„Egy ország akkor demokratikus, ha minden polgára, minden tagja egyenlő”

Ez a cikk több mint 8 éves.

Lakatosné, Jutka vagyok, A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája. Köszönöm, hogy itt vagytok velünk és szolidaritásotokat fejezitek ki jelenlétetekkel. Ma született döntés a Parlamentben a Szabálysértési Törvénybe foglalt „Közterületen életvitelszerű tartózkodás” tényállás eltörléséről szóló törvényjavaslatban. A Város Mindenkié hajléktalan emberek érdek- és jogvédő civil csoportja kezdeményezésére. Dr. Szél Bernadett országgyűlési képviselő, a Lehet Más a Politika egyik társelnöke, frakcióvezető helyettese terjesztette  Parlament elé ezt a törvényjavaslatot, ami hatályon kívül helyezte volna a hajléktalan emberek hatósági üldözéséről szóló jogszabályokat. Nos, a mai szavazáson a parlament NEM SZAVAZTA MEG a hajléktalan emberek üldözésére szolgáló szabálysértési tényállás eltörlését.

uldozes_jutka.JPG

Azért vagyok most itt, hogy elmondjam, A Város Mindenkié vallja, hogy egy ország akkor demokratikus, ha minden polgára, minden tagja egyenlő!

A Város Mindenkié vallja, hogy a mindenkori kormány feladata és felelőssége, hogy a leszakadó, vagy mély szegénységben élő polgárait felkarolja, és valódi lehetőséget biztosítson számukra az emberhez méltó élethez, valós lehetőséget biztosítson számukra a munka terén.

Én vallom, hogy ennek az országnak polgára vagyok és ez jogosít fel arra, hogy hazámban éljek és lakjak! A valóság pedig az, hogy üldözött ember vagyok itthon, a hazámban! A mai kormány embertelen törvényei alapján büntethetővé váltam több tízezer társammal együtt csupán csak azért, mert nincs tető a fejünk felett! Rendészeti eszközökkel kényszeríthetnek be a hajléktalan ellátó rendszer szállóiba, melyek tömegszállások, nincs magánszféra, van viszont különféle bogaraktól fertőzöttség, a csótánytól a poloskáig! A Város Mindenkié csoport tagjai azt mondják, hogy a hajléktalan szállás nem megoldás, az csak átmenetileg használható, életveszély elhárítására szolgáló intézményként kell hogy funkcionáljon! A Város Mindenkié azt mondja, hogy a valós megoldás a mindenki számára elérhető, megfizethető szociális bérlakás!

Kósa Úr a napokban mondta, hogy a „közterületen életvitelszerű tartózkodás” tényállás nem a hajléktalan emberek üldözésére szolgál, hanem a szórakozásból hazatérő fiatalok elrettentésére! Ekkora csúsztatást életemben nem hallottam! Mutassa meg Kósa Úr, hogy hány, szórakozásból haza induló fiatal él életvitelszerűen az utcán?

Ma, Magyarországon a teljes lakásállomány mindössze másfél %-a szociális bérlakás, miközben 3 millió ember él akár mélyszegénységben, illetve lakásszegénységben, vagy hajléktalan emberként az utcán.

A Város Mindenkié követeli, hogy iktassák törvénybe a lakhatáshoz való jogot!

A Város Mindenkié követeli, hogy kormány a szociális bérlakások számának növelésével  minden ember számára biztosítson elérhető, megfizethető lakhatást!

A Város Mindenkié követeli, hogy a kormány törekedjen arra, hogy hazánk az egy egyenlőségen alapuló, igazságos társadalommá váljon.

Én nem szeretek olyan országban élni, ahol büntetnek azért, mert embereknek nincs otthonuk! Nem szeretek olyan országban élni, ahol társaimnak félniük kell a rendészeti eszközökkel történő kényszerítéstől!

Én felszólítom Orbán Viktort, hogy fejezze be a hajléktalan emberekkel szembeni kizáró, lejárató politikáját és valós segítséget nyújtson a leszakadt embereknek a társadalomba való visszatérésre!

Felszólítom Orbán Viktort, hogy felelős miniszterelnökként tegyen meg mindent a hajléktalanság és szegénység felszámolására!

Nem akarunk több kisvasutat! Nem akarunk több stadiont! Miniszterelnök Úr! Hagyjon fel gyermeteg mániájával, a változásoknak van itt az ideje!

Szociális bérlakásokat akarunk! Munkahelyeket akarunk, tisztességes munkáért tisztességes bérezéssel!  Mert mi is EMBEREK vagyunk!

Köszönöm, hogy meghallgattatok.

Lakatosné Jutka

Fotó: Csizi Zsolt

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.