Egyeztetés Zuglóban egy egészségkárosító lakásról

Ez a cikk több mint 9 éves.

2015. március 17-én, kedden aktivistatársunkat, Csízi Zsoltot kísértük el egyeztetésre Szabó Rebekához, Zugló Önkormányzatának szociális ügyekért felelős alpolgármesteréhez. Zsolt tavaly nyáron kapott szociális alapú önkormányzati bérlakást, így végre megadatott a lehetőség, hogy lakhatási helyzete rendeződjön, miután a társasházi lakásért elhagyta korábbi otthonát, egy zuglói kiserdőben lévő kunyhóját. A költözésről videóriportban az Index is beszámolt. Az otthonteremtés azonban nem várt nehézségekkel járt. A lakás, amit Zsolt az önkormányzattól kapott, egy olyan épületben van, amelynek jogi helyzete rendezetlen. Még a lakóknak sincsen biztos tudásuk otthonuk jövőéről. Sokféle szóbeszéd jár a lakók között az önkormányzat terveiről. Legbiztosabb információforrásukként eddig a Főgáz szolgált: a gázszolgáltató ugyanis azzal az indokkal tagadta meg konkvektorok beszerelését a félkomfortos lakásokba, hogy azt felújíthatatlan állapota miatt az önkormányzat már lebontásra ítélete.

zsolt_index.jpg

De nem csak az épület bizonytalan jövője veszélyezteti Zsolt és a többi társasházi lakó lakhatását. A lakások állapota, így Zsolté is nagyon rossz. Miután aktivistatársunk – megtakarításainak, adományoknak köszönhetően és mások önkéntes munkájának segítségével is – rengeteg munkát fektetett az önkormányzat tulajdonában álló lakás lakhatásra alkalmassá tételére, sajnos kénytelen volt szembesülni a helyzettel: a lakás nem tehető emberi lakhatásra alkalmassá anélkül, hogy az egész épület rehabilitációját elvégeznék. A Zsolt által felrakott csempe sajnos rövid idő után lepotyogott a falak nedvességétől, a gondosan lerakott laminált padló pedig felpúposodott, pedig még nincs fél éve, hogy Zsolt beköltözött. A bútorok átnedvesednek, a ruhák pedig dohosodnak.

Az alpolgármesteri egyeztetésen szerettük volna tisztázni a vitatott jövőjű épület helyzetét, valamint érdeklődni egy másik önkormányzati lakás igénylésének lehetősége után.

Szabó Rebeka az önkormányzat egyik munkatársának segítségével a következőkről tájékoztatott minket:
a zuglói önkormányzati lakásállomány nagyon rossz állapotban van, ezért egyáltalán nem biztos, hogy Zsolt és sorstársai számára a jelenleginél jobb állapotú lakás elérhetővé válik; az épület jogi státusza, amelyben Zsolt lakik, jelenleg „szanálásra vár”. Az önkormányzat várhatóan az idén fog dönteni az épület lebontásáról, mivel az önkormányzat számára túlzott költségekkel járna az ingatlan felújítása; mindezekre tekintettel Zsoltnak érdemes lenne írnia egy ún. minőségi lakáscsere iránti kérelmet, amelyet a Bácskai utcai önkormányzati ügyfélszolgálaton lehet beadni; az önkormányzat hamarosan felállítja a Szociális Lakásügynökségét. Mivel ennek tervei még kidolgozás alatt állnak, részleteket nem sikerült megtudnunk.

Az egyeztetéssel további célunk volt, hogy megállapodást kezdeményezzünk az önkormányzattal a bérlakásra fordított és az épület vizes, dohos falai miatt újra és újra felmerülő költségek beszámítására. Bár a lakástörvény szerint a bérlő kötelessége a lakás karbantartása, nyílászárók kijavítása, cseréje, úgy gondoljuk, azzal, hogy a falak nedvessége miatt Zsoltnak időről-időre újra kellene kezdenie az egész lakás felújítását, már így is az elvárhatónál több pénzt, munkát és időt fordított a lakás emberi lakhatásra alkalmassá tételére, amely egyébként az önkormányzat feladata lenne. A bérlő felújítási költségeinek a lakbérbe történő beszámítására a korábbi polgármester, Papcsák Ferenc által szignált bérleti szerződés is lehetőséget biztosít. Az önkormányzat jelenlegi vezetése azonban, amellett, hogy elismerte, egy ilyen helyzet méltánytalan Zsoltra és a hozzá hasonló önkormányzati lakásban lakókra nézve, sajnos elvi szinten elzárkózott az önkormányzati bérlakásba befektetett bérlői felújítási költségek bármilyen mértékű beszámításától.

Bár a hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatoknak nem kötelességük mindenki számára önkormányzati bérlakást biztosítani, ha azonban bérbe adnak egy lakást, kötelesek azt emberi lakhatásra alkalmas módon biztosítani. A Város Mindenkié célja, hogy az emberhez méltó lakhatás mindenki számára biztosított legyen.

2015. április 8.                                                Csuhai Ágnes és Molnár Noémi Fanni

Fotó: Index

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.