Üldözés helyett otthonokat! Április 12-én szavaz a Parlament a hajléktalan embereket büntető törvényről

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Város Mindenkié (AVM) megkeresésére Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője 2015 őszén törvénymódosító javaslatot nyújtott be azért, hogy a szabályértési törvényből kerüljön ki az életvitelszerű közterületen tartózkodás büntetése. A törvényjavaslatot a Honvédelmi és rendészeti bizottság kétszer elutasította. Az LMP kezdeményezte, hogy a javaslat az elutasítás ellenére az országgyűlés plenáris ülése elé kerüljön, így 2016. április 11-én vitázott és április 12-én szavaz róla a parlament. Az AVM a döntés előtti nap utcai akcióval próbálta meggyőzni a képviselőket és a csoport aktivistái a parlamenti vitán is részt vettek.

blog_80.jpg

Az AVM közel hat éve küzd a hajléktalan emberek hatósági üldözése ellen, ami nemcsak a közterületen élő hajléktalan emberek méltóságát sérti, de teljesen értelmetlen is. Miközben az állam több száz millió forintot költött eddig a hajléktalan emberek zaklatására, az utcán élő emberek száma nem csökken. Ennek ellenére a kormány továbbra sem ismeri el, hogy a kriminalizáció megbukott. Pedig a hajléktalanság valódi megoldása a megfizethető, biztonságos és egészséges lakhatás biztosítása.

Az AVM ebben a kampányban az LMP-vel együttműködésben azon dolgozik, hogy a hajléktalanság büntetése törvényi szinten megszűnjön. Az LMP már a kezdetektől tiltakozott a törvény elfogadása ellen, amiről mára bebizonyosodott, hogy nem csupán embertelen, de hatástalan is. A párt szerint a hajléktalanságra nem az üldözés, hanem a lakhatás jelenti az egyetlen megoldást, ezért szociális bérlakás-programra indítására lenne szükség. A Város Mindenkié által kezdeményezett nyílt levélhez 14 civil szervezet és egy szakember csatlakozott, miközben a levelet több, mint 30 magyar állampolgár és tucatnyi külföldi támogató juttatta el az országgyűlési képviselőknek.

A törvénymódosítási kampány első lépéseként az AVM április 11-én reggel utcai akciót szervezett, amelynek során hajléktalan aktivisták lakáskulcsokat és hajléktalan emberek által kézzel írt üzeneteket adtak át a parlamenti vitanapra érkező képviselőknek. Az aktivisták több, mint 70 kulcsot adtak át ellenzéki és kormányzati képviselőknek, akik nagyon különbözőképpen reagáltak az állampolgári akcióra. Volt olyan politikus, aki megalázó módon szóba sem állt az aktivistákkal, és volt, aki beszélgetésbe is elegyedett velük.

A parlamenti vita során Szél Bernadett kifejtette, hogy nem a hajléktalan emberek üldözése, hanem az állami lakáspolitika lenne a hajléktalanság igazi megoldása. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa a kulcsos akció során kapott üzeneteket felolvasta a jelen lévő kisszámú FIDESZ-KDNP-s képviselőnek. A Fidesz képviselőjének dr. Simon Miklósnak érdemi válasza, ellenérve nem volt: a jogszabályt és annak végrehajtási módját gépies hangon ismertette, majd rögzítette, hogy nem támogatják a javaslatot.

Holnap folytatódik az AVM parlamenti jelenléte, hiszen az országgyűlés akkor szavaz a törvényjavaslatról. Ha elfogadják, megszűnik Magyarországon az a törvény, ami a hajléktalan embereket csak azért bünteti közmunkával, pénzbírsággal és a legrosszabb esetben elzárással, mert nincs hol lakniuk. Ezen kívül, az AVM április 12-én kedden 18 órakor tüntetést tart a Kossuth téren vagy azért, hogy megünnepeljük a törvénymódosítást, vagy azért, hogy tiltakozzunk a további kriminalizáció ellen (Facebook-esemény). Ide szeretettel várjuk a sajtó képviselőit és megköszönjük, ha segítenek az esemény hírét eljuttatni minél több érdeklődőkhöz.

Fotó: Bankó Gábor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.