Szociopoly a Kassák Múzeumban

Ez a cikk több mint 8 éves.

2015. hónap június 4-én a Kassák Múzeumban szociopoly játékon vettünk részt. A „játékban” részt vett a múzeum vezetője és több munkatársa is. A játék annyiban nem nevezhető játéknak, hogy rávilágít: ma Magyarországon családok élnek olyan minimális összegekből mint az egy főre juttatott közmunkás bér, a gyes és a családi pótlék. Természetesen csak azon szerencsések „dúskálhatnak” ennyi pénzből, ahol a család egyik tagját felvették közmunkára. Sajnos a mai törvények szerint csak a család egy tagját vehetik fel közmunkára. Az alaphelyzetben csak a jelenleg  22.800 forintos segély illetve a gyerekek után járó gyes és családi pótlék a jövedelme a családnak.

blog_29.jpg

Négy csapat „család” alakult, ki egy, ki kettő-három gyerekkel. A feladat az, hogy ebből az összegből kitartsanak egy hónapig. Persze szükséges élelmiszert, a gyereknek pelenkát venni. Kötelező befizetések vannak az iskolában. A helyi kisboltban akár felírásra is lehet élelmet venni, de a hónap végén törleszteni kell, akárcsak az uzsorástól kapott kölcsönt. Ezek mellett a közszolgáltatók is hozzák a számlát.

Nagyon tanulságos volt látni, milyen nehéz ezeknek az embereknek a sorsa. A játék végén beszélgetés volt a résztvevőkkel arról, hogy milyen megoldásokkal lehetne javítani a mélyszegénységben élők élethelyzetét. Megrendítő volt szembesülni a magyar valósággal. Nagyon hasznos és építő volt ez az alkalom. Jó lenne, ha minél többen játszanák el ezt, hogy ráébredjenek és minél szélesebb társadalmi körben ismert legyen a szegény emberek helyzete.

Köszönöm a részvételt!

2015. június 11.                                                                                                 Miklós

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.