Veszély és remény a servúdi erdőben

Ez a cikk több mint 8 éves.

2014 őszén a kispesti servúdi erdő lakói levelet kaptak a Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Hatóságától, amelyben arról értesítették őket, hogy lakossági bejelentés alapján eljárást indítottak ellenük az erdő jogosulatlan használata miatt. 2014 novemberében a servúdi erdő lakói és az AVM aktivistái közösen fel is kereték a Gödöllőn található erdészeti hatóságot, ahol megpróbáltuk elmagyarázni, hogy az erdő lakói miért kényszerülnek arra már hosszú évek óta, hogy ilyen méltatlan körülmények között éljenek és arra kértük a hatóság képviselőit, hogy szüntessék meg az eljárást. A Hatóság munkatársai azonban arról tájékoztattak minket, hogy az ilyen jellegű bejelentéseknél nekik automatikusan eljárást kell indítani, amely biztosan minimum 100 ezer forint bírság kivetésével, illetve azzal fog járni, hogy a kunyhólakókat kötelezik az erdő „eredeti állapotának visszaállítására”, vagyis saját otthonaik elbontására. A Hatóság annyiban hajlandó volt engedni kérésünknek, hogy ígéretet tett: az eljárásban születő határozat kiadásával megvárja a téli krízisidőszak végét, hogy az erdő lakói ne télen veszítsék el az otthonaikat.

A 2014 végi helyzetről az Index készített videót.

Mivel az Erdészeti Hatóság hajthatatlannak tűnt (és törvényileg is kötelezve van az eljárás lefolytatására), az AVM és a servúdi kunyhólakók közösen felkeresték Gajda Péter kerületi polgármestert, akitől azt kérték, hogy segítsen a hajléktalanná váló emberek lakhatási gondjainak megoldásában. A megbeszélés végén abban maradtunk, hogy az önkormányzat kísérleti jelleggel két leromlott állapotú szociális bérlakást a kunyhólakók rendelkezésére bocsát, amit az Utcáról Lakásba! Egyesület segítségével újítanánk fel és tennénk lakhatóvá. Mivel még tavaly hasonló konstrukcióban – a Habitat for Humanity-vel együttműködésben – ajánlott fel a polgármester egy lakást egy servúdi családnak, ahol a gyerekek most azért vannak gyermekotthonban, mert nincs megfelelő lakhatásuk, így ebben az évben összesen három háztartásnak van ígérete megfelelő elhelyezésre (a harmadik lakásról még most is folynak a tárgyalások az önkormányzat és az Egyesület között).

Noha ez a három lakás messze nem oldja meg az összes erdőben élő ember problémáját, egy hosszabb távú együttműködés kezdete lehet az önkormányzat és az Egyesület között. Reményeink szerint Kispest is követi Kőbánya példáját, ahol ebben az évben ismét két utcán élő pár fog szociális bérlakásba költözni az ott kialakított elsőként lakhatást program segítségével. A polgármester javaslatát a szociális bizottság is támogatta, és alkalmi munkacsoport alakult, amely a két lakás kiválasztásával és az együttműködés kidolgozásával lett megbízva. A kispesti lakások kiválasztása és a megállapodások aláírása a napokban zajlik, és a program konkrét megvalósítását több önkormányzati képviselő, köztük a PM és az LMP politikusa is aktívan támogatja.

A helyzetet egyre inkább sürgetővé teszi, hogy 2015. március elején meg is érkezett az erdészeti hatóság határozata a kb. 15 főből álló közösség legalább 6 tagjához, akiket valóban fejenként 100 ezer forint bírságra és arra köteleztek, hogy 75 napon belül állítsák vissza az erdő eredeti állapotát. Az erdőlakók az Utcajogász segítségével rögtön fellebbezést írtak, amelyben szociális helyzetükre tekintettel kérik a bírság megszüntetését, és a bontásra kijelölt határidő jelentős meghosszabbítását. Ennek a fellebbezésnek halasztó hatálya van, vagyis az biztos, hogy valamennyi időt nyertünk arra, hogy megfelelő lakhatást találjunk a kunyhók lakóinak (ebben a kerületben dolgozó szociális munkások is támogatják őket).

A servúdi történet egyszerre szomorú és reményteli. Nagyon szomorú, mert tizenöt eleve nehéz helyzetben élő embert fenyeget otthonának elvesztése anélkül, hogy lakhatásuk megoldására megnyugtató lehetőség lenne. Egyben reményteli is, mert Kispesten is elindulhat egy olyan program, amelynek keretében minden évben néhány utcán élő ember biztos lakhatáshoz juthat. Ha minden kerület indítana ilyen programot évente 2-3 lakás bevonásával, minden évben több, mint száz utcán élő ember juthatna biztonságos és megfizethető otthonhoz.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.