Üstfoltozók, drótosok, teknőkészítők: a Néprajzi Múzeumban jártunk

Ez a cikk több mint 9 éves.

Értesítést kaptunk egy lehetőségről, hogy megnézhetjük a Néprajzi Múzeum Megvetés és önbecsülés. Igaz történet Üstfoltozóról, Drótostótról és Teknőscigányról című kiállítását cigány magyarok hagyományos foglalkozásairól. Nagyon szép idő volt, csoportkép is készült, a hangulat is remek volt. Időre megbeszéltük és bemehettünk a várva várt kiállításra.

blog_24.jpg

Nagyon kedvesen fogadott minket Szuhay Péter kurátor, a magyarországi cigányság kultúrájának szakértője, és Kőszegi Edit filmrendező, a Kugler Art Szalon művészeti vezetője.

Szuhay Péter teremről teremre körbevezetett minket és ott voltak csoportos gyerekcsapatok is, mindannyiunknak kedvesen és türelmesen elmagyarázta, hogy melyik tárgy micsoda és hogyan működik? A foglalkozások különbözőek voltak, ahogyan változtak a korok, úgy lettek egyre ügyesebbek, meg is csodáltuk őket. A drótosoktól a bádogosokig mindent alaposan megnéztünk: képről képre, tárgyról tárgyra, foglalkozást bemutató szövegről szövegre jártunk végig. Az idő haladt, vészesen közeledett a zárás, ám Szuhay Péter barátságosan hívott az irodájába és belülről, a nyilvánosság elől eldugott helyen, ott is megcsodálhattuk a különböző kéziszerszámokat, fa, drót, vas anyagokat is.

Nehezen mentünk ki a teremből, közben a Néprajzi Múzeum auláját és erkélyeit is megcsodáltuk.

Nagyon köszönjük ezt a szép, hangulatos, barátságos idegenvezetést, nagyon sokat tanulhattunk is belőle. Jól éreztünk magunkat, örültünk, hogy ott lehettünk!

2015. március 30.                                                          Németh Évi

Fotó: Várady István

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.