Ne te légy, aki néma marad! Országos akció a kilakoltatások ellen

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié országos akciót kezdeményez 2017. március 1-jén a kilakoltatási moratórium végén

Budapest, Erzsébetváros: Tóthék tizenhárom éve laknak négy gyermekükkel egy önkormányzati bérlakásban. Mindkét szülő dolgozik. Vilmos festő, Krisztina pedig takarító, a lakást saját pénzükből felújították. Az önkormányzat néhány hónapja a lakás kiürítését kérte a bíróságtól. Még egyezkednek az önkormányzattal.

Székesfehérvár: Margit, Gyula és három gyerekük egy telepfelszámolási program keretében költözött önkormányzati bérlakásba. Az önkormányzat azonban csak néhány hónapra írt alá bérleti szerződést. Három nappal a lakáskiürítés előtt értesítette őket a végrehajtó, hogy el kell hagyniuk a lakást. Kilakoltatták őket.

Veresegyház: István 58 éves, egyedül él egy albérletben 3,5 éve. Tüdőbeteg, így napi 12 órát oxigénellátáson kell lennie, napi háromszor pedig inhalálnia szükséges. Az albérletéből rövid határidővel el kell költöznie, ezért segítséget kért az önkormányzattól. A polgármester azzal utasította el, hogy az utcára kerülők segítése nem az önkormányzat feladata.

blog_131.jpg

Március 1-jétől a te településeden is újra megindulnak a kilakoltatások. Ha téged is kilakoltatás fenyeget, vedd fel a kapcsolatot a hasonló helyzetben lévőkkel és próbálj meg már most szövetségeseket találni! Ha segíteni akarsz, vedd fel a kapcsolatot a bajban lévőkkel és gyűjtsd magad mellé az együttérzőeket!

A kilakoltatási moratórium vége jó alkalom arra, hogy akcióba lendülj. A legkisebb lépés is számít!

◊ Szervezz egy beszélgetést a veled egy házban élőkkel. ◊ Tájékoztasd a környékeden élőket. ◊ Menjetek el az önkormányzathoz és kérdezzétek meg, miben tudnak segíteni. ◊ Hívd át a szomszédjaidat egy vacsorára, és kérd, hogy segítsetek együtt másoknak. ◊ Mondd el a gyülekezetedben, hogy a kilakoltatás előtt állók segítségre szorulnak.

Mi is így kezdtük és sikerült már jó néhány kilakoltatást megakadályoznunk Budapesten és Pécsett is!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, adunk ötleteket, és csatlakozz az országos kiálláshoz a saját településeden!

Ha Budapesten, Miskolcon, Pécsett vagy Szegeden élsz, csatlakozz a helyi szervezőkhöz!

Budapest: A Város Mindenkié [email protected], 70/217-2601 (Sebály Bernadett)

Miskolc: Miskolcnak Hangja [email protected], 70/881-6433 (Csikós Mariann)

Szeged: AKUT Egyesület [email protected], 30/856-5398 (Szentistványi István)

Pécs: A Város Mindenkié Pécs [email protected], 30/452-2755 (Konkoly-Thege Juli)

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.