A Hős utca lakói beleszólást követelnek a sorsukba a Kőbányai Önkormányzattól

Ez a cikk több mint 7 éves.

Annak ellenére, hogy a Budapest X. kerületben található Hős utcai lakótelep felszámolása hivatalosan is szerepel a Kőbányai Önkormányzat tervei között, az érintett lakók csak nagyon kevés információval rendelkeznek arról, hogy mit tervez az Önkormányzat a jelenleg is több, mint 600 embernek otthont adó lakóépületekkel. 2016. június 2-án A Város Mindenkié a Hős utcai lakókkal közösen tüntetést szervezett a Kőbányai Önkormányzat épülete elé, hogy együtt követeljék a lakók megfelelő tájékoztatását és a telepfelszámolás méltányos feltételekkel történő végrehajtását.

blog_87.jpg

A Város Mindenkié (AVM) 2016 tavaszán került kapcsolatba a Hős utcai teleppel Krisztina és családja kilakoltatásának veszélye kapcsán. Noha ezt a kilakoltatást nyomásunkra önkormányzat 60 nappal elhalasztotta  az édesanya egészségügyi állapota miatt, a család hosszú távú lakhatása továbbra sincs rendezve és a telep többi lakója sem rendelkezik pontos információkkal arról, hogy mikor és milyen feltételekkel kell elköltözniük, illetve hogyan lesz biztosítva lakhatásuk. Az utóbbi időben az önkormányzat több, tartozással nem rendelkező lakó szerződésének meghosszabbítását elfogadhatatlan módon elutasította, a lakástulajdonosoknak pedig esetenként nevetségesen alacsony összeget kínálnak fel a lakásokért cserébe. A telepen gyakoriak a kilakoltatások, és sok családnak bérleménye megszűntével nincs lehetősége megfelelő lakhatáshoz jutni. Úgy tűnik, hogy az önkormányzat úgy próbálja megszüntetni a valóban rossz állapotban lévő telepet, hogy később a lehető legkevesebb ember lakhatásáért kelljen felelősséget vállalnia.

Tudomásunk szerint a telep helyzetéről a Kontúr Egyesület hónapot óra próbál tájékoztatást kérni az önkormányzattól, amelyre azóta sem kaptak választ. Hogy tájékozódjunk a helyzetről, 2016 áprilisában az AVM nyílt levélben kereste meg az önkormányzatot, amelyre Weeber Tibor alpolgármester válaszolt. Ugyan az alpolgármester válaszában azt írja, hogy a lakók tájékoztatása folyamatos, a lakók és a helyi civil szervezet tapasztalata szerint az önkormányzat nem tájékoztatja őket megfelelően a teleppel kapcsolatos intézkedésekről, és az érintetteknek semmilyen lehetőségük nincs beleszólni a telep jövőjét meghatározó folyamatokba. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a lejárt szerződések megújítása esetén „a bizottság nem köteles indokolni a döntését. Ilyenkor, mint bármely bérbeadó szabadon dönt a bérbeadásról vagy annak megtagadásáról.”

Az AVM rendszeres fórumokat tart a helyi lakosokkal, akik már két alkalommal is személyes egyeztetésre hívták Kovács Róbert polgármestert, hogy feltehessék neki a kérdéseiket. Mivel az önkormányzat nem reagált a megkeresésre, a lakók 2016. június 2-án egy tüntetés keretében hívták fel a figyelmet alapvető szükségleteikre. A tüntetésen Váradi Péter mondott beszédet, aki tolmácsolta a Hős utcai lakók három követelését: 1. Tájékoztassák a lakókat a Hős utcai lakótelep tovább sorsáról, az épületekkel kapcsolatos tervekről! 2. Biztosítsanak lehetőséget, hogy a lakók beleszólhassanak a Hős utcai épületek sorsába. 3. Biztosítsanak mindenki számára emberhez méltó lakhatást, ha az épületeket elbontják. Kéréseiket a lakók egy petícióba foglalták, amelyet tüntetés során a kerület jegyzője vett át.

Az önkormányzat a tüntetők számára átadott és az Interneten  megjelentetett válaszában alaptalannak nevezte az AVM és a lakók értesülését a telep felszámolásáról és riogatással vádolta meg a csoportot. Az önkormányzat válaszában – amit már a helyszínen felolvastak a Hős utcaiak – továbbra is kitart amellett, hogy megfelelően informálja a lakókat. A mintegy 30 lakó hangos nemtetszését a zárt ablakokon keresztül is meg kellett hallania az önkormányzat felelőseinek.

Kőbányán jelenleg kb. 2000 család él önkormányzati bérlakásban, miközben közel 500 család vár lakásra. Ha a Hős utcai telepet anélkül számolják fel, hogy az ott élők lakhatását megnyugtató módon rendeznék, akkor a Kőbányai Önkormányzat ugyan látszólag megszabadul a „problémától” és a helyzet kezelésének felelősségétől, valójában azonban csak tovább görgeti és súlyosbítja a milliókat érintő lakhatási válságot. Ahhoz, hogy a tömeges lakásvesztés elkerülhető legyen, az önkormányzatnak lehetőséget kell biztosítania arra, hogy a jelenlegi bérlők rendezzék lakhatási körülményeiket.

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.