„Nem azért dolgoztam éveken át, hogy a lakásom fizetése mellett karhatalommal az utcára tegyenek.”

Ez a cikk több mint 7 éves.

margitek_blog.jpgHáromgyerekes roma családot fenyeget a kilakoltatás Székesfehérváron

Három nappal a kilakoltatása előtt értesült a lakáskiürítés időpontjáról egy háromgyerekes roma család Székesfehérváron. A családot alig egy hónappal a határozott idejű bérleti szerződésük lejárta után készül kilakoltatni a székesfehérvári önkormányzat. A család a többségében romák lakta Széchenyi úti telep elbontása után került mostani lakásába, ahonnan alig 5 hónapot követően, most menniük kell. Pedig a telep elbontásakor az önkormányzat honlapján is büszkén hirdette: „A város minden olyan családnak, mely jogszerűen lakik valamelyik lakásban továbbra is biztosítja a lakhatást.” A család két ízben is kérelmezte a szerződésük meghosszabbítását, amit annak ellenére utasított el az önkormányzat, hogy sem közüzemi-, sem bérleti díj-tartozásuk nincs. A család kilakoltatása esetén fennáll a veszély, hogy a gyerekeket kiemelik a családból, mivel a bíróság a végrehajtás foganatosításához a gyámhatóság közreműködését is kérte. A Város Mindenkié levélben kereste meg Cser-Palkovics András polgármestert, amelyben arra kérjük, hogy tartsa be az önkormányzat korábban tett ígéretét és halassza el a kilakoltatást, valamint kezdeményezze új bérleti szerződés kötését a családdal.

A következőkben Margit, a három gyereket nevelő asszony levele olvasható:

„A családom a Széchenyi utcai roma telepen lakott, amíg a telep felszámolása miatt onnan el kellett jönnünk. A telepfelszámolás után lehetőséget kaptunk egy másik önkormányzati bérlakásba költözéshez, ami a székesfehérvári Mura utcában található. 2016. február 9-én kötöttünk 2016. június 30-ig határozott idejű bérleti szerződést, aminek 31.900 Ft-os bérleti díját mindig időben fizettük.

 

Időben beadtuk a hosszabbítási kérelmünket is, amit kétszer is elutasították. Családommal, három kiskorú gyerekkel hosszú ideje élünk Székesfehérváron, lányom itt jár iskolába, én a székesfehérvári városgondnokságánál dolgoztam, ahol Székesfehérvár közterületeit takarítottam, most gyeden vagyok és szeretnék mihamarabb visszamenni dolgozni. Tiszta, rendezett a lakásuk, a házunkból több lakó is aláírta, hogy támogatja azt, hogy az otthonunkban maradhassunk. A Városfejlesztési Kft. elrendelte a lakáskiürítést, aminek időpontjáról 2016.07.30-án szombaton, három nappal a kilakoltatás előtt kaptunk tájékoztatást. Rendbírsággal nem sújtottak minket, rendőrségi eljárás nem folyik ellenünk.

 

Sok mindent nem értek: Ha nem volt megfelelő a viselkedésünk, miért nem helyeztek ki mellénk egy családsegítőt, amikor vannak más családok, akik a környékükön kaptak családsegítőt, pártfogót? Én miért nem kapok esélyt a családommal?

 

Én úgy gondolom, hogy etnikai hovatartozásunk miatt lakoltatnak ki, mert a roma nemzetiségi közösség tagjai vagyunk.

 

Szeretném, ha gyermekem folytathatná tanulmányait, hogy jó szakmája legyen, hiszen a célunk, hogy boldogulni tudjon az életben.

 

Az idő sürget, és nagyon félünk. Nem azért dolgoztam éveken át, hogy a lakásom fizetése mellett karhatalommal az utcára tegyenek.

 

Érthetetlenül állunk ezek előtt az események előtt. Számomra a családom, unokáim, kislányom testi és lelki egészséges fejlődése a legfontosabb, hogy boldogok legyenek a mi szeretetteljes családi környezetünkben.”

Ma Magyarországon lakhatási válság van. Közel három millió embernek vannak lakhatási gondjai. A Város Mindenkié szerint a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatás egy olyan embertelen és jogsértő gyakorlat, amely hatalmas károkat okoz az egész társadalomnak. Ha egy család az utcára kerül, a szülők nagy eséllyel hajléktalanszállón, a gyermekek pedig állami gondoskodásban végzik. Azon kívül, hogy ez a gyakorlat embertelen, gazdaságilag is értelmetlen, hiszen sokkal többe kerül az államnak, mintha a családoknak megfelelő lakhatást biztosítanának. Mindezek miatt az AVM és az érintettek azt kérik a székesfehérvári önkormányzattól, hogy ne mélyítse tovább a lakhatási válságot, hanem függessze fel a kilakoltatást és kezdeményezze új bérleti szerződés kötését a családdal.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.