Sikerült: ezentúl hétvégén és ünnepnapon is nyitva lesz a Vajdahunyad utcai csomagmegőrző

Ez a cikk több mint 7 éves.

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, A Város Mindenkié egy éve küzd ezért, hogy a Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai csomagmegőrzője ne csak hétköznap, hanem hétvégén és ünnepnapokon is elérhető legyen az ügyfelek számára. A hétvégi nyitva tartás különösen azoknak az ügyfeleknek fontos, akik éjjeli menedékhelyen vagy az utcán élnek, mert ők nem tudják sem napközben sem éjjel megfelelő helyen tárolni csomagjaikat, személyes tárgyaikat és értékeiket. Több körös tárgyalás és sok-sok erőfeszítés után végül sikert értünk el: a Menhely Alapítvány beleegyezett, hogy a csomagmegőrző ezentúl az év minden napján nyitva legyen cserébe azért, hogy a havi szekrénybérleti díjat 100 forinttal megemelik.

mediacio.JPG

Kampányunkat 2015 őszén kezdtük: ekkor jeleztük először a Menhely Alapítványnak az igényt, hogy hétvégén is nyitva legyen a csomagmegőrző. 2016 februárjában az intézmény vezetői és A Város Mindenkié aktivistái próbáltak megoldást találni a bérlők azon igényére, hogy ezeken a napokon is, legalább ügyeleti, rövidített időben el tudják érni a holmijukat (takaró, hálózsák, tisztálkodó szerek, gyógyszerek stb.). Ezen a megbeszélésen azt az ígéretet kaptuk, hogy az intézmény igényfelmérést készít az érintettek körében. Ez sajnos elmaradt, és miután hónapokat vártunk rá, végül az AVM aktivistái végezték el ezt a munkát: több héten keresztül gyűjtöttük a csomagmegőrző ügyfelei között az aláírásokat a meghosszabbított nyitvatartás érdekében.

szekreny.JPG

Az aláírásgyűjtés egyértelművé tette: a csomagmegőrző több mint 600 ügyfeléből közel 200 ember írta alá a petíciónkat, hogy kifejezésre juttassa azt az igényét, hogy hétvégén is hozzáférhessenek a szekrényéhez. A petíciót végül 2016 őszén adtuk át a Menhely Alapítvány vezetőjének, aki októberre ígért nekünk visszajelzést. A válasz időben meg is érkezett, ami szerint – nagy örömünkre –, az alapítvány kísérleti jelleggel októberre be is vezette a hétvégi nyitvatartást. Ezt végül novemberre és decemberre is meghosszabbították, amit sok ügyfél ki is használt: ez alatt a 3 hónap alatt több mint 190-en vették igénybe a csomagmegőrzőt a hétvégi napokon. Biztos választ azonban továbbra sem kaptunk arra vonatkozóan, hogy ez a nyitvatartás meddig van érvényben.

szorolap.jpg

Végül a Menhely Alapítványtól az a kérés érkezett, hogy az ügyet egy külső mediátor segítésével rendezzük, amit a csoportunk el is fogadott. Miután a meditátor mindkét féllel külön beszélt, 2016. december 21-én szerdán leültünk, hogy megegyezésre jussunk a csomagmegőrző nyitvatartása ügyében. A mediációs beszélgetésen két fő képviselte az Alapítványt és két fő A Város Mindenkiét – egy szövetséges tag és egy hajléktalan aktivista, aki a Vajdahunyad utcai csomagmegőrző ügyfele és ennek a kampánynak a kezdeményezője volt. A beszélgetésen többen részt vettek az alapítványtól és az AVM-től is közönségként, akikkel időről-időre egyeztettünk arról, hogy milyen álláspontot foglaljunk el.

ido.jpg

A beszélgetés során sokféle lehetőséget átbeszéltünk, hogy a csomagmegőrző úgy lehessen hétvégén és ünnepnapokon is nyitva, hogy ezért ne kelljen az ügyfeleknek plusz térítési díjat fizetni, de ezeket sajnos a Menhely Alapítvány nem fogadta el. Végül úgy éreztük, hogy a lehető legjobb kompromisszumot kell megkötnünk, ami alapján a következő egyezségre jutottunk: a csomagmegőrző 2017. február 1-től az év minden napján nyitva lesz (hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon is). A hétvégi és ünnepnapokon a nyitvatartási idő szűkebb mint a hétköznapokon, amikor délelőtt és délután is 3 órát vannak nyitva a bérszekrények. Ezentúl minden hétvégén és ünnepnapon délelőtt és délután is 1-1 órát lesznek nyitva a szekrények, a kiterjesztett szolgáltatásért cserébe pedig az ügyfelek egységesen az eddigi 600 helyett havi 700 forintot fizetnek a szolgáltatásért.

blog_125.jpg

Noha nehéz elfogadnunk, hogy egy ilyen minimális fejlesztésért éppen azoknak kelljen fizetni, akik a leginkább rá vannak szorulva a társadalom támogatására – álláspontunk szerint ezt a szolgáltatást minden hajléktalan ember számára ingyenesen, normatív támogatással kellene biztosítani – mégis összességében sikeresnek értékeljük ezt a kampányt. Az eredményét nemcsak a budapesti hajléktalanellátó-rendszer fejlesztése szempontjából tartjuk fontos előrelépésnek, hanem a hajléktalan emberek érdekvédelme és kiállása szempontjából is. Ezzel a kampánnyal megmutattuk, hogy még a leginkább kiszolgáltatott embereknek is lehetséges és érdemes is kiállni az érdekeikért – és azt is, hogy minden ellátó intézmény képes a fejlődésre, ha megfelelő nyitottságot tanúsít az ügyfelei és az őket képviselők felé.

Összességében, a Vajdahunyad utcai csomagmegőrző ügyfeleinek bátor kiállása, a Menhely Alapítvány nyitottsága és A Város Mindenkié aktivistáinak kitartása következtében most már több, mint 600 hajléktalan ember juthat hozzá rugalmasabban és az igényeiknek megfelelően a mindennapi élethez szükséges csomagjaikhoz.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.