást ki tudjuk fizetni, a két hónap tartozásomat, hogy ne legyünk hajléktalanok, mert azzal fenyegetnek minket, hogy kiraknak.

Kérem, ha tudnak, segítsenek anyagi támogatással! Vagy ha tudnak élelmiszerrel, ruhával, bútorokkal segíteni, azt is nagyon megköszönném!

Bankszámlaszámom: 12046119 – 00296062-00100008 (Ficzu Imréné)

Tel.: 0620/914-5396

Mezei Terézia és a gyerekek

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.