A Város Mindenkié személyes egyeztetést kér Kocsis Mátétól

Ez a cikk több mint 8 éves.

Tisztelt dr. Kocsis Máté Polgármester Úr!

A Város Mindenkié csoport üdvözli a múlt csütörtöki józsefvárosi képviselőtestületi ülésén tett bejelentését, mely szerint a józsefvárosi kilakoltatások felfüggesztésére és a kilakoltatásokhoz vezető folyamat felülvizsgálatára utasította az önkormányzat alkalmazottait. Az elmúlt hónapokban Józsefvárosban ritkán látott intenzitású kilakoltatási hullám indult. Több tucat családot lakoltattak ki a végrehajtók, és sokan hagyták el önkéntesen lakásukat a kilakoltatási végzés kézhezvételét követően. Józsefvárosban december 1-ig (a kilakoltatási moratórium kezdetéig) még számos kilakoltatás volt kitűzve. Az Ön csütörtöki bejelentése nyomán sokan lélegezhetnek fel abban a tudatban, hogy a téli hónapokban bizonyosan lesz tető a fejük felett.

kocsis2.JPG

A Város Mindenkié csoport úgy látja, hogy a Polgármester Úr megnyilatkozása nyilvánvalóan nagyrészt azoknak az elmúlt hetekben kilakoltatás előtt álló lakosoknak köszönhető, akik szembe mertek szállni az önkormányzat tervezett intézkedéseivel. A kerület kilakoltatási hullám által érintett részén érzékelhető az intézkedések által kiváltott elkeseredés és jogos felháborodás. Az érintettek és velük szolidarítók az elmúlt hetekben különböző módokon tiltakoztak az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen: a sajtó nyilvánossága előtt kifejtett véleményük közlésével, A Város Mindenkié által szervezett tiltakozó meneten való részvételükkel, vagy azzal, hogy  a Lendvai Andrea és családja kilakoltatását élőlánccal akadályozó aktivistákat támogatásukról biztosították.

A kilakoltatások időleges felfüggesztése azonban nyilvánvalóan nem jelent megoldást az egyre mélyülő lakásgondokra. Ehhez nem pusztán az egyes lakosok szociális helyzetének alaposabb ismeretére, hanem a kerületi lakáspolitika alapvető átgondolására is szükség volna. Polgármester Úr mostani döntésével lehetőség nyílik arra, hogy a kerület szakítson eddigi átgondolatlan és embertelen gyakorlatával, és lakáspolitikáját használja arra, amire való: hogy a helyi lakosság életkörülményein javítson. Jelenleg a Józsefvárosi Önkormányzat ugyanis a rendelkezésére álló lakáspolitikai eszközöket ahelyett, hogy a helyi lakosok jólétének szolgálatába állítaná, félreérthetetlen módon a rászorulók kerületből való kiszorítására használja.

A Józsefvárosi Önkormányzattól igényelt közérdekű adatok tanusítják, hogy a kilakoltatások számát tekintve a  VIII. kerület magasan kiemelkedik a többi budapesti kerület közül. 2014. január 1. és 2015. július 1. között összesen 454 végrehajtási eljárást és 305 lakáskiürítési eljárást indítottak a kerületben. A Város Mindenkié csoport tapasztalatai, valamint a lakók beszámolói szerint az önkormányzat többnyire az eszközeiben tudvalévő módon erősen korlátozott családsegítő értesítésén túl nem gondoskodik arról, hogy a lakhatásuktól megfosztott rászoruló családok megfelelő elhelyezéshez jussanak.

A szegény lakosok kiszorításának szándékára utal az önkormányzati lakásrendelet júniusi módosítása is. A lakásrendeletbe bekerült többek között az a kitétel, mely szerint azzal a lakossal, akinek valaha lakáskiürítéssel kapcsolatos jogerős bírósági határozata volt, az önkormányzat nem köthet újra lakásbérleti szerződést. Ezzel éppen a leginkább rászorulók egy jelentős körétől zárja el az önkormányzat a megfizethető lakhatás lehetőségét.

Az elmúlt hetek kilakoltatásai kapcsán nagyobb nyilvánosságot kapó Magdolna Negyed Programnak, mint szociális városrehabilitációs programnak kimondott célja – és az Európai Uniós források bevonásának feltétele – volt, hogy a jelenleg a városrészben élők érdekeit szolgálja, a beavatkozás által számukra újuljon meg a fizikai környezet.  A Lendvai Andrea és családjáéhoz hasonló történetek sokasága a közvélemény előtt is tanusítja, hogy a Magdolna Negyed szegényebb lakóinak jelentős része bizonyosan nem élvezheti majd a megújult városrész előnyeit.

Mint azt A Város Mindenkié csoport közérdekű adatigénylésére adott válaszában az önkormányzat közölte, Józsefvárosban 287 önkormányzati tulajdonú lakás áll üresen, miközben a kerület egyáltalán nem ír ki rászorultsági alapon elbírált lakáspályázatot. Józsefváros tehát, miközben egyes városrészekből szisztematikusan szorítja ki a szegényeket, a tulajdonában álló lakások jelentős részét inkább parlagon hagyja, minthogy – az egyre növekvő igényre tekintettel – szociális alapon hasznosítaná. Eközben a lakásvagyon privatizációja által (2014 eleje óta 125 lakást adtak el) az önkormányzat folyamatosan szűkíti a szociális lakásgazdálkodás lehetőségeit is.

Álláspontunk szerint a felelős kerületi lakáspolitika részét kell, hogy képezze az üresen álló önkormányzati lakások szociális alapon, pályázati úton való bérbeadása, a városrehabilitációra fordítható uniós források olyan felhasználása, ami az arra leginkább rászorultak lakáskörülményeit javítja, érdemi lakásfenntartási támogatás biztosítása, a szociális alapú lakbérre jogosultak körének bővítése, szociális lakásügynökség létrehozása, és általában annak felismerése, hogy a kerületi lakosságot feszítő lakásgondok nem oldhatóak meg kilakoltatásokkal. Ehhez átfogó, felelős lakáspolitikára van szükség. Bízunk benne, hogy Ön, mint Józsefváros polgármestere és a Fidesz fővárosi elnöke felismeri a lakásszegénység mélységét és a hiányzó politikai válaszok szükségességét.

Önnek, józsefvárosi polgármesterként minden józsefvárosi lakost képviselnie kell, nem csak az arra homályos szempontok alapján érdemesnek ítélteket. A velünk kapcsolatban álló kerületi lakosoknak ezidáig nem sikerült időpontot kapniuk Önhöz. Általános tapasztalatunk az, hogy a kerület megválasztott vezetői nem hajlandóak egyeztetni azokkal a lakosokkal, akiket a törvény alapján képviselniük kell. Azt gondoljuk, hogy ez elfogadhatatlan. A kerületben élők lakáshelyzetének megismerése érdekében az Ön felelőssége, hogy az érintettekkel egyeztessen.

A Város Mindenkié csoport ezért olyan egyeztetést kezdeményez Önnel, amelyen jelen vannak lakásszegénységben élő és kilakoltatás által veszélyeztetett józsefvárosi lakosok és a A Város Mindenkié csoport képviselői is. Kérjük, az alábbi elérhetőségeken jelezze felénk, hogy egy ilyen egyeztetés mikor lenne alkalmas Önnek.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié csoport

Fotó: Csécsei Ilona

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.