A pécsi alpolgármester ígéretett tett a Schlauch Program által érintett bérlakásokban élők elhelyezésére

Ez a cikk több mint 8 éves.

sajtokozlemeny_kicsi.jpgA Város Mindenkié Pécs csoport ma reggel sikeres tárgyalást folytatott a Városfejlesztési Bizottsággal, amikor a Schlauch Imre Városrendezési Program kétéves cselekvési tervének módosítását kértük. Csoportunk attól tart, hogy a program a jelenleg önkormányzati lakásokat bérlő lakók számára nem cserelakást, hanem intézményi elhelyezést fog biztosítani, a gyermekeik pedig nevelőszülőkhöz, gyermekotthonokba kerülhetnek a tervezet jelenlegi szövegezése alapján. A tervről április 21-én (csütörtökön) szavaz a közgyűlés, de csoportunk ma ígéretet kapott, hogy a vitatott szövegrészletet megváltoztatják.

Aktivistáink ugyanis felhívták a bizottság és a program felelősének kijelölt Girán János alpolgármester figyelmét arra, hogy a program cselekvési tervében az a mondat, amely szerint „valamennyi bérlő esetében gondoskodni kívánnak a jelenlegi önkormányzati lakás helyett alternatív lakhatási lehetőség biztosításáról” kétségeket ébreszt az érintettek jövőbeli lakhatási lehetőségeit illetően, ezért mindenképp javításra szorul. Az „alternatív elhelyezés” ugyanis gyermekotthont, nevelőszülőket, Családok Átmeneti Otthonát, sőt akár hajléktalan szállót is jelenthet, nem beszélve arról, hogy a kifejezés eleve azt sugallja, hogy nem tervezik ugyanolyan körülmények között – tehát önkormányzati bérlakásokban – elhelyezni a családokat.

Mindez annak ellenére szerepel így az április 15-re elkészült tervben, hogy a lakók már hetekkel ezelőtt hivatalos levélben kaptak ígéretet a bérlakásban való elhelyezésre, valamit a sajtóban is ilyen nyilatkozatok születtek.

Az alpolgármester úr a bizottsági ülésen meglepődött észrevételünkön, pedig nem csak az idézett szövegrészlet ad okot bizalmatlanságra. A tervezetben a kijelölt feladatok között is csak a lakáskiürítés szerepel, a lakókról való gondoskodás nem.

Ráadásul a még ott élő 10 család többségét az elmúlt két hónapban (a program előkészületei során), bírósági perrel kötelezték kiköltözésre, miközben a többieknek egyszerűen hagyták lejárni a szerződését, az ő esetükben nem gondoskodtak alternatív elhelyezésről.

A nyilvánvaló hiányosság miatt arra kaptunk Girán Józseftől ígéretet, hogy a cselekvési tervben konkrét vállalásként fog szerepelni, hogy minden lakónak felajánlanak önkormányzati bérlakást, így a feladatok kijelölése is értelemszerűen módosulni fog az előterjesztésben.

Bár mindenképpen előremutató az alpolgármester ígérete, a programot még két másik bizottság is tárgyalni fogja, mieltőt csütörtökön a közgyűlés elé kerül. Bízunk abban, hogy az önkormányzat betartja ígéretét, és gondoskodni fog az ott lakókról, de továbbra is figyelemmel fogjuk kísérjük a tervezetet, hogy a lakásokból ne kényszerüljenek tömegintézményekbe az ott élők.

Girán portré: Tétényi Gabriella

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.