A lakhatási válság felszínre tör 14: Újabb kilakoltatás a Magdolna utcában

Ez a cikk több mint 8 éves.

Líviát és két fiát október végén fogja a 8. kerületi önkormányzat lakásukból kilakoltatni. Líviáék egy olyan házban élnek, melyet a Magdolna Projekt utolsó üteme alatt újítottak fel, és ahol az utóbbi hónapokban tömeges kilakoltatások zajlanak – aznap is több embernek kellett elhagynia otthonát, mikor az AVM aktivistái a szomszéd házban élőlánccal próbáltak megakadályozni egy kilakoltatást.

magdolna.jpg

A Magdolna Projekt kívülről felújított (a lakások felújítására nem maradt pénz, így azok ugyanolyan rossz állapotúak és egészségre károsak, mint korábban) házaiban felpörgő kilakoltatások azért is különösen ellentmondásosak, mert a szociális városrehabilitációs program célja a lakókörnyezet megújítása mellett az ott élők szociális támogatása is lenne. Ezt a támogatást azonban a hátralékkal küzdő bérlők többsége nem kapja meg.

Lívia és családja 25 éve él a kerületben, férje tavaly hunyt el, ami még nehezebb anyagi helyzetbe hozta a családot. Kisebbik fia középiskolába jár; idősebbik fia most érettségizett, és tovább szeretne tanulni. Hátraléka rendezésére több ízben kísérletet tett; volt, hogy az önrészt is kifizette, az önkormányzat vagyonkezelője mégsem kötött vele részletfizetési megállapodást vagy új bérleti szerződést.

Úgy tűnik, hogy az önkormányzat hajthatatlan – ha pedig Líviának a hónap végén költöznie kell, a piaci árú albérletek és kaució kifizetésére esélye sincs. Ezért felhívását közzétesszük: várjuk azok jelentkezését, akik olcsó albérleti lehetőséggel, kaucióra vagy bérleti díjra fordítható pénzbeli támogatással tudnának nekik segíteni.

Kérlek írj az [email protected] címre, hogy összeköthessünk a családdal.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.