Lakhatási aktivisták tiltakoznak az EU-s ”Városi Program” aláírása kapcsán

Ez a cikk több mint 7 éves.

Május utolsó hétvégéjén az AVM aktivistái részt vesznek egy nemzetközi találkozón, melyre Európa számos országából érkeztek lakhatási aktivisták. A találkozója apropója, hogy május 30-án hétfőn az EU-s tagországok városi ügyekért felelős miniszterei aláírják az ún. Urban Agenda-t, vagyis „Városi Programot”, mely az EU-s városi politikák irányát hivatott meghatározni.

blog_83.jpg

2016. május 30-án reggel az Európai Lakhatási Hálózat aktivistái megzavarták a hajóval érkező minisztereket, egy „Lakhatást az embereknek, nem a profitnak”feliratú, 15 méteres molinót feszítettek ki a kikötőben, miközben azt skandálták, hogy „a szociális bérlakás jog, itt fogunk maradni, itt fogunk küzdeni!” Délután az aktivisták az egyik helyi lakáskezelő társaság irodáját fogják elfoglalni, melynek lakásaiban a bérlők jogai rendszeresen sérülnek.

Bár az Urban Agendában névleg szerepelnek szociális célok, azok valójában mit sem jelentenek, mikor ez a program nem jár plusz forrásokkal, és az Agenda átfogó céljai között pedig „a szükségtelen szabályozások eltávolítása” és a „használhatóbb pénzügyi eszközök létrehozása” szerepel. Az uniós politikák iránya, illetve a kohéziós alapok által finanszírozott programok pedig általában a versenyképesség támogatására helyezik a hangsúlyt, ezáltal növelik az egyenlőtlenségeket.

blog2_10.jpg

Az Európai Uniónak nincsenek kompetenciái a lakhatás területén (ami alapvetően nemzetállami hatáskör) viszont közvetett csatornákon – jellemzően szabályozáson és finanszírozáson keresztül – jelentős hatása van erre a területre. Bizonyos nyugat-európai országokban például EU-s versenyjogi szabályokra hivatkozva korlátozzák a szociális lakáskezelő társaságoknak adható állami támogatásokat, Kelet-Európában pedig kizárólag uniós forrásokból valósulnak meg városrehabilitációs programok, melyek hatása gyakran a szegényebb háztartások kiszorítása egy adott városrészből.

Az Európai Lakhatási Hálózat aktivistái megfizethető lakhatást követelnek Európa-szerte, és a tagállami és EU-s döntéshozóktól azt várják, hogy a „versenyképes magánszféra” és globális tőke érdekeit kiszolgáló várospolitikák helyett a városok jelenlegi lakói számára tegyék az európai városokat élhetővé és megfizethetővé.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.