Ismét kilakoltatna egy családot a józsefvárosi önkormányzat – A Város Mindenki élőlánccal tiltakozik

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Város Mindenkié csoportot (AVM) és az Utcajogászt néhány hónapja azzal kereste meg egy VIII. kerületi  önkormányzati bérlakásban élő család, hogy segítsünk nekik részletfizetést kérni a valóban jelentős tartozásukra, hogy a jelenlegi otthonukban maradhassanak. Sajnos úgy tűnik, egyelőre hiába küzdöttünk: a család kilakoltatását már ki is tűzte a végrehajtó.

blog2_12.jpg

Ez azt jelenti, hogy ha csak az önkormányzat nem jelzi a végrehajtónak, hogy függesszék fel a kilakoltatást, a család (köztük a néhány hónapja agyvérzést elszenvedett nagymama és három kiskorú gyermek) pár nap múlva elveszíti otthonát. Tavaly októberben ugyanígy tették utcára egy józsefvárosi önkormányzati bérlakásból egy súlyos beteg édesanyát férjével és két gyermekével. Akkor a kilakoltatás ellen szervezett élőláncunk, valamint számos józsefvárosi lakos kitartó érdekvédelmi erőfeszítéseinek az eredményeképpen ugyan az önkormányzat májusig tartó kilakoltatási moratóriumot rendelt el, de úgy tűnik, az elhelyezés nélküli kilakoltatások gyakorlatával viszont nem szakított az önkormányzat. Pedig Kocsis Máté polgármester azt mondta, ki fogják vizsgálni a kilakoltatáshoz vezető ügymenetet és a kilakoltatások okait. Sára Botond alpolgármester pedig egy őszi kerekasztal-beszélgetésen azt nyilatkozta: „nem lehet úgy kilakoltatni egy embert sem, nemhogy családot, hogy ha nem biztosított egyébként legalább egy átmeneti otthonban az elhelyezésük”. Ráadásul a polgármester a minap jelentette be egy „bérlővédelmi” program kidolgozását a kerületben. Álláspontunk szerint elfogadhatatlan volna, ha a családot már a program kezdete előtt utcára tennék, ahelyett, hogy lehetőséget adnának nekik a részletfizetésre és adósságuk hosszabb távú rendezésére (esetleg egy kisebb, alacsonyabb fenntartási költségű bérlakásba való átköltözés mellett). 

A Város Mindenkié csoport reméli, hogy az önkormányzat eláll a kilakoltatástól, de ha ez mégis megtörténik, élőlánccal próbáljuk majd megakadályozni a kilakoltatást.

A kilakoltatás várható időpontja: 2016. […]

Helyszíne: 8. ker., […]

Bővebb információ az ügyről: http://avarosmindenkie.blog.hu/2016/06/01/folytatodnak_a_viii_keruleti_kilakoltatasok

Kiegészítés (2020. január): A család beazonosítására alkalmas részleteket az érintettek kérésére utólag töröltük a bejegyzésből.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.