Együtt a lakhatásunkért csoport

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié csoport megalakulása óta tematikus munkacsoportok alapján működik. Az egyik ilyen fontos munkacsoport a „lakhatási”, amely a lakhatási szegénységben élők helyzetének javításáért, és egy igazságosabb, szegényeket is segítő lakáspolitikáért küzd. Ez a csoport foglalkozott az elmúlt időszakban kilakoltatások megakadályozásával, józsefvárosi és Hős utcai közösségszervezéssel, valamint az országos lakáspolitika befolyásolásával is. Az AVM lakhatás munkacsoportja 2016 elején indította el az Együtt a Lakhatásunkért csoportot (ELACS), amelynek minden hónap utolsó csütörtökjén, 16.00-tól 18.00-ig van a találkozója. Az ELACS egy önsegítő csoport, amelyben a cél, hogy a lakhatási problémákkal rendelkező résztvevők egymásnak segítve oldják meg a lakásproblémáikat. Az AVM tagjai csak segítik a találkozók lebonyolítását, de a lényeg, hogy az érintett lakásszegénységben lévő emberek egymásnak segítsenek, akár együttérzéssel, vagy jó tanáccsal, esetleg még ügyintézéssel, érdekérvényesítéssel is.

elacs_2.jpg

Az ELACS találkozókon a bemutatkozó kör után beszélünk arról, hogy mi az AVM, röviden ismertetjük a működésünket, majd közösen megbeszéljük az önsegítő csoport szabályait. A fő alapelvünk: mindenki meghallgatja a másik problémáját, ha tud, tanácsot ad, megosztja tapasztalatait, és segítünk egymásnak. Ezt követően általában kiscsoportokat alakítunk, amelyben a résztvevők elmondják a lakhatási problémájukat. A kis körökben megkeressük, melyek azok a közös pontok, amelyek összekötik a különböző lakhatási problémákat – ilyenek pl. az önkormányzati lakásbérleti szerződés felbontása mindössze néhány tízezer forintos tartozás miatt, adósságrendezési rendszerek hiánya, vagy bérlakások szanálása esetén rendkívül rossz állapotú cserelakás felajánlása a lakóknak. Ezután, már újból nagy csoporti formában, közösen átbeszéljük a lakhatási krízishelyzetek közös pontjait. Ez azért fontos, hogy felismerjük, nem feltétlen egyéni problémákról van szó, hanem rendszerszintű rendellenességekről, és általában az önkormányzatok, illetve az állam felelőtlen, szegénységellenes működéséről. Azért is fontos megtalálni a problémák közös elemeit, mert így rájövünk, hogy vannak közös megoldások, nem csak egyénileg, hanem kollektívan és felléphettünk bizonyos igazságtalanságok kapcsán, vagy egyéni ügyekben is könnyebben segítjük egymást. A találkozót befejező, lényegi pontja az, hogy mindenki elmondja – immár a nagycsoport előtt – a problémáját, amihez a többiek hozzászólnak, tanácsot adnak.

Mindenki problémájára keresünk egy közös megoldási lehetőséget, és egy jelentkezőt a csoportból, aki segít a társának. Többen olyan résztvevő volt például, akit átvertek, és jóhiszeműen fizettek a bérleti díjat valakinek, pedig valójában önkormányzati bérlakásban laknak, jogcím nélküliként. Ezekben az esetekben egymásnak segítünk érdekérvényesíteni, lakhatási jogcímünket rendezni az önkormányzat felé, és részletfizetési lehetőséget kérni a tartozásunkra.

Az Együtt a Lakhatásunkért csoporttal szeretnénk létrehozni a lakhatási problémákkal küzdők társközösségét, önsegítő érdekérvényesítő csoportját, mert hisszük, hogy ezeket a problémákat együtt, illetve egymásra támaszkodva könnyebben meg tudjuk oldani. Közösen hatékonyabban rá tudjuk ébreszteni az önkormányzatokat és az állami intézményeket, hogy felelősségük és feladatuk van a lakhatási szegénység megoldásában. Nem ígérjük meg, hogy mindenkinek megoldjuk a problémáját, csak azt, hogy mindenkinek próbálunk együtt, egymásnak segíteni. Azt kérjük, ha segítséget vár valaki a csoporttól, viszonozza is azt.

Minden hónap utolsó csütörtökjén 16.00-18.00 között mindenkit szeretettel várunk a Szentkirályi u. 22-24.-ben, akinek bármilyen lakhatási problémája van, például kilakoltatás fenyegeti, vagy rendezni akarja a bérleti szerződését, vagy esetleg nagyon rossz állapotú lakásban lakik.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.