Bezárják a József nádor téri szállót – Tarlós nem adott szót az AVM hajléktalan aktivistájának

Ez a cikk több mint 8 éves.

A Fővárosi Közgyűlés a mai ülésén elfogadta „az Oltalom Karitatív Egyesület használati szerződésének felmondására a Bp., V. József nádor tér 10. sz. alatti ingatlan vonatkozásában”. Az előterjesztés anélkül szüntetné meg az Oltalom Karitatív Egyesület által a József nádor téren üzemeltetett 64 férőhelyes női átmeneti szállást, hogy biztosítaná azok megfelelő pótlását. Az, hogy az előterjesztés értelmében a szállás jelenlegi lakóit a BMSZKI Gyáli úti „munkásszállójának” az egyik emeletén (egy újonnan kialakított átmeneti szállás férőhelyein) helyeznék el, valójában azt jelenti, hogy összességében csökkennének a legszegényebb budapestiek számára hozzáférhető szállás-lehetőségek.

blog_79.jpg

A közgyűlésen több ellenzéki képviselő is az előterjesztés napirendről való levételét javasolta (hiába), köztük Csárdi Antal (LMP), aki egyúttal szót kért az AVM aktivistájának, Erdősné Csurika Máriának. Beszédében arra is felhívta volna a figyelmet, hogy miközben a rendszerváltás óta folyamatosan növekszik a nők aránya a hajléktalan emberek között, ezt nem követte a nők számára rendelkezésre álló férőhelyek száma, a valódi megoldás pedig az volna, ha a Fővárosi Önkormányzat azon dolgozna, hogy minden embernek lehetősége legyen emberhez méltó lakáskörülmények között élnie. Tarlós István elsőként nem hagyta, hogy egy hajléktalan nő hozzászólhasson egy női hajléktalan-szállás bezárásáról szóló előterjesztéshez, majd miután Csárdi Antal felolvasta az AVM közgyűlési képviselőknek a témában írt nyílt levelét, a főpolgármester személyeskedő megjegyzéseket tett az AVM-re, valamint csoportunk ülésteremben megjelent aktivistáira.

Ahogyan azt a nyílt levelünkben is kifejtettük, nem értünk egyet azzal, ami a döntés indoklásaként a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. részéről az előterjesztés mellékleteként közölt levelekben szerepel, miszerint az átmeneti szállónak „nem itt van a helye a kerületben” (mármint az V. kerületben). Nem értünk egyet Bagdy Gábor alpolgármesterrel, aki szerint „nem ideális”, hogy a belváros szívében működik a szálló. A fővárosi hajléktalan-ellátás már most is indokolatlan mértékben koncentrálódik a város külső részeiben, ami abba a szélesebb folyamatba illeszkedik, amelynek során a szegényebb városlakók (gyakran hathatós önkormányzati és állami segítséggel) kiszorulnak a belvárosból. Ráadásul az V. kerületben ez az egyetlen hajléktalan-ellátó intézmény, a kerület még annak a jogszabályi kötelezettségének sem tesz eleget, hogy biztosítsa a hajléktalan emberek nappali ellátását.

A szálló működésével kapcsolatban a társtulajdonosok által említett problémákra (amelyeket ráadásul gyakran nem is a szállás lakói okoznak) bizonyára lehetne minden fél számára elfogadható megoldást találni. Ráadásul nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a döntés esetleg összefüggésben lehet azzal a ténnyel is, hogy híradások szerint a József nádor téren hamarosan luxusszálloda nyílik.

Szomorúnak tartjuk, hogy a József nádor téri fejlesztéseknek a tér gyönyörű, idős fái után a belváros egyetlen hajléktalan-ellátó intézménye is áldozatul esett. A fővárosi képviselők többségi álláspontja szerint – úgy tűnik – a József nádor téren csupán a luxusszálloda milliomos vendégeinek van helye, a legszegényebb budapestieknek nincs.

És végül, felháborítónak tartjuk, hogy a Fővárosi Önkormányzata legszegényebb budapestiek külvárosba való kiszorításán, és nem pedig azon dolgozik, hogy az „átmeneti szállók” valóban átmenetiek legyenek csupán, és a hajléktalan embereknek legyen lehetőségük azokból megfizethető, önálló lakhatásba költözniük.

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.